Σχόλια 01/06/17

0
kideia-mitsotaki
Τελευταίο Αντίο στον Κ. Μητσοτάκη και από την μειονότητα της Θράκης
Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας παραβρέθηκε στην Εξόδιο Ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αποδίδοντας την προσήκουσα τιμή για έναν πολιτικό του μεγέθους του μια εμβληματική προσωπικότητα που δέσποζε στην πολιτική σκηνή για πάνω από 60 χρόνια. Ήταν όλοι εκεί συνοδοιπόροι και πολιτικοί του αντίπαλοι… όπως και ο Μανώλης Γλέζος μια άλλη εμβληματική προσωπικότητα σε αντίπαλο μετερίζι που όμως επισκέφτηκε την Τρίτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του παρέδωσε συλλυπητήρια επιστολή, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα να επανέλθει το πολιτικό ήθος στην πολιτική μας ζωή που κατακλύζεται από μικρόνοους πολιτικάντηδες και τυχοδιώκτες. Πολιτικό ήθος που χαρακτήριζε επίσης και τον εκλιπόντα.
Από την Ξάνθη παραβρέθηκε στην κηδεία ο κ. Ντελή Γιουσούφ, ο οποίος διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια φιλικούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη. Και κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αυτός που εφάρμοσε και εδραίωσε την ισονομία και την ισοπολιτεία για την μειονότητα της Θράκης.
Μ.Ξ.


Από λόγια …χορτάσαμε
Μεγάλη απήχηση είχε στους αναγνώστες μας το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο που παρουσίαζε το πετιμέζι ή πετμέζι από ζαχαροκάλαμο, ένα προϊόν που παράγει ο σύλλογος Γυναικών Γενισέας. Δεν θα αναφερθώ στις ιδιότητες του και την χρησιμότητά του στην υγεία, αυτά τα παρουσιάσαμε εκτενώς. Θα επισημάνω όμως κάτι άλλο: Έχουμε χορτάσει από λόγια πολιτικών όλων των αποχρώσεων που πιπιλίζουν διαρκώς την καραμέλα της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα και δεν κάνουν απολύτως τίποτε παρά μόνο ημερίδες , που δεν πατάει συνήθως κανείς… Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται έμπρακτη στήριξη. Χρειάζονται προγράμματα χρηματοδότησης για να συνδεθεί με την μεταποίηση όπως αυτό που κάνει ο σύλλογος Γυναικών και αγωνίζεται εδώ και χρόνια να πάρει ένα ακόμη μηχάνημα αποχυμωτικό για να μεγαλώσει την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου. Χρειάζονται έμπρακτη στήριξη αυτές οι πρωτοβουλίες που μπορούν να εξελιχτούν σε εργοστασιακές μονάδες , να δουλέψει κόσμος. Όπως παλαιότερα έκανε ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Έτσι έρχεται η ανάπτυξη!
Μ.Ξ.


Νέο αφεντικό του ΔΟΛ ο Βαγ. Μαρινάκης
Όντως νέα εποχή για τον ΔΟΛ. Μια εποχή όμως με άγνωστη διαδρομή. Το ιστορικό συγκρότημα περιέρχεται στον Βαγγέλη Μαρινάκη, εφοπλιστή, πρόεδρο του Ολυμπιακού Πειραιώς και μιας αγγλικής ομάδας.
Ο Μαρινάκης πλειοδότησε με 23 εκ. περίπου κι έτσι MEGA, ΒΗΜΑ, Τα ΝΕΑ και αρκετά ακόμη Μέσα περνούν στα χέρια του. Το τι γραμμή θ’ ακολουθήσει από δω και πέρα ο νέος ιδιοκτήτης στα Μέσα που απέκτησε, είναι άγνωστο. Όχι όμως για πολύ. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει και θα φανεί.
Μεταξύ μας, στα μίντια κρατούν στάση αναμονής, όπως στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
-Ες αύριο τα σπουδαία λοιπόν και αναμένουμε να δούμε και να κρίνουμε
Γ.Δ.


Κι όμως
Το ακούσαμε κι αυτό: ότι η εφαρμογή της Τηλεματικής στα λεωφορεία Αστικών στην Αθήνα, πως προκαλεί πονοκέφαλο στους οδηγούς!!
Υποκρισία μάλλον μας μυρίζει, μεταξύ μας τώρα, διότι θέλουν να ζητήσουν ανθυγιεινό επίδομα οι άνθρωποι. Δεν έχουν το θεό τους αλήθεια, όταν η εκπομπή των τηλεματικών είναι όση η ηλεκτρονική ακτινοβολία ενός ρούτερ!
Γ.Δ.


