Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φθινόπωρο μέσα στον Ιούλιο με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

Φθινόπωρο μέσα στον Ιούλιο με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

0
venizelou dentro prin17

Με μερικά σπασμένα δέντρα και κλαδιά την γλύτωσε η Ξάνθη – Λίγες οι ζημιές στον κάμπο κυρίως σε δέντρα και κηπευτικά. Αναμένεται τις επόμενες μέρες η αποτίμηση

Απαγορευτικό μέχρι χθες από το Λιμενικό στον απόπλου ακόμη και για τράτες – Βούλγαρος παραθεριστής παρασύρθηκε με καγιάκ και κινδύνεψε

Φθινοπωρινό ήταν το σκηνικό του καιρού τις δύο προηγούμενες μέρες, έστω κι αν βρισκόμαστε στην ‘’καρδιά’’ του καλοκαιριού. Βροχές, καταιγίδες, χαλαζόπτωση και ισχυροί άνεμοι έπληξαν τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το κύμα κακοκαιρίας, που ονομάστηκε Μέδουσα, ξεκίνησε ήδη από την Κυριακή ενώ την Δευτέρα σημειώθηκαν τα ισχυρότερα φαινόμενα του διημέρου κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, της Θεσσαλίας, των Σποράδων καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς. Οι ισχυρές καταιγίδες συνοδεύτηκαν με θυελλώδεις ανέμους, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας ήταν αισθητή σε όλη τη χώρα. Η επιδείνωση του καιρού στην Ξάνθη περιορίστηκε κυρίως στους ισχυρούς ανέμους, που έφτασαν μέχρι και τα 8 μποφόρ, οι οποίοι προκάλεσαν κατά κύριο λόγο πτώσεις δέντρων και κλαδιών, μετακινήσεις κάδων, χωρίς να σημειωθούν ωστόσο σοβαρά προβλήματα ή ατυχήματα. Η Πυροσβεστική κλήθηκε σε μια πτώση δέντρου στο Δροσερό, ενώ μια μικρή φωτιά την Κυριακή στα πρανή της Εγνατίας οδού στην περιοχή του Πολυσίτου κατασβέστηκε άμεσα. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου τα καιρικά φαινόμενα ήταν πιο έντονα, σημειώθηκαν αποκλεισμοί και καταστροφές σε καλλιέργειες, ενώ καταγράφηκε και θάνατος ενός βοσκού στην Αμφιλοχία, ο οποίος αγνοούνταν, με τον θάνατό του να αποδίδεται σε πτώση κεραυνού.

Με λίγα σπασμένα δέντρα και κλαδιά την γλύτωσε η Ξάνθη

dentra aeras17Από το απόγευμα της Κυριακής οι δυνατοί άνεμοι έκαναν τους προνοητικότερους να λάβουν τα μέτρα τους, κλείνοντας παράθυρα, μαζεύοντας τέντες και απομακρύνοντας από τα μπαλκόνια τους αντικείμενα που θα μπορούσαν να παρασυρθούν. Η εικόνα το πρωί της Δευτέρας μαρτυρούσε την δύναμη του αέρα που έπνεε όλο το βράδυ. Φύλλα, κλαδιά και χώμα είχαν γεμίσει μπαλκόνια και εισόδους κατοικιών και καταστημάτων. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση για σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα στον νομό. Παρομοίως και στην Πολιτική Προστασία του δήμου Ξάνθης περιορίστηκαν στο κόψιμο δέντρων και κλαδιών που είχαν καταπέσει, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Ένα μεγάλο κλαδί από δέντρο στην προέκταση της οδού 4ης Οκτωβρίου λίγο πριν το Στρατοδικείο έκλεισε την μία λωρίδα του δρόμου, αλλά κόπηκε από την υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ξάνθης και απομακρύνθηκε σύντομα. Άλλο ένα μικρό δέντρο στην οδό Βενιζέλου έπεσε πάνω σε σταθμευμένο όχημα, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ζημιές. Οι υπάλληλοι του δήμου από νωρίς ήταν στους δρόμους και μετέβαιναν όπου καλούνταν για παρόμοια περιστατικά. Μάλιστα προχώρησαν σε δέσιμο και ενίσχυση των μικρών δέντρων στην κεντρική πλατεία, τα οποία κινδύνευσαν να ξεριζωθούν.

