Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Νομική έκθεση για το 12% υπάρχει, πολιτική βούληση υπάρχει;

Νομική έκθεση για το 12% υπάρχει, πολιτική βούληση υπάρχει;

0
topsidis

Έτοιμη η νομική έκθεση για το 12% και την απόδοση των οφειλών στις δικαιούχες επιχειρήσεις της Θράκης

Την παρουσίασε στους προέδρους των Επιμελητηρίων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χ. Τοπσίδης

Στα χέρια των Επιμελητηρίων ΑΜΘ και συγκεκριμένα στου προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλου Τοπσίδη είναι από την προηγούμενη εβδομάδα η νομική έκθεση που αφορά στην διεκδίκηση του 12% του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις της Θράκης. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο τα Επιμελητήρια της Θράκης μετά από προτροπή του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη ανέθεσαν σε ομάδα έγκριτων νομικών, προκειμένου να βρουν την νομική φόρμουλα που θα είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να διεκδικηθεί η επιδότηση από την Ε.Ε.

Έτοιμη η νομική έκθεση για το 12% και την απόδοση των οφειλών

Ο κ. Τοπσίδης παρουσίασε την πολυσέλιδη έκθεση στους προέδρους των επιμελητηρίων ΑΜΘ στην σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών που ακολούθησε την υπογραφή του Πρωτόκολλου συνεργασίας για τους «Δρόμους του καπνού». Ερωτηθείς από το «Ε» σχετικά με το τι προτείνει η έκθεση των νομικών, σημείωσε πως έχει δύο σκέλη. Όπως είπε ο κ. Τοπσίδης το πρώτο αφορά την επιδότηση του κόστους εργασίας από την Ευρωπαϊκή ένωση και στο πλαίσιο αυτό τεκμηριώνεται η πρόταση με βάση νόμους και ισχύουσες διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το δεύτερο σκέλος μελέτησε τρόπους απόδοσης των οφειλομένων ποσών από το Δημόσιο στις επιχειρήσεις δεδομένου ότι το 12% ήταν νόμος του κράτους που καταργήθηκε το 2015 και το Δημόσιο οφείλει επιδοτήσεις από το 2010. Υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 200 εκ. ευρώ. Μεταξύ άλλων η έκθεση προτείνει συμψηφισμό των χρεών των επιχειρήσεων, φόρους, εισφορές και ΦΠΑ. Να σημειώσουμε ότι οι δικαιούχες επιχειρήσεις κάθε χρόνο ήταν υποχρεωμένες να εντάσσουν στους προϋπολογισμούς τους την επιδότηση που επί 5 χρόνια δεν έλαβαν και να φορολογούνται.

Νομική έκθεση υπάρχει, πολιτική βούληση υπάρχει; Ιδού το ερώτημα

Και μπορεί η έκθεση των νομικών να είναι έτοιμη για να γίνει νομοσχέδιο όμως αυτό που είναι κομβικής σημασίας είναι η πολιτική βούληση και επί αυτού του θέματος οι πρόεδροι των Επιμελητήριων της Θράκης «κρατούν μικρό καλάθι» και εκφράζουν την επιφυλακτικότητα τους παρότι είχαν την δέσμευση του υπουργού και πλήρωσαν τα Επιμελητήρια την έκθεσης που τους ζήτησε. Ο κ.Τοπσίδης σημείωσε πως αποτελεί ζητούμενο κατά πόσο ο υπουργός θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του απέναντί τους και έκρινε ως αρνητική ένδειξη το γεγονός ότι στο ραντεβού που του ζήτησαν για να του παραδώσουν την έκθεση τους παρέπεμψε στους υφυπουργούς Παπαδημητρίου και Χαρίτση.

Κρίσιμες οι αποφάσεις

Στο μεταξύ υπάρχει και ένα άλλο θέμα που μπορεί να τινάξει στον «αέρα» όλη την προσπάθεια των επιμελητηρίων και να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για το Δημόσιο να αποφύγει να καταβάλλει τις οφειλές του. Πρόκειται για την εκδίκαση των προσφυγών εναντίον του δημοσίου 5 – 6 μεγάλων επιχειρήσεων της Θράκης οι οποίες διεκδικούν μεγάλα ποσά. Όπως ανέφερε ο κ. Τοπσίδης παρότι κατατέθηκε αίτημα και από τις επιχειρήσεις και από το Δημόσιο για «πάγωμα» και αναβολή των δικών μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση οι αρμόδιοι εισαγγελείς τα αγνόησαν και προχώρησαν στην εκδίκαση των υποθέσεων και αναμένονται οι αποφάσεις. Σε περίπτωση που είναι θετικές για το Δημόσιο ουσιαστικά ακυρώνεται το δεύτερο σκέλος της έκθεσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@mepros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…