Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Βρέθηκε η «χρυσή τομή» στον νέο νόμο για τα Επιμελητήρια

Βρέθηκε η «χρυσή τομή» στον νέο νόμο για τα Επιμελητήρια

0
eve-empros

Μιλά στο «Ε» ο γ. γραμματέας της ΚΕΕΕ Π. Αγνιάδης. Ιδρύονται περιφερειακά συμβούλια – Έκανε πίσω το υπουργείο για τον «Καλλικράτη» στα Επιμελητήρια

Τα Επιμελητήρια θα λειτουργούν ως Κέντρα υποστήριξης Επιχειρήσεων. Η ΚΕΕΕ ζήτησε μείωση της γραφειοκρατίας και λειτουργία με κανόνες ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Βρέθηκε η «χρυσή τομή» στη διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) για τον νέο νόμο για τα Επιμελητήρια και μετά την εκπνοή της προθεσμίας στις 14 Ιουλίου, βρίσκεται πλέον στο προπαρασκευαστικό τμήμα της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί έως την επομένη Παρασκευή.

Ιδρύονται περιφερειακά συμβούλια – Έκανε πίσω το υπουργείο για τον «Καλλικράτη» στα Επιμελητήρια

Τις βασικές διατάξεις με τις αλλαγές που εισάγει στο επιμελητηριακό θεσμό μας εξηγεί ο γ. γραμματέας της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης.

Να σημειώσουμε ότι εξ΄ αρχής σημείο τριβής μεταξύ της ΚΕΕΕ και του υπουργείου ήταν η εξαγγελία για την εφαρμογή σχεδίου «Καλλικράτη» στα επιμελητήρια που θα περιελάμβανε ευρείες συγχωνεύσεις σε περιφερειακό επίπεδο: «Αυτό αποσύρθηκε. Προβλέπεται μόνο για επιμελητήρια κάτω των 5.000 μελών και μη βιώσιμα. Αντ’ αυτού θα ιδρυθούν τα περιφερειακά συμβούλια. Μια νέα δομή στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα επιμελητήρια που έχει κάθε περιφέρεια και θα είναι επιφορτισμένη με διάφορες αρμοδιότητες και θα προετοιμάσουν την συγχώνευση αυτή των επιμελητηρίων και την διάδοχη κατάσταση», σημειώνει ο κ. Αγνιάδης.

agniadisΤα Επιμελητήρια θα λειτουργούν ως Κέντρα υποστήριξης Επιχειρήσεων

Αναφερόμενος στις περαιτέρω αλλαγές που προωθούνται ο κ. Αγνιάδης σημείωσε ότι μία πολύ σημαντική είναι ότι πλέον θεσμοθετείται για πρώτη φορά η λειτουργία των Επιμελητηρίων ως Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων με αυξημένες αρμοδιότητες: «Αυτό ήταν και δική μας πρόταση. Είναι κάτι που ούτως ή άλλως κάνουμε με το ΓΕΜΗ που πλέον θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες καθώς επίσης και την δυνατότητα της ρύθμισης των δαπανών των μελών μας, της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Θα μπορούμε να παρέχουμε στα μέλη μας την ενημέρωση για όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και την στήριξη μέσα από παροχή υπηρεσιών χωρίς γραφειοκρατία και να συμβάλλουμε έτσι πολύ ενεργά στην αναπτυξιακή διαδικασία. Θεωρώ ότι οι αλλαγές που έχουμε προτείνει και εμείς και θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο είναι στην θετική κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο κ. Αγνιάδης.

Η ΚΕΕΕ ζήτησε μείωση της γραφειοκρατίας και λειτουργία με κανόνες ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Άξιο αναφορά είναι πως αυξάνονται τα μέλη στις διοικητικές επιτροπές όπως για παράδειγμα στην Βιοτεχνική από 5 σε 7, τα επιμελητήρια θα μπορούν να υλοποιούν προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Ως αρνητικό του νόμου που όμως υπάρχει διαβεβαίωση του υπουργείου προς της ΚΕΕΕ ότι θα ρυθμιστεί – σύμφωνα με τον κ. Αγνιάδη – καταγράφεται πως δεν έχουν το δικαίωμα ως ΝΠΔΔ να αξιοποιήσουν έμπειρο εργασιακό δυναμικό με εμπειρία που απασχολείται σε Αναπτυξιακές εταιρείες ώστε μ’ αυτό τον τρόπο να καλύψουν την λειτουργία του ΓΕΜΗ.

«Ζητήσαμε επίσης να μας αφήσουν να λειτουργούμε με τους κανόνες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι με κρατικίστικη νοοτροπία που καταπνίγει την επιχειρηματικότητα. Έτσι μπορούμε να μειώσουμε την γραφειοκρατία και να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική στις επιχειρήσεις. Θέλουμε να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά δεν θέλουμε να λειτουργούμε με δημοσιοϋπαλληλικό πνεύμα», τονίζει ο κ. Αγνιάδης. Να σημειώσουμε τέλος πως οι εκλογές στα Επιμελητήρια με τον νέο νομοθετικό πλαίσιο θα διεξαχθούν τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…