Σχόλια 28/06/17

0
xanthi-1968
Καλοκαιρινό
Έχουμε τις ζέστες μας έρχονται και οι καύσωνες. Έτσι θα πορευτούμε τις επόμενες ημέρες και υπομονή. Χωρίς γκρίνιες παρακαλώ. Οι γιατροί συνιστούν παραμονή στη σκιά, άφθονα υγρά και δροσερά ντους. Αν σας βολεύουν τα θαλάσσια μπάνια και έχετε χρόνο, να τα απολαύσετε οπωσδήποτε. Εξάλλου η θαλάσσια αύρα δροσίζει και η θερμοκρασία στις παραλίες είναι χαμηλότερη.
Το καλοκαιράκι είναι εδώ. Απολαύστε το!
Γ.Δ.


Κοντά στις παραλίες
Και βέβαια θα το απολαύσουν οι περισσότεροι διότι έχουμε τις παραλίες μας σχετικά πολύ κοντά. Σε 20-30 λεπτά βρίσκεται κανείς σε όποια παραλία επιθυμεί. Και μάλιστα σε οργανωμένες παραλίες που προσφέρουν τα πάντα για να περάσει κανείς ξένοιαστα. Αλλού, με την παρέα πιο ζωηρά και αλλού σχετικά ήρεμα.
Υπάρχει μάλιστα κι η δυνατότητα να βρει κάποιος μια ήσυχη γωνιά, ν’ απλώσει την πετσέτα του, να στήσει την ομπρέλα του και ν’ απολαύσει το μπάνιο με ηρεμία.
Οι παραλίες της Ξάνθης τα προσφέρουν όλα. Όπως και οι σχετικές ταβέρνες στο Μυρωδάτο με φρέσκα θαλασσινά σε προσιτές τιμές. Αρκεί να υπάρχει χρόνος, διάθεση και το ανάλογο βέβαια χρήμα. Όχι πολύ, αλλά χρειάζεται.
Γ.Δ.


Οι λάτρεις του βουνού
Και μια και σήμερα μας έχει επηρεάσει το καλοκαιράκι και μας έχει δημιουργήσει ευχάριστη διάθεση για τη θάλασσα και τα μπάνια, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το βουνό.
Το οποίο βουνό προτιμούν επίσης αρκετοί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και εξορμήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν οι περισσότεροι έχουν καταγωγή από ορεινή περιοχή. Και επιθυμούν να διατηρήσουν την επαφή τους με το πατρικό τους σπίτι. Και το προτιμούν, διότι η σκιά των δέντρων, τα νερά και η ησυχία βοηθούν να περνούν μια ήσυχη ζωή, με δροσιά τόσο τα μεσημέρια όσο, κυρίως τα βράδια. Μάλιστα σε Λειβαδίτη, Καρυόφυτο και άλλα ορεινά χωριά, τα βράδια χρησιμοποιούν σκεπάσματα. Τελικά και το βουνό έχει τις δικές του χάρες, προσφέρει άλλες απολαύσεις γι’αυτό και έχει τους δικούς του φανατικούς.
Γ.Δ.


Καρτ-ποστάλ Ξάνθης το 1968. Από δεξιά επάνω, ο Μητροπολιτικός Ναός Ιωάννου Προδρόμου, δίπλα το γνωστό μνημείο των Εφέδρων Αξιωματικών. Κάτω η Μονή της Παναγίας και δίπλα η Εκκλησιαστική Σχολή.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Η διαφθορά στο ΙΚΑ
Διαχρονική και αποδεδειγμένη η διαφθορά στο ΙΚΑ παλιά και στο ΕΦΚΑ σήμερα. «Τις μεγάλες ευθύνες της διοίκησης του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, αφού επί ένα εξάμηνο και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα δεν συγκροτούν το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, ώστε να αποδοθούν οι τιμωρίες στους επίορκους υπαλλήλους» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους η ΠΟΣΕ ΙΚΑ και η ΠΟΠΟΚΠ. Όπως επισημαίνουν, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέφουν στο χώρο εργασίας άτομα που βαρύνονται με σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα.»
Κρούσματα δε διαφθοράς είχαμε κραυγαλέα και στο ΙΚΑ Ξάνθης με ιδιαίτερα καραμπινάτες ενέργειες από πλευράς υπαλλήλων που βέβαια μετά από καιρό εντοπίστηκαν και τιμωρήθηκαν.
Πάντως, κυρίως κατά το πρόσφατο παρελθόν, καθημερινές ήταν οι αποκαλύψεις και εντοπισμοί ατασθαλιών σε καταστήματα του ΙΚΑ σε Ξάνθη και υπόλοιπη Ελλάδα.
Γ.Δ.


Τώρα τρέχει η ΔΕΗ
Την απειλή μπλακάουτ σε περίπου 230.000 οφειλέτες επιστράτευσε η ΔΕΗ το πρώτο πεντάμηνο του έτους για να τους πιέσει να πληρώσουν τους ανεξόφλητους λογαριασμούς τους. Περίπου 50%-60% από αυτούς έμεινε δίχως ρεύμα για μερικές ώρες ή ημέρες, 15%-20% πρόλαβε και ρύθμισε την οφειλή, ενώ στους υπόλοιπους τα συνεργεία δεν κατάφεραν να εκτελέσουν την αποκοπή καθώς τα ακίνητα ήταν κλειστά.
Το γεγονός σηματοδοτεί σαφή αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όταν οι εντολές αποκοπής από τη ΔΕΗ δεν είχαν ξεπεράσει τις 126.000. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 84%. Σημειώνεται ότι σχεδόν το 1 /3 των πελατών της ΔΕΗ έχει απλήρωτους λογαριασμούς. Ανάμεσά τους χιλιάδες συμπολίτες μας που έπεσαν θύμα όχι μόνο της κρίσης, αλλά και εκείνων που τους υποσχέθηκαν μια νέα «σεισάχθεια» πολιτευόμενοι με το πρόταγμα του Δεν Πληρώνω.
Εν κατακλείδι: Η απόφαση να μην κόβεται το ρεύμα για χρέη έως 1000 ευρώ, γέννησε μια νέα γενιά κακοπληρωτών. Και τώρα τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Γ.Δ.


Προβλήματα επικοινωνίας στην αντιπολίτευση
Εκεί στην ΝΔ είτε νιώθουν πολύ βέβαιοι για την νίκη στις επόμενες εκλογές, είτε προσπαθούν να μαζέψουν ψήφους από κάθε τόπο με κάθε τρόπο. Και δεν μιλάμε μόνο για θέματα αισθητικής (συνάντηση με κτηνοτρόφους στην Ελασσόνα που άκουγαν τον Κ. Μητσοτάκη καθήμενοι σε μπάλες σανό). Είναι κυρίως ζητήματα δημόσιων τοποθετήσεων. Του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως, γιατί από άλλα στελέχη της ΝΔ ακούμε άρρητα ρήματα. Είπε λοιπόν σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα politico στις Βρυξέλλες ότι η παρουσία και η δράση της Χρυσής Αυγής ήταν τόσο έντονη και βάναυση που περιθωριοποιήθηκε. Δεν ξέρω για ποια χώρα μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης αλλά εδώ έχουμε τρίτο χρόνο δίκης της Χ.Α., δημιουργούν σκηνικά μέσα στην Βουλή, επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών στον Ασπρόπυργο. Μόλις πριν λίγες μέρες μέλος της ΧΑ απήγγειλε τον απαγορευμένο ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ είχαμε και ξυλοδαρμούς. Η τακτική τού να αποσιωπούμε τα όσα πράττουν αποδείχθηκε ότι δεν λειτούργησε, βάζοντάς τους ως τρίτο κόμμα στην Βουλή. Και έρχεται ο κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικός πρωθυπουργός και σου λέει ότι η βία τα τελευταία χρόνια προέρχεται κατά κύριο λόγο από την Αριστερά. Φάτσα κάρτα η δήλωση από τους Χρυσαυγίτες που τρίβουν τα χέρια τους. Είναι να σε πιάνει απελπισία ώρες-ώρες, καθώς είναι ολοφάνερο ότι δεν πάμε πουθενά. Γενικά δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και υπάρχει ορατός κίνδυνος να επαναλάβουμε τα ίδια και χειρότερα λάθη. Ίσως με άλλη επικάλυψη και διαφορετική αφορμή.
Χ.Δ.


Έπαψαν να κάνουν κάποιους τζάμπα μάγκες οι συμβολαιογράφοι
Παύση της αποχής από τους πλειστηριασμούς αποφάσισαν τα συλλογικά όργανα των συμβολαιογράφων, καταγγέλλοντας άδικη στοχοποίησή τους. Και είναι απόλυτα λογικό. Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος εξήγησε ότι η σκοπιμότητα έναρξης της αποχής ήταν αφενός μεν η απαίτηση από την Πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της ομαλότητας και της νομιμότητας στην απονομή της δικαιοσύνης σε όλα τα στάδια, αφετέρου δε η υπόδειξη προς όλους τους αρμόδιους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες να ενσκήψουν στο μείζον πρόβλημα των πλειστηριασμών, το οποίο απειλεί την κοινωνική συνοχή, την νομιμότητα και την οικονομική ζωή της χώρας. Έχουμε καλύψει επανειλημμένα το θέμα και όντως οι συμβολαιογράφοι της περιοχής τόνιζαν πως προσπαθούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες. Δυστυχώς μετά την πάροδο οκτώ μηνών προκύπτει ότι κανένας από τους πολιτειακούς παράγοντες, κανένας πολιτικός χώρος και κανένας κοινωνικός θεσμός δεν έκρινε σκόπιμο να προσεγγίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και να προτείνει έστω μια κάποια λύση. Η αποχή των συμβολαιογράφων έδωσε από τη μια πλευρά μία προσωρινή λύση σε πολλούς συμπολίτες μας, ενώ έδωσε και την ευκαιρία σε όλους αυτούς που υποχρεούνται να προτείνουν λύσεις και να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις να καλυφθούν πίσω από την αποχή. Κάθε Τετάρτη οι συμβολαιογράφοι είχαν να αντιμετωπίσουν ακραίες συμπεριφορές ελάχιστης μερίδας συμπολιτών μας, οι οποίοι πίστευαν ότι αυτοί ευθύνονται γι’ αυτό που βιώνουν και η μη διενέργεια πλειστηριασμών είναι η λύση στο πρόβλημα. Όταν η κυβέρνηση μεριμνά και τυρβάζει περί πολλά και άσχετα, δεν είναι κανένας κλάδος υποχρεωμένος να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Πόσο μάλιστα όταν η τρύπα δεν είναι δική του.
Χ.Δ.


Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των πανελληνίων
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την προσεχή Παρασκευή 1 Ιουλίου, πρόκειται να αναρτηθούν σ’ όλα τα Λύκεια οι βαθμολογίες των Πανελληνίων εξετάσεων. Έτσι όλοι όσοι εξετάστηκαν στις Πανελλήνιες του 2017 θα έχουν την δυνατότητα να δουν πως βαθμολογήθηκαν τα γραπτά τους και να σχηματίσουν έτσι μια εικόνα για την επιτυχία τους ή την αποτυχία τους στις Σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν δηλώσει στο μηχανογραφικό τους. Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί από τις βάσεις που ανακοινώνονται κατά παράδοση τον Αύγουστο, ωστόσο και η ανάρτηση των βαθμολογιών αποτελούν μια σημαντική στιγμή για τους μαθητές και τους γονείς τους.
Υπομονή έως την Παρασκευή λοιπόν!
Μ.Ξ.


Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους…
Μέγας φόβος έχει καταλάβει πολλούς δημάρχους στο άκουσμα και μόνο μιας φημολογίας – που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα αλλά αναπαράγεται- ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επισπεύσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές κατά 1 χρόνο. Έτσι το ενδεχόμενο και μόνο να έχουν μπροστά τους λιγότερο από ένα χρόνο θητεία οι νυν δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αν γίνουν εκλογές την άνοιξη του 2018, τους θέτει εκτός του προγραμματισμού τους. Γιατί κάθε δήμαρχος που θέλει να επανεκλεγεί και ξέρει πως παίζεται το πολιτικό (πολιτικάντικο) παιχνίδι κρατάει τις δυνάμεις του (και χρηματικά αποθέματα στα ταμεία του δήμου) τα πρώτα χρόνια και τα δίνει όλα τον τελευταίο χρόνο ώστε να μείνουν και στην μνήμη του δημότη γιατί ως γνωστόν έχει …κοντή μνήμη! Αυτή είναι η συνήθης πολιτική τακτική ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις εκ νέου το αξίωμα. Έτσι λοιπόν αν αυτό αληθεύει και ιδιαίτερα αν γίνουν εκλογές με απλή αναλογική όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση με τον νέο εκλογικό νόμο που είναι σε διαβούλευση (και δεν θέλει να ακούει η ΚΕΔΕ του κ. Πατούλη)… έχει να πέσει πολύ κλάμα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…