Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Εντοπίστηκε στοιχείο της ιστορίας της πόλης μας

Εντοπίστηκε στοιχείο της ιστορίας της πόλης μας

0
othomaniki-epigrafi1

Πρόκειται για μαρμάρινη επιγραφή στα αραβικά με ημερομηνία 1303

Σε οικόπεδο του δήμου που οφείλει να το προστατέψει και να το φυλάξει στο Λαογραφικό Μουσείο

Ένα ακόμη στοιχείο από το πλούσιο παρελθόν της πόλης μας. Ένα παρελθόν μάλιστα όχι ιδιαίτερα μακρινό αλλά σίγουρα που θα πρέπει να προστατευτεί. Ο λόγος για μια μαρμάρινη επιγραφή με αραβική-οθωμανική γραφή η οποία αφορά αρίθμηση έτους.

Την επιγραφή έφερε στο «φως» η παρατηρητικότητα και περιέργεια του συμπολίτη μας συλλέκτη και περιπατητή Κώστα Μαυρομάτη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων 20Χ15 περίπου, η οποία είχε καλυφθεί με σοβά και υδρόχρωμα και τοποθετημένη ανάποδα. Είναι μάλιστα ακόμη εντοιχισμένη σε τμήμα ετοιμόρροπης κολώνας κτίσματος, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου με Σερρών γωνία.

Χρησιμοποιήθηκε δε μαζί με άλλα φερτά οικοδομικά και μαρμάρινα μέλη για την κατασκευή της κολώνας ή κτίσματος που υπήρχε εκεί και το οποίο κατέρρευσε και έμεινε η γωνία.

Τα τμήματα αυτά μεταφέρθηκαν προφανώς από άλλο σημείο της πόλης ως οικοδομικά υλικά, φαινόμενο που συχνά εφαρμοζόταν κατά το παρελθόν. Με τα οικοδομικά υλικά ενός γκρεμισμένου κτιρίου, κτίζονταν κάποιο άλλο.

Το ζητούμενο στην περίπτωση της Οθωμανικής επιγραφής είναι αυτή να διασωθεί, διότι το εναπομείναν τμήμα σήμερα, σίγουρα θα πέσει διότι είναι και παλιό αλλά και δεν στηρίζεται κάπου αλλού. Εάν δε πέσει μέρα, κινδυνεύουν να τραυματιστούν διερχόμενοι, κυρίως παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται απέναντι.

Μαζί με την προστασία όμως που είναι σημαντική, το ίδιο σημαντική είναι και η προστασία του οθωμανικού στοιχείου της επιγραφής. Η οποία θα πρέπει να πούμε ότι αναγράφει στα αραβικά την ημερομηνία 1303, δηλαδή με τα 585 έτη της διαφοράς, χρονολογείται για τα δυτικά δεδομένα γύρω στο 1888.

Ιδιοκτησία του δήμου

othomaniki-epigrafi3Όλα τα παραπάνω αφορούν την μαρμάρινη επιγραφή και κάθε άλλο μέρος που θα βρεθεί. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που αφορά το Δήμο Ξάνθης. Κι αυτό, διότι το οικόπεδο δίπλα, είναι ιδιοκτησίας του δήμου. Γι’αυτό οφείλει ο δήμος με ένα συνεργείο, ν’ αποξηλώσει το μικρό αυτό τμήμα, να πάρει την επιγραφή και ότι άλλο υπάρχει και να τα δώσει προς φύλαξη στο Λαογραφικό Μουσείο προς το παρόν.

Εν τέλει ο αντιδήμαρχος Ιορδάνης Χατζηεφραιμίδης έχει ενημερωθεί από τον Κ. Μαυρομάτη και εκτίμησε πως το υλικό αυτό της Οθωμανικής περιόδου πως θα πρέπει να φυλαχθεί αντί να πεταχτεί ως μπάζα στο ΧΥΤΑ. Κι αυτό, βέβαια, διότι το μικρό αυτό μαρμάρινο στοιχείο της ημερομηνίας είναι μέρος της ιστορίας της πόλεώς μας. Κι αυτή η ιστορία θα πρέπει να διασωθεί και προστατευθεί ως στοιχείο σεβασμού για το παρελθόν.

Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με πάρτυ γιορτάζει τα 11α γενέθλια του το Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ

Η τραγουδίστρια Μάρα Κουτσαϊμάνη και η πιανίστρια Ευαγγελία Γκουγκούλη θα αναλάβουν τη σκη…