Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μπόλικη και ποιοτική σοδειά στα φετινά αλώνια

Μπόλικη και ποιοτική σοδειά στα φετινά αλώνια

0
agrotes sitari

Κυμάνθηκε σε 400 – 700 κιλά το στρέμμα. Στα 17 – 18 λεπτά το κιλό αναμένεται να φτάσει η τιμή στο μαλακό και στα 20 λεπτά στο σκληρό σιτάρι

«Έπεσαν» τα υπόλοιπα επιδοτήσεων και στα μέσα Ιουλίου έρχονται και οι εξισωτικές. Πρόβλημα όμως με τις συντάξεις λόγω διάλυσης του ΟΓΑ

Δεν τους πήγε κόντρα ο καιρός φέτος τους αγρότες του νομού μας με αποτέλεσμα να έχουν καλή και ποιοτική σοδειά σε σκληρό και μαλακό σιτάρι και ως εκ τούτου καλές τιμές και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σαφώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι στα μαλακά – ιδιαίτερα σιτάρια- καθώς πέρσι όλη η παραγωγή λόγω χαμηλής ποιότητας πήγε για ζωοτροφές.

Τέλειωσαν τα αλώνια – Καλή η σοδειά

Πρώτες μέρες του Ιούλη και ελάχιστοι αγρότες δεν έχουν αλωνίσει. Τα σταροχώραφα του κάμπου έχουν μόνο τις «μπάλες» χόρτου, τα υπολείμματα δηλαδή που «δένονται» από τις αλωνιστικές μηχανές σ’ αυτή την μορφή για να χρησιμοποιηθούν για ζωοτροφές. Την ικανοποίησή του για την απόδοση σε παραγωγή και ποιότητα εκφράζει ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης: «Έχουμε σαφώς καλύτερη παραγωγή σε κιλά και ποιότητα γιατί μας ευνόησε ο καιρός. Είχαμε ελάχιστες βροχές νωρίς την Άνοιξη και μετά κοντά στον αλωνισμό ανομβρία. Έτσι η παραγωγή κυμαίνεται από 400 έως 700 κιλά το στρέμμα. Να πούμε όμως ότι για να καλύψει ο αγρότης το κόστος της παραγωγής πρέπει το χωράφι του να αποδώσει 400 – 500 κιλά το στρέμμα. Ήδη όσοι παρέδωσαν σε εμπόρους ή στην ΕΑΣ πήραν προκαταβολές 10 λεπτά το στρέμμα και θα εξοφληθούν τον Αύγουστο. Εκτιμώ ότι το μαλακό σιτάρι θα ξεπεράσει την περσινή τιμή των 15 λεπτών γιατί έχουμε καλύτερη ποιότητα και θα φτάσει έως 17 – 18 λεπτά. Και το σκληρό θα πάει στα 20 λεπτά αφού πέρσι ήταν 17 – 18 λεπτά ».

Έπεσαν υπόλοιπα επιδοτήσεων και στα μέσα Ιουλίου έρχονται και οι εξισωτικές

Η επόμενη παραγωγή που θα αλωνιστεί είναι στις 10 – 15 Αυγούστου ο ηλιόσπορος που αναμένεται να πιάσει 35 λεπτά το κιλό. Στο μεταξύ – όπως ανέφερε ο κ. Δαλάτσης έχουν καταβληθεί τα υπόλοιπα των επιδοτήσεων του 2016 και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδοποιήθηκαν οι αγρότες ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα καταβληθούν και οι εξισωτικές περασμένων ετών (2013 – 2016) σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Πρόβλημα όμως με τις συντάξεις λόγω διάλυσης του ΟΓΑ

Σε αναμονή βρίσκονται οι αγρότες γεννηθέντες το 1950, οι οποίοι θεμελίωσαν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα και βάση του προϊσχύοντος Νόμου θα πληρωνόταν τις συντάξεις τους την 1η Ιουλίου του 2017. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και αυτό οφείλεται στην διάλυση του ΟΓΑ και την ενσωμάτωσή του στον ΕΦΚΑ. Το θέμα ανέδειξε ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η διοικητική ανεπάρκεια και η ανευθυνότητα της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, κ. Έφης Αχτσιόγλου επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά. Η διάλυση του ΟΓΑ και η ενσωμάτωσή του στον ΕΦΚΑ έχει δημιουργήσει μία τραγική κατάσταση στους αγρότες και κτηνοτρόφους, γεννηθέντων το 1950, οι οποίοι θεμελίωσαν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα και βάση του προϊσχύοντος Νόμου θα πληρωνόταν τις συντάξεις τους την 1η Ιουλίου του 2017. Ωστόσο, σήμερα βρίσκονται στον «αέρα» χωρίς να γνωρίζουν πότε τελικά θα πληρωθούν, ενώ παράλληλα δεν έχει εκδοθεί ακόμη διευκρινιστική εγκύκλιος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Διέλυσαν τον ΟΓΑ μέσα σε μία νύχτα, χωρίς να έχουν μεριμνήσει για τον τρόπο λειτουργίας του νεοσύστατου οργανισμού ΕΦΚΑ και αδιαφορώντας πλήρως για την επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…