Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Βάζουν μπρος για Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στον δήμο Αβδήρων

Βάζουν μπρος για Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στον δήμο Αβδήρων

0
dimotiko avdiron16

Β. Τσολακίδης: « Έπρεπε να γίνει …χθες. Ήδη άρχισαν να κτίζονται αυθαίρετα δεύτερης γενιάς από Βουλγάρους»

Κ. Αντωνιάδης: «Ο δήμος μπορεί να μπλοκάρει τα αυθαίρετα ανακαλώντας τις Βεβαιώσεις»

Μια πολύ σημαντική απόφαση έλαβε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αβδήρων κατά την συνεδρίαση της Τρίτης 20 Ιουνίου. Συγκεκριμένα συμπολίτευση και αντιπολίτευση συμφώνησαν επί της αναγκαιότητας να συνταχθεί ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το δήμο Αβδήρων (καθώς δεν υπάρχει) και αποφάσισαν να γίνουν όλες οι απαραίτητες προεργασίες μέσα στο καλοκαίρι με την τεχνική υπηρεσία του δήμου, ώστε το φθινόπωρο αφού πρώτα συζητηθεί ως μοναδικό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο να μπει στο νερό αυλάκι για την προμελέτη και την μελέτη.

Β. Τσολακίδης: « Έπρεπε να γίνει …χθες. Ήδη άρχισαν να κτίζονται αυθαίρετα δεύτερης γενιάς από Βουλγάρους»

Ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης επεσήμανε πως πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα δαπανηρή και χρονοβόρα αφού απαιτεί προμελέτη και μελέτη ύψος τουλάχιστον 200.000 -300.000 ευρώ και μετά χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο επεσήμανε πως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι αναγκαίο για το δήμο παρότι υπάρχουν οριοθετήσεις στους οικισμούς καθώς θα θέσει τέλος στην άναρχη δόμηση από την οποία …βρίθει ο δήμος Αβδήρων ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη. Άλλωστε το θέμα του ΓΠΣ ήρθε στο προσκήνιο από το φαινόμενο με τα αυθαίρετα και παράνομα κτίσματα που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στην παραλιακή ζώνη Μυρωδάτου – Αβδήρων, Μάνδρας, ένα θέμα που ανέδειξε το «Ε» σε παλαιότερο ρεπορτάζ του. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Τσολακίδης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στον πρώην δήμο Αβδήρων για το γεγονός ότι δεν μερίμνησε να εκπονήσει ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο «κλείνοντας στο μάτι» στις αυθαιρεσίες σ’ όλη την παραλιακή ζώνη. Τόνισε πως το ΓΠΣ έπρεπε να γίνει… χθες και πως είναι ήδη αργά γιατί τώρα ξεκίνησε το κτίσιμο αυθαιρέτων δεύτερης γενιά από Βουλγάρους. Παράλληλα μετέφερε τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών εξοχικών στο Μυρωδάτου οι οποίοι όπως – ανέφερε – μιλούν για υποβάθμιση της περιοχής και αισθητικά και τουριστικά και κάποιοι μάλιστα έβαλαν πωλητήριο στα εξοχικά τους για να φύγουν από εκεί. «Γι αυτό είχα ζητήσει και στο θέμα του κάμπινγκ να μπουν κάποιες προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν και από αισθητικής άποψης την περιοχή αλλά δεν εισακούστηκα», σημείωσε ο κ. Τσολακίδης.

Κ. Αντωνιάδης: «Ο δήμος μπορεί να μπλοκάρει τα αυθαίρετα ανακαλώντας τις Βεβαιώσεις»

Ένα βήμα πιο κάτω το προχώρησε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση να αντιμετωπιστεί πολιτικά το φαινόμενο με το να αναστείλει την ισχύ των Βεβαιώσεων που χορήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν και να υδροδοτηθούν τα παράνομα κτίσματα και ας έχουν υπογραφές Μηχανικών μπλοκάροντας έτσι την διαδικασία και αποθαρρύνοντας άλλους επίδοξους. Ο κ. Αντωνιάδης υπενθύμισε πως και αυτοί που κτίζουν παράνομα είναι θύματα τελικά γιατί «παραμυθιάζονται» από επιτήδειους ότι έτσι θα μπορέσουν να νομιμοποιήσουν τα κτίσματά τους ενώ – όπως ανέφερε ό νόμος 4178 και ο νέος νόμος που είναι σε διαβούλευση είναι σαφέστατοι ως προς αυτό. Ότι δηλαδή κανένα αυθαίρετο μετά το 2011 δεν τακτοποιείται αλλά επιβάλλεται πρόστιμο και κατεδαφίζεται. Πρόσθεσε επίσης πως αυτό είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί από δορυφόρους και πως ήδη η Πολεοδομία της Ξάνθης έχει κάνει καταγραφή όλων αυτών των αυθαιρέτων τα οποία με απόφαση της Περιφέρειας πρόκειται να κατεδαφιστούν. Επίσης ο κ. Αντωνιάδης έδωσε και άλλη διάσταση στο θέμα επισημαίνοντας πως: «Με ενοχλεί που οι Βούλγαροι με περισσό θράσος λένε ότι στην Ελλάδα όλα γίνονται. Δεν θέλω να υποβαθμίσουν την χώρα μου και τις παραλίες μας. Σ’ αυτό συνεργούν και κάποιοι ασυνείδητοι μηχανικοί που υπογράφουν για τέτοιε κατασκευές». Απευθυνόμενος δεν προς τον δήμαρχο κ. Τσιτιρίδη τόνισε πως αν έχει πολιτική βούληση μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο αυτό και πως δεν είναι τουριστική ανάπτυξη αυτό αλλά τουριστική υποβάθμισης! Η πρότασή του δεν έγινε δεκτή για τυπικούς και νομικούς λόγους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Προέδρευσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης –  «Βάρος» στην πρόληψη Η πρώτη συνεδρίαση της Επι…