Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δύο Ξανθιωτάκια διέπρεψαν στις «Μάχες Λέξεων 2017»

Δύο Ξανθιωτάκια διέπρεψαν στις «Μάχες Λέξεων 2017»

0
mathites vraveusi17

Την 1η και 3η θέση κατέλαβαν στον διαγωνισμό ορθογραφίας στην Καβάλα δύο μαθητές από τα δημοτικά σχολεία Πολυσίτου και Αβδήρων

Σε μια γιορτή της γνώσης για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς βραβεύθηκαν οι Κωνσταντίνος Φυλακτάκης και Ευστράτιος Ιωαννίδης

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο Διαγωνισμός Ορθογραφίας «Μάχες Λέξεων 2017» των Δημοτικών Σχολείων Καβάλας και Ξάνθης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας “Βασίλης Βασιλικός”. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τους Σχολικούς Συμβούλους 1ης και 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Αθανάσιο Διαλεκτόπουλο και Σοφία Χατζηνικολάου, την Σχολική Σύμβουλο 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Ευρώπη Πουρσανίδου και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Καβάλας. Ο Διαγωνισμός Ορθογραφίας απευθυνόταν σε μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων και οι λέξεις του Διαγωνισμού επιλέχθηκαν από τους Σχολικούς Συμβούλους Καβάλας σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό κ. Θεόδωρο Ποσταντσίδη. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Καβάλα, ενώ η Ξάνθη συμμετείχε για πρώτη φορά με μία εκπαιδευτική περιφέρεια. Συνολικά 1.187 μαθητές και μαθήτριες διαγωνίσθηκαν αρχικά σε δύο φάσεις στα σχολεία τους, από τις οποίες προέκυψαν οι 122 καλύτεροι ορθογράφοι. Στη συνέχεια 100 από αυτούς προσήλθαν το πρωί της Κυριακής 28 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας και διαγωνίστηκαν στην ημιτελική φάση. Μετά την αξιολόγηση των γραπτών από ομάδα εθελοντών, έμπειρων εκπαιδευτικών, προκρίθηκαν 35 παιδιά για τον απογευματινό τελικό διαγωνισμό. Έγιναν 6 γύροι με συνεχώς αυξανόμενο επίπεδο δυσκολίας λέξεων και τελικά προέκυψαν οι 3 νικητές του διαγωνισμού.

Δύο Ξανθιωτάκια ανάμεσα στους τρεις πρώτους

imiteliki fasi17Όπως δήλωσε στο «Ε» η κα Πουρσανίδου, από τα 35 παιδιά που συμμετείχαν στην τελική φάση τα 11 ήταν από την Ξάνθη, αφού από τον νομό μας πήραν μέρος μαθητές μίας εκπαιδευτικής περιφέρειας, ενώ από την Καβάλα μαθητές δύο περιφερειών, γεγονός που κάνει την διάκριση ακόμη πιο σημαντική. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Κωνσταντίνος Φυλακτάκης, μαθητής της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πολυσίτου Ξάνθης, τον οποίον βράβευσε ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Πέτρος Πετρόπουλος. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Νικόλαος Λινάκης μαθητής της Ε΄ τάξης του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, τον οποίο βράβευσε η Σχολική Σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης του 18ου Δ.Σ. Καβάλας, Σοφία Χατζηνικολάου. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ευστράτιος Ιωαννίδης μαθητής της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αβδήρων, τον οποίο βράβευσε η Σχολική Σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης του Δ.Σ. Αβδήρων Ξάνθης, Ευρώπη Πουρσανίδου. Οι εκπαιδευτικοί των δύο μικρών Ξανθιωτών, ο κ. Ευστράτιος Αντώνογλου από το Δημοτικό Πολυσίτου και η κα Ζαφειρή Δημητριάδου από το Δημοτικό Αβδήρων, έδωσαν κατευθυντήριες οδηγίες στους μαθητές τους, προκειμένου να είναι έτοιμοι για το επίπεδο του διαγωνισμού.

Μια γιορτή μάθησης που βλέπει… Περιφερειακά

agones goneis17Η κα Πουρσανίδου σημείωσε ότι η εκδήλωση ήταν μια πραγματική γιορτή, σε ένα όμορφο κλίμα, το οποίο χάρηκαν όχι μόνο οι μαθητές, αλλά και οι γονείς και εκπαιδευτικοί τους. Θυμίζουμε ότι παρόμοιοι διαγωνισμοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο εξωτερικό, ενώ έχουν γίνει και θέμα κινηματογραφικών ταινιών. Ο θεσμός που ξεκίνησαν οι σχολικοί σύμβουλοι της Καβάλας με την ενεργή στήριξη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καβάλας φιλοδοξεί να ‘’μεγαλώσει’’ και να καταστεί Περιφερειακός Διαγωνισμός. Τα παιδιά που συμμετείχαν εκτός από τα αναμνηστικά έλαβαν και κάποια δώρα. Την σημασία του θεσμού αλλά και της ορθογραφίας τόνισε η κα Πουρσανίδου, λέγοντας ότι ακόμη και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και μάλιστα με σπουδές συναντά κανείς ορθογραφικά λάθη. «Πέρα από την γενικότερη σημασία της ορθογραφίας, ο διαγωνισμός και οι διακρίσεις των μαθητών μας θα δώσουν πιθανώς ώθηση στους συναδέλφους να επιδείξουν μεγαλύτερη φροντίδα και να δοθεί βαρύτητα στην εκμάθηση της ορθογραφίας από τις μικρές ηλικίες», δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά.

Συγχαρητήρια από τον δήμο Αβδήρων

Ο Δήμαρχος Αβδήρων εξέφρασε την χαρά και υπερηφάνειά του για τη συμμετοχή και τη διάκριση των δύο μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Αβδήρων για την κατάκτηση της 1ης και 3ης θέσης στο διαγωνισμό ορθογραφίας με τίτλο «Μάχες Λέξεων 2017». Ο κ. Τσιτιρίδης εξέφρασε «τα θερμά του συγχαρητήρια στα παιδιά που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τη σωστή ορθογραφία της ελληνικής γλώσσας, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς τους για την ουσιαστική τους αρωγή στην πρόοδο των παιδιών. Τους εύχεται να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την αξιέπαινη προσπάθειά τους, ώστε να πετύχουν ανάλογες διακρίσεις στις επόμενες προκλήσεις της ζωής τους. Μετά από τέτοιες επιτυχίες από τους μαθητές μας, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον της χώρας μας με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …