Σχόλια 14/06/17

0
plateia-1960-70
Μετασεισμικά
Σεισμογενής χώρα η Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι οι κάτοικοι και ενημερωμένοι. Βέβαια ένας σεισμός είναι πάντα κάτι ξαφνικό και ιδιαίτερο. Βρίσκει τους ανθρώπους ξέγνοιαστους και απροετοίμαστους. Ο προχθεσινός σεισμός στη Λέσβο « χτύπησε» κυρίως το χωριό Βρίσα και πέριξ αυτού κυρίως. Υπήρξε δε και μία γυναίκα νεκρή και 15 τραυματίες, ενώ αρκετά κτίρια υπέστησαν ζημιές.
Τώρα ως προς τα περισσότερα κτίρια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για παλιές οικοδομές. Αρκετές και πολύ παλιές. Οπότε ήταν βέβαιο ότι δεν θα άντεχαν τη δοκιμασία των 6,1 ρίχτερ. Από την άλλη, τα καινούρια κτίρια που χτίστηκαν με τις νέες προδιαγραφές, άντεξαν.
Ο χρόνος επέδρασε στα παλιάς τεχνολογίας κτίρια, που «γέρασαν» και με τα λίγα ρίχτερ καταπονούνται και παρουσιάζουν ρήγματα και πτώσεις.
Γ.Δ.


Το άβατο
Πολύς λόγος για το όσα συνέβησαν στο Μενίδι με τον άδικο θάνατο του 11χρονου από άσκοπους πυροβολισμούς Ρομά. Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι εναντίον των Ρομά και την εν γένει παραβατική συμπεριφορά τους. κι όχι μόνον στο Μενίδι βέβαια, αλλά σ’ όλη τη χώρα όπου υπάρχουν οικισμοί Ρομά. Οι οποίοι οικισμοί ονομάστηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως «άβατο». Και δυστυχώς έτσι είναι. Δεν είναι όμως μόνο τα Εξάρχεια, το Μενίδι, ο Δεντροπόταμος. Είναι και άλλες πολλές περιοχές. Όπως το Δροσερό, όπως το Αλάν Κουγιού στη Ροδόπη. Παντού η παρουσία της Αστυνομίας είναι δύσκολη έως προβληματική. Κι αυτό γιατί οι χώροι αυτοί με την εντολή των αρχών της Πολιτείας, δεν αστυνομεύονται. Τελεία και παύλα κι αυτή είναι η αλήθεια.
Τα γεγονότα είναι γνωστά, τα ζούμε, δεν τα αρνείται κανείς. Πολλούς τους βολεύει αυτή η κατάσταση για διάφορους λόγους. Όμως είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη πολιτεία να μην μπορεί να ελέγξει το τι γίνεται εκεί, να υπάρχουν όπλα, να παραβιάζονται οι νόμοι και η Αστυνομία απλά να παρατηρεί. Είναι πλέον καιρός αυτή η ιστορία με τους οικισμούς –άβατα να λάβει τέλος!
Γ.Δ.


Τα Σκόπια ψάχνονται
Συνέβη κι αυτό. Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων αφού το σκέφτηκε αρκετά, το βασάνισε και το έψαξε, αποφάσισε να «τα βρει» με την Ελλάδα για το όνομα του κρατιδίου. Ένα νέο όνομα πλέον, που θα το αποδεχτεί η Ελλάδα και θα είναι πιο κοντά και στις δικές της θέσεις. Σήμερα δε βρίσκεται στη χώρα μας ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών ακριβώς γι’ αυτό το θέμα.
Κατάλαβαν επιτέλους οι Σκοπιανοί πως είναι προς το συμφέρον τους να τα βρουν με την Ελλάδα από το να την έχουν απέναντι. Αντελήφθησαν πως χωρίς το «ναι» της Ελλάδος δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, πως χωρίς καλή γειτονία μαζί μας, που δεν διεκδικούμε εδάφη της, δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στις Αλβανικές πιέσεις.
Έστω και αργά, κατάλαβαν το συμφέρον τους, κι αυτό είναι θετικό. Αρκεί να είναι η στροφή αυτή ειλικρινής.
Γ.Δ.


Κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Πόσοι Ξανθιώτες την θυμούνται άραγε έτσι; Πολλοί λίγοι βέβαια. Δεκαετία 1960-70
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Έργο ζωής
Για το Δημοκρίτειο Ίδρυμα ο λόγος, διότι υπάρχει βέβαια και μια άλλη άποψη για το όλο θέμα και αξίζει να κατατεθεί δημόσια. Κι αυτό, διότι επί σειρά πολλών χρόνων, το εν υπνώσει ευρισκόμενο Δημοκρίτειο Ίδρυμα δεν προχώρησε σε κάποια οργανωτική πρωτοβουλία ή και εκδήλωση.
Έτσι, για ν’αποφευχθούν τυχόν ανθρώπινες αντιθέσεις, μπορεί, είναι εφικτό, να δημιουργηθεί μια νέα πρωτοβουλία με τους ίδιους στόχους και βέβαια με άλλο όνομα.
Έτσι, με το νέο όνομα, νέο καταστατικό και περιεχόμενο, μπορεί να στηθεί μια προσπάθεια στην οποία θα συμμετέχουν Τοπική Αυτοδιοίκηση και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους καθώς και άλλοι επιστημονικοί φορείς. Το νέο σχήμα θα είναι ευέλικτο, δημιουργικό, παραγωγικό και θα λειτουργεί ως φορέας Μη Κερδοσκοπικός.
Αυτός ο φορέας μπορεί να γίνει, είναι σχετικά εύκολο, αρκεί να «βρεθούν» οι πρώτοι που θα στηρίξουν το εγχείρημα. Άνθρωποι που γνωρίζουν, μπορούν και θέλουν να κάνουν έργο, το ΕΡΓΟ της ζωής τους!
Γ.Δ.


Καναπεδάκηδες
Κάποια στιγμή, ΤΩΡΑ πλέον, οφείλουν οι καναπεδάκηδες να σηκωθούν. Να βρεθούν, να συζητήσουν, να αυτοοργανωθούν, να κινηθούν και βάλουν στόχους. Για το γενικό καλό, το τοπικό και της χώρας. Και μέσα από τη γενική συμμετοχή, θα υπάρξει και το προσωπικό όφελος που θα εκφράζεται από την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου. Αρκετά έμεινε στον καναπέ ο επαγγελματίας, ο έμπορος, ο βιοτέχνης, ο συνταξιούχος, ο υπάλληλος. Οφείλει να τινάξει το λήθαργο και τον ωχαδελφισμό και να κινηθεί οργανωμένα, δυναμικά και με στοχεύσεις. Να αναληφθούν ρόλοι και ευθύνες, να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα, με νέες ιδέες, με όρεξη για δουλειά που με τη βοήθεια και των υπολοίπων, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, θα χαράξουν μια νέα πορεία για τον τόπο πρώτα και την χώρα στη συνέχεια. Αρκεί οι καναπεδάκηδες να σηκωθούν. Τώρα!…
Γ.Δ.


Υπάρχουν και όπλα για… τα πανηγύρια
Την έκφραση την χρησιμοποιούμε συνήθως για ανθρώπους, αλλά δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε έτσι έναν υπουργό. Έστω αναπληρωτή. Ο τραγικός θάνατος του 11χρονου μαθητή στο Μενίδι από ‘’αδέσποτη’’ σφαίρα έγινε γνωστός σε όλη την χώρα. Ο θάνατος που ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, χαρακτήρισε ως ‘’μια στραβή’’, θέλοντας να τονίσει το έργο που γίνεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Και έρχεται εν συνεχεία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, να απαντήσει σε όσους συνέδεαν την φωτογραφία του να πυροβολεί στον αέρα ως γνήσιος κρητικός με το περιστατικό. Καταρρίπτοντας την υπεράσπιση όσων έλεγαν ότι βρισκόταν σε σκοπευτήριο, παραδέχεται με περισσό καμάρι ότι είναι από γλέντι σε ταβέρνα των Σφακίων πριν μερικά χρόνια. Σπεύδει μάλιστα να δικαιολογήσει το έθιμο με τις μπαλωθιές, θεωρώντας ότι είναι επιβεβλημένοι οι πυροβολισμοί σε συγκεκριμένα γεγονότα (γάμους, βαφτίσεις, εγκαίνια, ιστορικές εκδηλώσεις). Μας ενημερώνει επίσης πως αν τα όπλα που έχει στη κατοχή του κάποιος δεν είναι αγορασμένα λαθραία αλλά υπήρχαν στην κατοχή της οικογένειάς του από παλιά (επειδή οι πρόγονοί του τα είχαν χρησιμοποιήσει για να προστατεύσουν την ζωή και την πατρίδα τους) τότε δεν είναι σαν τα ακριβά λαθραία που βλέπουμε σήμερα στα γλέντια. Είναι προφανώς καλά όπλα που δεν σκοτώνουν αλλά πετούν γαρύφαλλα. Κάποιοι μπορεί να ενθουσιάστηκαν, άλλοι να γέλασαν, αλλά είναι να τρομάζεις όταν εν ενεργεία υπουργός γράφει δημοσίως ότι δεν πειράζει να έχεις όπλα στην κατοχή σου, φτάνει να μην είναι λαθραία αλλά να τα βρήκες στο σεντούκι της οικογένειας.
Χ.Δ.


