Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επί μήνες απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης

Επί μήνες απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης

0
farmakeia

Συνεχίζουν να παρέχουν αναλώσιμα προς τους πελάτες καλύπτοντας το κενό από την τσέπη τους – Μετά την συγχώνευση των ταμείων, φαρμακοποιοί έχουν να λαμβάνουν έως και 40.000 από το 2011

Δ. Κάλφα: «Αν δεν αλλάξει το σύστημα με καρτέλα ασθενούς και έλεγχο στα όσα συνταγογραφούν οι γιατροί, δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση»

Οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης και όχι μόνον συνεχίζουν να παρέχουν αναλώσιμα προς τους πελάτες-ασθενείς, όταν οι τελευταίοι τα ζητούν με συνταγή γιατρού, παρότι από τις αρχές του χρόνου δεν είχαν εισπράξει ούτε ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για τα προϊόντα αυτά. Μόλις χθες, όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Δέσποινα Κάλφα, κατατέθηκαν μετά από μεγάλη καθυστέρηση τα χρήματα για τα αναλώσιμα μέχρι τον Απρίλιο. Η σύμβαση που είχε υπογραφεί το νέο έτος προέβλεπε οι φαρμακοποιοί και οι λοιποί πάροχοι να πληρώνονται εντός δύο μηνών και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις εντός τριών μηνών. Οι φαρμακοποιοί συνέχιζαν να χορηγούν όμως τα αναλώσιμα όλο αυτό το διάστημα, κατανοώντας την ανάγκη και δυσκολία του κόσμου. Όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί της πόλης μας: «Ουσιαστικά χρηματοδοτούμε το σύστημα, για να μην μείνουν οι ασθενείς χωρίς αναλώσιμα». Η ανωτέρω σύμβαση αφορά μόνο στα αναλώσιμα, για παράδειγμα ταινίες και βελονάκια για διαβητικούς, ιατροτεχνολογικά προϊόντα κάθε τύπου όπως αναπνευστήρες, και γενικά σε όλο το υγειονομικό υλικό που δικαιούται ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ. Εκτός όμως από τα αναλώσιμα, υπάρχουν πολλοί φαρμακοποιοί που έχουν να λαμβάνουν έως και αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία όπως μηχανικών, τα οποία μετά την συγχώνευση το 2011 και αργότερα την δημιουργία του ΕΦΚΑ μεταφέρονται από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Πάγιο το αίτημα εκσυγχρονισμού στην συνταγογράφηση

kalfa17Η κα Κάλφα τονίζει ότι είναι τραγική η εικόνα με όλη την χαρτούρα και γραφειοκρατία που επικρατεί. «Είμαστε η μοναδική χώρα που ακόμη λειτουργούμε με χαρτιά, ενώ θα μπορούσαν όλες αυτές οι διαδικασίες να γίνονται εύκολα και έγκυρα ηλεκτρονικά», εξηγεί η ίδια, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ακόμη γίνονται πολλά λάθη, τα οποία θα μπορούσαν να εντοπιστούν εύκολα αν όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνταν ηλεκτρονικά. Περικόπτονται συνταγές για τυπικούς λόγους γιατί μπορεί να λείπει η σφραγίδα του φαρμακείου, ενώ όλοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι σε ηλεκτρονικές λίστες. Η διαδικασία επίσης προβλέπει όταν εκτελείται μια συνταγή να περνιέται ηλεκτρονικά στην κάρτα του ασθενή, να πηγαίνει στο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα, να ψηφιοποιούνται εκεί τα στοιχεία, να αποστέλλεται πίσω δείγμα για έλεγχο και κατόπιν να αποστέλλεται και πάλι πίσω το δείγμα ελέγχου με τα αποτελέσματα που βρέθηκαν. «Μιλάμε για χρονοβόρες πρακτικές που καθυστερούν όλη την διαδικασία. Αν δεν αλλάξει το σύστημα με καρτέλα ασθενούς και έλεγχο στα όσα συνταγογραφούν οι γιατροί και στο σχήμα που προτείνουν, δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση. Ακόμη και σε καρκινοπαθείς, που κατανοούμε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, υπάρχουν υπερβολές και το πρόβλημα της διπλής κάλυψης των συνταγών. Στα αυτοκόλλητα που παρέχονται για να αποφύγουν οι καρκινοπαθείς μορφίνες, για παράδειγμα, έτυχε να πεθάνει πρόσφατα πελάτης μου και δεν φαντάζεστε πόσα μου έφερε πίσω η οικογένεια».

Για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση κάνουν λόγο οι Σύλλογοι σε όλη την χώρα

Πολλοί μεγάλοι σύλλογοι της χώρας, σε Πειραιά και Αθήνα, ανέδειξαν και κάποια άλλα ζητήματα πανελλαδικής εμβέλειας, που συνοψίζονται στα εξής: σε αρκετά προϊόντα έχουν οριστεί τιμές αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους πολύ χαμηλότερες από τις χονδρικές τιμές με τις οποίες τα προμηθεύονται, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία χορήγησής τους. Κάνουν λόγο, λοιπόν, για διαπλοκή και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση οι οποίες συνεχίζουν, αφού οι ‘’συνεργασίες’’ ορισμένων εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων με την ‘’συνταγογράφηση’’ υφίστανται και ο εξορθολογισμός των δαπανών του ΕΟΠΥΥ επιδιώκεται με μέτρα πυροσβεστικά και πρόχειρα. Ακόμη, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις εταιρειών εισαγωγής που εγγράφονται ταυτόχρονα ως πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, κατά παράβαση των νόμων της αγοράς που διαφοροποιεί το χονδρεμπόριο από το λιανεμπόριο.

To ΣτΕ έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση για τα ελεύθερα φαρμακεία

Μόνο με Προεδρικό Διάταγμα ή νόμο μπορούν να ρυθμιστούν οι προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και άλλα ζητήματα που αφορούν το συγκεκριμένο επάγγελμα, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακυρώνοντας την σχετική υπουργική απόφαση. Αυτό, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει νομικό κώλυμα. Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Φαρκακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, υπήρχε από τις 20.5.2016 απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας, για «τις ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου». Μετά από αιτήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκανε δεκτές τις αιτήσεις αυτές, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η ΚΥΑ. Η ακυρωθείσα υπουργική απόφαση προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%. Με τις αποφάσεις της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα. Επομένως, τα θέματα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης. Όπως σχολίασε η κα Κάλφα: «Δεν μας απασχολεί το πόσα φαρμακεία λειτουργούν, φτάνει να λειτουργούν και να ανήκουν σε φαρμακοποιούς. Η υπουργική απόφαση έδινε το ‘’πράσινο φως’’ σε μεγάλες εταιρείες να φτιάξουν αλυσίδες φαρμακείων, οι οποίες θα άλλαζαν τα δεδομένα στον χώρο».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…