Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η Κοινωνία Δημοτών στα χέρια των αναπληρωματικών

Η Κοινωνία Δημοτών στα χέρια των αναπληρωματικών

0
xinidis than 6

Παραιτήθηκε ο Ηλίας Βασιλούδης. Θέμα χρόνου η παραίτηση Θανάση Ξυνίδη. Έρχονται Ειρήνη Χαριτωνίδου και Μιχάλης Ρεκάρης

Νέα μορφή αποκτά η «Κοινωνία Δημοτών»

Στα χέρια των αναπληρωματικών περνά σχεδόν εξ’ ολοκλήρου η δημοτική παράταξη «Κοινωνία των Δημοτών», μετά και την παραίτηση του Ηλία Βασιλούδη. Από το παλαιό σχήμα απέμεινε ο Καρά Αχμέτ και ο επικεφαλής Θανάσης Ξυνίδης που όμως θεωρείται βεβαία και η δική του αποχώρηση και μάλιστα σε άμεσο χρόνο.Η παραίτηση του Ηλία Βασιλούδη φέρνει στα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης την νέα γενιά της Κοινωνίας Δημοτών που εκπροσωπείται από την Ειρήνη Χαριτωνίδου και η αναμενόμενη παραίτηση οσονούπω του Θανάση Ξυνίδη τον επίσης νεαρό Μιχάλη Ρεκάρη.

Νέα μορφή αποκτά η «Κοινωνία Δημοτών»

Η. Βασιλούδης: «Η ανατροπή στο δήμο μπορεί να γίνει μέσα από κινηματική διαδικασία με ευρύτερες συνεργασίες»

Δεν ξάφνιασε η παραίτηση Βασιλούδη καθώς προηγήθηκε η παραίτησή του από τις Επιτροπές, γεγονός που προοιώνιζε ότι την είχε δρομολογήσει προ 6μήνου – όπως ο ίδιος παραδέχτηκε στο «Ε» – και ήταν απλά τυπικό το θέμα . Όπως αναφέρει και στην ανακοίνωση του έκλεισε για αυτόν ένας κύκλος επιλογών επισημαίνοντας πως έτσι όπως λειτουργούν τα πράγματα στο δήμο με ευθύνη της δημοτική αρχής «χωρίς καμιά διάθεση συνεργασίας» και με «κέρινα ομοιώματα» όπως αποκάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης δεν τον ενδιαφέρει να συμμετέχει. Ερωτηθείς από το «Ε» αν τον ενδιέφερε να ασκεί αντιπολίτευση ως επικεφαλής της παράταξης απάντησε: «Οι αυξημένες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν αυτή την επιλογή. Έχω το μέτρο μου». Πρόσθεσε δε ότι η ανατροπή στο δήμο μπορεί να γίνει μέσα από κινηματική διαδικασία με ευρύτερες συνεργασίες υπερκομματικού χαρακτήρα.

fanourakis mΜ. Φανουράκης: «Θα παραμείνω ως απλός στρατιώτης ως το τέλος της θητείας μας»

Επί των εξελιξεων και των νέων δεδομένων που διαμορφώνουν κλήθηκε να εκφράσει άποψη ο Μανώλης Φανουράκη ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω αντικατέστησε το Χρίστο Πούλιο όταν εκείνος παραιτήθηκε. «Θα παραμείνω ως απλός στρατιώτης ως το τέλος της θητείας μας. Ο κόσμος της Ξάνθης μας τίμησε με 11.090 ψήφους και αυτούς έχουμε χρέος να τους τιμήσουμε. Η παράταξη ανανεώνεται με πολύ αξιόλογα παιδιά που είναι έτοιμα να αντιπολιτευτούν με τεκμηριωμένες θέσεις. Στόχος όλων μας είναι η αλλαγή αυτή της διοίκησης έχοντας πάντα ως γνώμονα το καλό του δήμου μας.

Ο Θανάσης Ξυνίδης προανήγγειλε την παραίτηση του

Ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Θανάσης Ξυνίδης μιλώντας στο «Ε» τόνισε πως στην παράταξη έχουν δεσμευτεί πολιτικά να παραδώσουν την σκυτάλη στην νεώτερη γενιά και αυτό γίνεται σταδιακά και ομαλά. Υπογράμμισε δε πως υπάρχει συνεκτικός ιστός και πως δεν κινδυνεύει με διάλυση η παράταξη- όπως ίσως θα ήθελαν κάποιοι – εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι θα εξαντλήστε την θητεία. Ο κ. Ξυνίδης διευκρίνισε πως η αντιπολίτευση έχει συνέχεια και συνέπεια και πως με το ίδιο σκεπτικό θα αντιμετωπιστούν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις. Ερωτηθείς για το ποιος θα είναι επικεφαλής όταν ο ίδιος παραιτηθεί και πότε θα γίνει αυτό, ο κ. Ξυνίδης είπε πως τον επικεφαλής θα τον αποφασίσουν οι 6 δημοτικοί σύμβουλοι, όπως έγινε και με τον ίδιο μετά την παραίτηση του Χρίστου Πούλιου, ενώ για το χρόνο της παραίτησης τους παρέπεμψε για ανακοίνωση της παράταξης έως την προσεχή Δευτέρα.