Το βαπόρι απ’ τη… Ρωσία
Δεν είναι παραλλαγή του ρεμπέτικου άσματος αλλά γεγονός που αφορά και την ‘’δική’’ μας ΣΕΚΑΠ. Όπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια περίεργη περίπτωση καραβιού με λαθραία και επίκεντρο το λιμάνι της Παλαιόχωρας Χανίων. Ένα ‘’στοιχειωμένο’’ στην όψη πλοίο, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο έχει προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση ελληνικών λιμενικών, τελωνειακών και εισαγγελικών αρχών, αλλά και την εμπλοκή του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Η κινητοποίηση οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα στο αμπάρι του πλοίου βρίσκονται στοιβαγμένα σχεδόν 20.000 κιβώτια με 500 πακέτα τσιγάρα το καθένα, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια πακέτα, πολλά από τα οποία φέρουν σήμανση της ελληνικής καπνοβιομηχανίας Ξάνθης ΣΕΚΑΠ. Το πλοίο βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας εδώ και επτά μήνες και τα επτά μέλη του πληρώματός του, όλοι υπήκοοι Ουκρανίας, διαβιούν σε αυτό υπό άθλιες συνθήκες. Ένα από τα πολλά παράδοξα στην υπόθεση αυτή είναι ότι ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις η δέσμευση των ύποπτων φορτίων διαρκεί συνήθως 10 με 20 ημέρες έως ότου κλείσει η δικογραφία, στην προκειμένη έχουν παρέλθει επτά μήνες χωρίς να ξέρει κανείς ποια θα είναι η εξέλιξη. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα του τεράστιου φορτίου τσιγάρων και να εντοπιστεί ο πραγματικός αποδέκτης του. Πριν λίγο καιρό μάλιστα έγινε δεύτερη καταμέτρηση του φορτίου. Η ΣΕΚΑΠ αναφέρει ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση και δεν της έχουν ζητηθεί αρμοδίως στοιχεία. Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και στους κ. Κουρουμπλή και Τσακαλώτο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Λοβέρδος.
Χ.Δ.


Ζαγναφέρης – Μέτιος μια …ιδιαίτερη σχέση
Πήραν φωτιά τα… μπατζάκια απανταχού των αντιπεριφερειαρχών καθώς ο νέος εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει σταυροδοσία και γι αυτούς και εκλογή του πλειοψηφούντος. Αυτό είναι και το θέμα της σύσκεψης στην Αθήνα σήμερα και στην οποία μετέχουν και οι δικοί μας αντιπεριφερειάρχες. Πληροφορίες μας αναφέρουν πως βρίσκεται εκεί και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης αλλά απλά για να ενημερωθεί καθώς πολύ έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Ζαγναφέρης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος αν επικεφαλής είναι ο Χρήστος Μέτιος. Κι επειδή θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι επικεφαλής ο νυν περιφερειάρχης άλλο τόσο θεωρείται ότι δεν θα συμμετέχει ο Ζαγναφέρης. Μπορεί να κρατά ήπιους τόνους κι αυτό είναι προς τιμήν του, προκειμένου να μην δημιουργήσει προβλήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης, ωστόσο ποτέ δεν έχει κρύψει την πικρία του και κατήγγειλε ευθέως πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ Μέτιου κατά τις εκλογές στην περιφέρειά μας και προφανώς αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει.
Βέβαια σώφρον είναι να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί σε 2 χρόνια πολλά μπορούν ν’ αλλάξουν…
Μ.Ξ.


Στον αέρα οι εναέριοι ψεκασμοί για τα κουνούπια
Στον… αέρα βρίσκεται από χθες το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της περιφέρειάς μας από αέρος, καθώς έληξε η σύμβαση με τον προηγούμενο ανάδοχο και ο νέος διαγωνισμός βρίσκεται στο ελεγκτικό συνέδριο ενώ υπάρχουν και οι προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια του ενδιαφερόμενου που αποκλείστηκε. Και μπορεί αυτές να μην παρεμποδίζουν τον ανάδοχο να εκτελεί το έργο έως ότου εκδικαστούν ωστόσο είναι γεγονός το πρόγραμμα εναέριων ψεκασμών θα καθυστερήσει μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και το ζήτημα είναι ότι και η μέρα που περνάει είναι κρίσιμη καθώς τα κουνούπια θεριεύουν…
Ας ελπίσουμε να μη ζήσουμε άλλες εποχές που δεν τολμούσες να κυκλοφορήσεις την ώρα των κουνουπιών στα παραλιακά κυρίως χωριά μας όπως επίσης να μην έχουμε κρούσματα με τον ιό του Νείλου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…