Κίνδυνος πνιγμού για Βούλγαρο που έκανε καγιάκ κοντά στο λιμάνι Αβδήρων

thyellodon anemon17Το κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη προβλέπονταν βορειοανατολικοί άνεμοι που θα έφταναν έως και τα 8 μποφόρ. Το Λιμενικό τμήμα Πόρτο Λάγος ενημέρωσε το «Ε» ότι λόγω των έκτακτων φαινομένων τα δελτία ήταν συχνά εντός της ημέρας, με πρόβλεψη για εξασθένηση των ανέμων μετά το απόγευμα. Παρόλα αυτά, εκδόθηκε απαγόρευση απόπλου όχι μόνο για τα μικρά ερασιτεχνικά σκάφη αλλά και για τις επαγγελματικές τράτες. Μάλιστα το μεσημέρι της Κυριακής σημειώθηκε μια διάσωση κοντά στο λιμάνι των Αβδήρων. 53χρονος Βούλγαρος επιχειρηματίας που διαμένει στην παραλία των Αβδήρων, όπου παραθερίζει τους καλοκαιρινούς μήνες με φίλο του από την γειτονική χώρα, έκανε καγιάκ έξω από το λιμάνι των Αβδήρων. Ο δυνατός άνεμος παρέσυρε τον Γιόρικ γρήγορα στα βαθιά και ευτυχώς κάλεσε άμεσα τους δικούς του ανθρώπους. Εκείνοι ειδοποίησαν τον φίλο του, γιατρό στο επάγγελμα, ο οποίος είχε ταχύπλοο και μετέβη άμεσα στην διάσωση του φίλου του. Ψαράδες από τα Άβδηρα μόλις ενημερώθηκαν για το γεγονός ήταν έτοιμοι να σπεύσουν σε βοήθεια μαζί με το Λιμενικό, αλλά τελικά ο κίνδυνος αποσοβήθηκε γρήγορα.

Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι ζημιές στα σπαρτά – Επλήγησαν κυρίως δέντρα και κηπευτικά

Το κύμα κακοκαιρίας, που χαρακτηρίστηκε ως σπάνιο για την ένταση, την έκταση και την εποχή που εκδηλώθηκε, δεν έπληξε ιδιαίτερα τον κάμπο της Ξάνθης, σύμφωνα με πληροφορίες του προέδρου των Αγροτών, Κώστα Δαλάτση. Σε επικοινωνία που είχε με καλλιεργητές, πληροφορήθηκε ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές στα καλαμπόκια, τα οποία υπήρχε κίνδυνος να γείρουν στο έδαφος λόγω και του μαλακού από τα ποτίσματα χώματος. Ζημιές σημειώθηκαν όμως σε αρκετά δέντρα, κυρίως με ‘’πλάγιασμα’’ των μικρότερων, ενώ σπάσιμο κλαδιών και πτώση καρπών σημειώθηκε σε μεγαλύτερα. Την εποχή αυτή καρποφορούν καρυδιές, αμυγδαλιές και ροδιές, ενώ υπήρξαν ζημιές και σε κηπευτικά όπως πιπεριές και μελιτζάνες, με τα φυτά να γέρνουν κάτω από την δύναμη του ανέμου. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει λεπτομερέστερη αποτίμηση των καταστροφών, για τις οποίες πιθανώς να υπάρξουν αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν. Από σήμερα αναμένεται τα φαινόμενα να υποχωρήσουν και η θερμοκρασία να επανέλθει σταδιακά στις προηγούμενες τιμές του καλοκαιριού.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…