Σ. Μελισσόπουλος: «Χρειάζεται να τεθεί κάποιος επικεφαλής που θα λειτουργεί σαν συνεκτικός ιστός…»

Τις εξελίξεις αναλύει ως παρατηρητής ο Σάββας Μελισσόπουλος ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξης από την πρώτη «μαγιά» των «Πολιτών για την Αλλαγή» που διατέλεσε επί δύο θητείες δημοτικός σύμβουλος. Ο κ. Μελισσόπουλος σημείωσε: «Αν παραιτηθεί και ο Θανάσης Ξυνίδης η παράταξη θα χάσει όλα τα ιστορικά της στελέχη. Χρειάζεται να τεθεί κάποιος επικεφαλής που θα λειτουργεί σαν συνεκτικός ιστός και αυτή τη στιγμή δεν βλέπω να υπάρχει. Μ’ όλο το σεβασμό στην παράταξη ο δήμος Ξάνθης χρειάζεται κάτι νέο που θα προκύψει μέσα από την κοινωνία και εγώ είμαι διατεθειμένος να συμμετέχω στην προσπάθεια ανάδειξης αυτού του σχήματος. Θα ήμουν ευτυχής αν με κάποιο κομμάτι της Κοινωνίας Δημοτών συναντηθούμε μέσα από ένα κοινωνικό διάλογο χωρίς στενά κομματικά πλαίσια αλλά σε επίπεδο θέσεων. Ο δήμος μας χρειάζεται αλλαγή και αυτό θα γίνει μέσα από ένα κίνημα με κοινωνικά χαρακτηριστικά».

Ε. Χαριτωνίδου: «Υπάρχει συνοχή στην παράταξη και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οργανωθούμε καλύτερα»

Την διάθεση να πάρει τη σκυτάλη και θητεύσει στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου ασκώντας αντιπολίτευση όπως την προδιέγραψαν οι προκάτοχοί της δήλωσε η κα Ειρήνη Χαριτωνίδου. Μια νέα κοπέλα 33 ετών που ασχολείται όμως με τα κοινά από τα 26 της χρόνια όπως η ίδια δήλωσε στο «Ε»: «Είχα πάντοτε καλή ενημέρωση και έχω εικόνα της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Δεν έχω βέβαια την εμπειρία την οποία και θέλω να αποκτήσω. Έχουμε γερούς άξονες στην παράταξη μας και με τις παροτρύνσεις τους και την καθοδήγησή τους θα λειτουργήσουμε ακολουθώντας την πορεία της παράταξης. Υπάρχει συνοχή στην παράταξη και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οργανωθούμε καλύτερα γιατί μπαίνουμε στην τελική ευθεία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

vasiloudis h

Ένας κύκλος επιλογών κλείνει.

Η Κοινωνία Δημοτών μπορούσε ν΄ αλλάξει το πρόσωπο της Ξάνθης. Η πόλη μας έχασε αυτήν την ευκαιρία.

Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, ο συνδυασμός μας ήταν αποκλειστικά δημιούργημα του Χ. Πούλιου. Με την αποχώρησή του, έκλεισε ένας κύκλος, διότι αυτός αποτελούσε το ενοποιητικό στοιχείο που θα ωθούσε το σχήμα να δουλέψει συλλογικά και με προοπτική.

Τα οργανωτικά σχήματα όμως μπορεί να αλλάζουν, να κλείνουν, να μετασχηματίζονται αλλά οι ικανές και αξιόλογες μονάδες, τα πρόσωπα που τα απαρτίζουν, παραμένουν.

Κλήθηκα από το νέο αρχηγό να βοηθήσω να βρεθεί ένας καινούργιος βηματισμός με την ανανέωση της παράταξής μας και ανταποκρίθηκα. Τώρα μπορώ να αποχωρήσω.

Το αξιόλογο δυναμικό από νέους πολίτες που θέλησαν να ασχοληθούν και να προσφέρουν, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις υπάρχει ακόμη και τώρα. Με την αποχώρησή μου θα αξιοποιηθούν ως δημοτικοί σύμβουλοι και θα αποκτήσουν εμπειρία.

Όσο για μένα:

Η προσφορά ενός δημότη στα κοινά της πόλης του δεν αρχίζει και τελειώνει με τη συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όλα τα χρόνια που ζω και εργάζομαι στην Ξάνθη προσπάθησα να είμαι χρήσιμος, να αναλαμβάνω συλλογικές ευθύνες. Φιλοδοξία μου ήταν και είναι να αφήνω το αποτύπωμά μου, να μη τρυπώνω μόνο στη δουλειά μου, κριτικάροντας εκ του ασφαλούς όσους διαχειρίζονται τα κοινά συμφέροντα και τη πρόοδο της πόλης μας.

Το ίδιο θα κάνω και από δω και πέρα.

Ευχαριστώ τους φίλους μου που με στήριξαν και με ενθάρρυναν στη πορεία μου στο Δημοτικό συμβούλιο. Με τιμά η επιμονή τους να συνεχίσω με αυτό ή με ένα μελλοντικό ευρύτερο σχήμα αναλαμβάνοντας περισσότερες και πιο ηγετικές ευθύνες. Οι αυξημένες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν αυτή την επιλογή. Έχω το μέτρο μου.

Ευχαριστώ όλη την ομάδα μας, τον Χ. Πούλιο, το Θ. Ξυνίδη που δώσαμε έντιμα μια μάχη, χωρίς υπερβολές. Δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τον Δήμο καλύτερα. Χάρηκα που συμμετείχα σε μια ομάδα νέων ανθρώπων που με πολλή ευπρέπεια έδωσαν τον αγώνα της αλλαγής.

Γνώρισα συνδημότες και έκανα φίλους. Αυτή η εμπειρία σε μια δύσκολη και ζοφερή περίοδο, να βρεθείς και να αγωνιστείς από κοινού για ένα στόχο, που αφορά και τους άλλους και όχι μόνο στον εαυτό σου, είναι ό,τι μου μένει.

Άλλωστε, αυτό ήταν και είναι το κίνητρο μου.

Να δω τον εαυτό μου μέσα από τους άλλους.

Ηλίας Βασιλούδης

Δημότης Ξάνθης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…