papagos-xanthi-1950
Επιθεώρησις 769 Μ.Λ. Μεταφορών υπό Αρχιστρατήγου Παπάγου εις αεροδρόμιον Ξάνθης. Αύγουστος 1950 (αυτά αναγράφονται ακριβώς πίσω από τη φωτογραφία)
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Η σούπερ τροφή
Να λοιπόν που έχουμε κι εμείς εδώ στην Ξάνθη σούπερ τροφή. Και μάλιστα την καλλιεργούν και παρασκευάζουν γυναίκες. Ναι, ο Σύλλογος Γυναικών Γενισέας. Ο οποίος αναβίωσε την καλλιέργεια ενός ξεχασμένου φυτού, του ζαχαροκάλαμου. Το οποίο βρήκε το κατάλληλο έδαφος εκεί και αναπτύσσεται κανονικά. Μάλιστα στη Γενισέα κι αλλού, το καλλιεργούσαν πριν από πολλά χρόνια και το χρησιμοποιούσαν ως γλυκαντικό μιας και τότε η ζάχαρη σπάνιζε όπως και το μέλι.
Τελικά οι έρευνες απέδειξαν ότι το προϊόν της σύνθλιψης και βρασμού του προϊόντος του ζαχαροκάλαμου είναι περιεκτικό με αρκετές θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχείων. Αυτό το προϊόν στην περιοχή μας ονομάζουν πετιμέζι κι αλλού μελάσα.
Γ.Δ.


Μπαίνοντας στον 41ο χρόνο
Τα χρόνια περνούν γρήγορα. Μάλιστα τα δημοσιογραφικά ιδιαίτερα γρήγορα γιατί αποτελούν συστατικό της καθημερινής ζωής, των γεγονότων που την διανθίζουν και την κάνουν ενδιαφέρουσα.
Σαράντα γεμάτα χρόνια και πλέον είσοδος στον 41ο χρόνο. Ούτε πολλά, μα ούτε και λίγα. Όλα όμως με ενδιαφέρον, με ένταση και κυρίως με γεγονότα. Ιούνιος του 1977 η έναρξη της κυκλοφορίας της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ. Από τότε πολλά πρόσωπα σημάδεψαν τη ζωή της Ξάνθης. Θετικά τα περισσότερα, λίγα αρνητικά. Στη διαδρομή αυτή συμπορεύτηκε και η Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ. Με καθημερινή παρουσία, με τοπικές ειδήσεις, με άρθρα, με σχόλια και κυρίως με σεβασμό προς τους αναγνώστες και την πραγματικότητα. Χωρίς να καλλιεργήσει το φανατισμό, στηρίζοντας τη διαφορετικότητα, ελεύθερη και ανοιχτή προς όλους και βήμα τοπικό για επίλυση και προβολή των θεμάτων, με αρχές Δημοκρατικές, με προβολή των ικανών και άξιων Ξανθιωτών, στηρίζοντας την προσπάθεια ατομικών και Συλλογικών δράσεων για την προκοπή και την ανάπτυξη του τόπου.
Στην πολύ δύσκολη περίοδο που διέρχεται οικονομικά η χώρα, η εφημερίδα στάθηκε και στέκεται στο μέτρο του δυνατού με τους ίδιους στόχους, πορεύεται με τις ίδιες αρχές. Οι δυσκολίες είναι δεδομένες και γνωστές, αλλά υπάρχει η ελπίδα πως σύντομα θ’ αρχίσει το κλίμα ν’ αλλάζει, παρότι ο Περιφερειακός Τύπος αλλά και γενικά η έντυπη έκδοση διέρχεται κρίση. Σαράντα χρόνια λοιπόν εδώ, στο μετερίζι μας. Με επίγνωση των δυσκολιών, εισήλθαμε στον 41ο χρόνο και συνεχίζουμε παρά τις δυσκολίες.
Με την ευκαιρία αυτή όμως οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους όσους με αγάπη στήριξαν και στηρίζουν την επιβίωση της Εφημερίδας. Ένα ευχαριστώ από καρδιάς και συνεχίζουμε.
Γ.Δ.


Αλλού
Το κέντρο της Αλεξανδρούπολης πεζοδρομείται- μονοδρομείται για να φύγουν Ι.Χ. και να γίνει πιο άνετη, ανθρώπινη η κυκλοφορία των πεζών. Απόφαση του εκεί δημοτικού συμβουλίου, όχι της Ξάνθης. Γιατί τέτοια απόφαση πολύ δύσκολα έως απίθανα να λάβει η δημοτική αρχή της πόλης μας.
Η πόλη μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις, είναι στις τελευταίες θέσεις πεζοδρόμησης. Δεν τις θέλει, δεν τις προτιμά, έχει άλλη αντίληψη της απρόσκοπτης κυκλοφορίας των πεζών στο κέντρο. Προφανώς το θέμα αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα για το δήμο μας και μάλλον άδικα αναφέρουμε γειτονικά παραδείγματα πεζοδρομήσεων. Εμείς εδώ ζούμε σε μια άλλη διάσταση…
Γ.Δ.


