Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ουρές στην ΔΟΥ Ξάνθης για τα ανασφάλιστα

Ουρές στην ΔΟΥ Ξάνθης για τα ανασφάλιστα

0
eforia pinakides

Και στην Ξάνθη πολλά ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα -Πέφτουν τα πρόστιμα των 250 ευρώ «βροχή» Τι να κάνετε αν λάβατε ειδοποιητήριο – Πώς μπορείτε να γλιτώσετε το πρόστιμο

Αλαλούμ με τα εν ακινησία αλλά και αυτά που πωλήθηκαν – Στην προσπάθειά τους να εξ-ασφαλίσουν χρήμα μας έχουν …απ-ασφαλίσει!

Έντονη είναι η κινητικότητα στο Τμήμα Αυτοκινήτων στην ΔΟΥ Ξάνθης τις τελευταίες μέρες καθώς έντονη είναι και η προσέλευση των συμπολιτών μας που έλαβαν… ραβασάκι για κάποιο όχημά τους (όλα εκτός γεωργικά και μηχανήματα έργου) που δεν βρέθηκε ανασφάλιστο μέχρι της 6 Ιουνίου 2017 και το οποίο ανακαλύφθηκε στο σύστημα μετά το «σάρωμα» και την διασταύρωση των στοιχειών του ΥΠΕΣ και του Υπουργείου Συγκοινωνιών. Να σημειώνουμε σε τοπικό επίπεδο δεν έχει καταστεί δυνατό από την Εφορία να αριθμηθούν τα ανασφάλιστα οχήματα που έχουν οι Ξανθιώτες αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο αυτά ανέρχονται σε 1. 150.000 οχήματα!

Και στην Ξάνθη πολλά ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα -Πέφτουν τα πρόστιμα των 250 ευρώ «βροχή»

Όπως πληροφορηθήκαμε από το αρμόδιο Τμήμα οι συμπολίτες μας που έλαβαν το ειδοποιητήριο σπεύδουν είτε να το ασφαλίσουν, είτε να το …ακινητοποιήσουν και σε κάθε περίπτωση να πληρώσουν το «τσουχτερό» πρόστιμο των 250 ευρώ ως «τιμωρία» που το άφησαν ανασφάλιστο. Πιο αδικημένοι – όπως μας είπε Εφοριακός – αυτοί που και το ασφάλισαν αλλά και πλήρωσαν το πρόστιμο των 250 ευρώ. Για το λόγο αυτό στην αρχική απόφαση 1033 με βάση την οποία στάλθηκαν τα ειδοποιητήρια έγινε τροποποίηση και δόθηκε παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου να ασφαλίσουν αυτά που συνελήφθησαν από το σύστημα ανασφάλιστα έως τις 6 Ιουνίου. Γι αυτούς που έχουν ήδη ασφαλίσει το όχημα τους και πλήρωσαν και το πρόστιμο θα υπάρξει μια διαδικασία επιστροφής του προστίμου, ωστόσο όπως μας ανέφερε εφοριακός του τμήματος δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί η διαδικασία.

Αλαλούμ με τα εν ακινησία αλλά και αυτά που πωλήθηκαν

Όμως το σύστημα δεν είναι αλάθητο καθώς υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δηλώσει ακινησία και αυτή δεν έχει επικυρωθεί στο σύστημα οπότε το όχημα φαίνεται ανασφάλιστο. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται επικαιροποίηση της ακινησίας του οχήματος και επικύρωσή του από το σύστημα. Επίσης λάθη έχουν διαπιστωθεί σε περιπτώσεις που έχει πωληθεί το όχημα και δεν έχει επικαιροποιηθεί το ΑΦΜ του νέου ιδιοκτήτη.

Μας έχουν …απασφαλίσει!

Να σημειώσουμε ότι αυτή η κίνηση της κυβέρνησης να πατάξει την μη ασφάλιση οχημάτων αποσκοπεί στον να …εξασφαλίσει – μ’ ένα πρόχειρο υπολογισμό 250 εκ. ευρώ από τα πρόστιμα, να …διασφαλίσει την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, ευνοώντας έτσι την επιχειρηματικότητα αλλά και να απαλλάξει από μπελάδες τους ιδιοκτήτες οχημάτων σε περιπτώσεις τροχαίου με ανασφάλιστο όχημα όπου αν ευθύνονται θα χρειαστεί να πληρώσουν από την τσέπη τη ζημιά στο εμπλεκόμενο όχημα. Κι όλα αυτά καλά, όμως σε συνδυασμό με υπερφορολόγηση, με την πρώτη δόση της Εφορίας μέσα στον Ιούλιο και τον ΕΝΦΙΑ λίγο μετά, να έχεις να πληρώσεις και 250 ευρώ πρόστιμο ε ναι σε … απασφαλίζει εντελώς!

Τι να κάνετε αν λάβατε ειδοποιητήριο – Πώς μπορείτε να γλιτώσετε το πρόστιμο

Eπειδή είναι πολύπλοκη η διαδικασία το «Ε» παρουσιάζει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε αν λάβετε ειδοποιητήριο καθώς και πως θα γλυτώσετε το πρόστιμο.

Γενική αρχή: Όσοι ιδιοκτήτες έχουν ανασφάλιστα ΙΧ θα πρέπει να σπεύσουν να τα ασφαλίσουν έως τις 14 Ιουλίου. Παράλληλα, όσοι έχουν πληρώσει πρόστιμο και ασφαλίσουν το όχημά τους μέχρι τις 14 Ιουλίου θα τους επιστραφεί το ποσό του προστίμου.

Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο

– Αν δεν έχετε ασφαλίσει το όχημά σας και έχετε λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο πρέπει να το πράξετε έως τις 14 Ιουλίου 2017. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, δεν θα χρειαστεί να γίνει η καταβολή του προστίμου των 250 ευρώ. Αυτό θα μπορεί να γίνει από τη στιγμή που θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

– Στην περίπτωση που κάποιοι κατέβαλαν το πρόστιμο αυτό θα τους επιστραφεί εφόσον βέβαια ασφαλιστούν το όχημά τους.

– Στην περίπτωση που κάποιοι έχουν λάβει λάθος ειδοποιητήριο, μπορούν να μεταβούν στην ΔΟΥ και εφόσον είναι ασφαλισμένα τα ΙΧ τους, θα πρέπει απλώς αγνοήσουν την ειδοποίηση.

– Εάν ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση, στην οποία το έχετε ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.

– Εάν δεν σας ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας ΔOΥ, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.).

– Εάν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον, να απευθυνθείτε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.

– Εάν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε ΚΕΠ και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε ΔΟΥ, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του ΚΕΠ για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης.

– Εάν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του Π.Δ. 237/1986 (ΦΕΚ Α’ 331) να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε ΔΟΥ, προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Πόσο πρόστιμο θα πληρώσετε

Στην περίπτωση που κάποιοι δεν συμμορφωθούν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του οχήματός τους. Συγκεκριμένα, μετά την καταλυτική ημερομηνία ασφάλισης το παράβολο θα κλιμακώνεται: 100 ευρώ έως 250 κ.ε., 200 ευρώ από 250 έως 1.000 κ.ε. και 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…