Ο άνθρωπος που κυριολεκτικά έσωσε την δεκαετία του ’70 τον οικισμό της Παλιάς Πόλης από την αντιπαροχή, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που αντιμετώπισε
Αιώνια ευγνωμοσύνη του οφείλει η Ξάνθη για την διάσωση του ιστορικού οικισμού από τον οδοστρωτήρα της αντιπαροχής και την τσιμεντοποίηση
Λίγους μήνες πριν ‘’κλείσει’’ το 80ό έτος της ηλικίας του, ‘’έφυγε’’ από την ζωή ο πρώην Νομάρχης Ξάνθης, Κωνσταντίνος Θανόπουλος. Ο άνθρωπος που συνετέλεσε όσο κανείς άλλος στην διάσωση και διατήρηση της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης ως διατηρητέου ιστορικού οικισμού την δεκαετία του 1970. Πλήρης ημερών αλλά κυρίως πλήρης έργων απεβίωσε την Δευτέρα ήσυχα μέσα στον ύπνο του, ενώ το τελευταία διάστημα δεν ήταν καλά στην υγεία του, με δυσκολίες στην μετακίνηση και στην ομιλία. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Ιουλίου στις 16:00 στην Φιλοθέη. Για την προσφορά του στην πόλη της Ξάνθης τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση τόσο από τον δήμο Ξάνθης, όσο και αργότερα από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και τον Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Πόλης.
Κωνσταντίνος Θανόπουλος
Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1937 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αποσύρθηκε από την ενεργό δικηγορία ως επίτιμος δικηγόρος. Διορίσθηκε Νομάρχης και εργάστηκε στην Ξάνθη από τον Φεβρουάριο του 1975 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1979 και από τον Σεπτέμβριο του 1989 μέχρι τον Μάιο του 1990 και στην Αιτωλοακαρνανία από τον Δεκέμβριο του 1979 έως τον Μάρτιο του 1982. Μεταξύ των δύο νομαρχιακών θητειών του εξελέγη επίσης Νομαρχιακός και Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Παρότι ζούσε για χρόνια μακριά από την Ξάνθη, στην οποία η πορεία του ήταν σύντομη αναλογικά με τα 80 έτη της ζωής του, δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται, να ενημερώνεται και να παρεμβαίνει με κείμενά του. Εκτός από την δημοτική αρχή, οι Ξανθιώτες των τίμησαν το 2009, λίγα χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου του «Πορεία αντίθετα», στο οποίο καταγράφει ως πολιτικό χρονικό το ιστορικό και τις συγκρούσεις που αντιμετώπισε για την προστασία της Παλιάς Ξάνθης.
Πορεία αντίθετα
Το 2005 εκδόθηκε από το ΠΑΚΕΘΡΑ το βιβλίο του Κωνσταντίνου Θανόπουλου «Πορεία αντίθετα», μέρος του ανέκδοτου έργου του συγγραφέα «Πορεία αντίθετα – Οι διαστάσεις της Δημόσιας Διοίκησης και η Πολιτική». Καταγράφει εκεί τα γεγονότα από την γνωριμία του με την Ξάνθη το 1975, τις πρώτες σκέψεις για διάσωση του οικισμού, την ένταξη του οικισμού σε πρόγραμμα του ΕΟΤ, την παρέμβαση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κομοτηνής προς το υπουργείο Πολιτισμού, την απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Κ. Τρυπάνη το 1976 η οποία χαρακτήριζε «την Παλαιάν Πόλιν της Ξάνθης μετά των υπερκειμένων αυτής λόφων ως τόπον χρήζοντα ειδικής κρατικής προστασίας, καθ’ όσον αύτη αποτελεί εκ των ολίγων εις αρίστην κατάστασιν σωζομένων δειγμάτων παραδοσιακού οικισμού του παρελθόντος αιώνος», αλλά και τις πολλές και σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών αρχών και επαγγελματικών φορέων, που θεωρούσαν την ανακήρυξη της παλιάς πόλης ως διατηρητέας εμπόδιο στην ανάπτυξη της περιοχής. Η ιστορία δικαίωσε πανηγυρικά τον μακαριστό πλέον Κωνσταντίνο Θανόπουλο, πολύ πιο άμεσα από ότι ήλπιζε. Η πρώτη επιβράβευση ήρθε από τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος βρέθηκε στην Ξάνθη το 1979 και θαύμασε την διάσωση της παλιάς πόλης όπως την θυμόταν, γι’ αυτό και πρότεινε να λειτουργήσει αυτή ως ένα τεράστιο σκηνικό στις διεθνείς ετήσιες μουσικές γιορτές που οραματιζόταν. Το γιατί δεν ευοδώθηκε αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Η μεταστροφή και αναγνώριση της προσφοράς του ανδρός
Στην εκδήλωση του 2009 είχε παρουσιάσει τον βραβευθέντα Κ. Θανόπουλο ο ιδρυτής του «Ε», Γιάννης Διαφωνίδης. Μιλώντας μάλιστα για τον άνθρωπο Κωνσταντίνο Θανόπουλο, ανέφερε: «Τον γνώρισα ως νομάρχη. Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ ξεκίνησε εκείνη την περίοδο που ήταν εδώ ως νομάρχης. Τον θυμάμαι ως πρώτο εθελοντή αιμοδότη να παροτρύνει τους υπόλοιπους. Τον εξετίμησα ως άνθρωπο. Με τιμά με την φιλία του και τον ευχαριστώ. Πάνω απ’ όλα τον ευχαριστώ, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ξανθιωτών, για την ιστορική του απόφαση να κηρυχθεί ολόκληρη η Παλιά Πόλη Παραδοσιακός Οικισμός. Λοιδωρήθηκε, πολεμήθηκε αλλά επέμενε στην αρχική του ιδέα έχοντας συμμάχους τον υπουργό Πολιτισμού κ. Τρυπάνη, τον αρχαιολόγο Πεντάζο, τον Στέφανο Ιωαννίδη, τον Θανάση Μουσόπουλο, τον Θωμά Εξάρχου και άλλους πολίτες της Ξάνθης, λίγους μεν, που έβλεπαν ότι το μέλλον θα είναι διαφορετικό για την Παλιά Πόλη».
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