Χαμηλή πτήση
Με ψυχρότητα, σκεπτικισμό και έντονο προβληματισμό μελετούν τ΄ αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Και δικαιολογημένα θα λέγαμε διότι τα ποσοστά της φοιτητικής παράταξης σε πάρα πολλές σχολές είναι λίγο κάτω ή πάνω της μονάδας. Τέτοιο κάζο είναι γεγονός πως δεν έχει πάθει ποτέ φοιτητική παράταξη της οποίας η προέλευση ασκεί κυβερνητική πολτική.
Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε ιδιαίτερα σοβαρή εκπροσώπηση στη νεολαία, σε εργατικά Σωματεία, Επιμελητήρια και εν γένει μαζικούς χώρους. Τώρα δε που κυβερνάει και λαμβάνει κι αυτές τις αποφάσεις με τα Μνημόνια, τους ήρθαν τα πάνω-κάτω για τα καλά κι έτσι πάει η ιστορία και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Γ.Δ.


Όπως στρώνουμε, θα κοιμηθούμε
Τρία 14χρονα κάνουν κατάληψη σε σχολείο. Ο διευθυντής κινείται νομικά, όχι παράνομα δηλαδή. Τα 14χρονα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη, η οποία τους επιβάλλει 80 ώρες κοινωνική εργασία. Ούτε κάτι παράνομο, ούτε και παράλογο ασφαλώς, αφού δεν θα έσκαβαν και στα κάτεργα. Ξεσηκώνεται η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και ζητά τη διαγραφή του διευθυντή του σχολείου από το Σωματείο τους. Το Υπουργείο Παιδείας επίσης εκδίδει επίσημη ανακοίνωση κατά του διευθυντή μιλώντας για εκπαιδευτικά πρότυπα και για απαράδεκτη τιμωρία την κοινωνική εργασία που επιβλήθηκε. Παρεμβαίνει άμεσα και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ζητά από το Δικαστήριο Ανηλίκων την άρση ή τη μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου της 80ωρης παροχής κοινωνικής εργασίας. Το θέμα, λένε, έπρεπε να λυθεί ενδοσχολικά και να μην πάρει διαστάσεις. Να το κουκουλώσουμε δηλαδή, να πέσει καμιά τιμωρία με αποβολή κάποιων ημερών από το σχολείο, αντί να επιβληθεί μια κοινωνική εργασία που θα ενίσχυε και το αίσθημα του ανήκειν σε μια κοινότητα. Υπερβολές του τύπου ‘’στιγματίζονται’’, ‘’τραυματίζονται ψυχολογικά’’ είναι τουλάχιστον υπερβολικές. Ο διευθυντής και ο κάθε διευθυντής λειτουργεί κάτω από ένα καθεστώς φόβου, αφού οι πάντες πέφτουν πάνω του σαν να έβγαλε τα παιδιά στον δρόμο με ξυρισμένα κεφάλια. Αυτή η ατιμωρησία που εδραιώνεται από μικρή ηλικία είναι και ένας από τους λόγους που έχουμε σαν χώρα το μαύρο μας το χάλι.
Χ.Δ.


Κόπηκαν τα μπόνους, τέλος οι έλεγχοι στα καύσιμα
Είχαμε δημοσιεύσει προ ημερών για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καυσίμων. Την πολύ μεγάλη επιβάρυνση που είχαν οι πρατηριούχοι για να προμηθευτούν τα μηχανήματα ελέγχου εισροών-εκροών στα βενζινάδικα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Κάτι που το κράτος επέβαλε από το 2014, χωρίς να έχει ακόμη ενεργοποιήσει τους ελέγχους σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων. Ως γνωστόν, τα κρούσματα λαθρεμπορίας δεν αφορούν τόσο το κάθε πρατήριο μεμονωμένα, αλλά τα διυλιστήρια και τους στόλους, θαλάσσιους και ηπειρωτικούς, που μεταφέρουν τα καύσιμα. Το αρμόδιο υπουργείο μάλιστα δεν έχει τον τρόπο ούτε καν να δεχθεί και να επεξεργαστεί τα στοιχεία που συλλέγουν τα πρατήρια, τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαν ούτε τρόπο να αποστείλουν τα στοιχεία αυτά. Ένα γενικευμένο μπάχαλο δηλαδή. Και εκεί που η κυβέρνηση προεκλογικά δεσμεύθηκε για είσπραξη 1 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων και την πάταξη της φοροδιαφυγής, έρχεται ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και παραδέχεται ότι δεν γίνονται έλεγχοι γιατί… έχει καταργηθεί το μπόνους που έπαιρναν οι υπάλληλοι ανά έλεγχο. Να παρακαλούν οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι με πρόθεση να συνδράμουν και οι ίδιοι στην χρηματοδότηση των ελέγχων αυτών. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Από 4.018 ελέγχους το 2014, το 2016 περιορίστηκαν σε μόλις 1.875, μειώθηκαν δηλαδή κατά 53%. Από 40 αποφάσεις επιβολής προστίμων το 2014, το 2016 εκδόθηκαν μόλις 10, δηλαδή μειώθηκαν κατά 75%. Το 2014 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικής αξίας 1.784.554 ευρώ και το 2016 πρόστιμα αξίας μόλις 178.191 ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 90%.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…