Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο η προτομή του Κ. Καραμανλή

Δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο η προτομή του Κ. Καραμανλή

0
dimotiko 3152017

«Βροχή» οι προτάσεις για άλλες προτομές κι αγάλματα! Οξεία κριτική στη δημοτική αρχή από Ξυνίδη – Ανταμπούφη. Δήμαρχος : «Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πλειοψηφίες…»

Υπέρ οι παρατάξεις Τσιακίρογλου και Καμαρίδη: «Ζήλεψα τους Τούρκους για τις τεράστιες φωτογραφίες του Κεμάλ…», υποστήριξε

Δίχασε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης η εγκεκριμένη κατά πλειοψηφία απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που ήρθε για έγκριση στη συνεδρίαση της Τετάρτης 31 Μαΐου και αφορούσε στην τοποθέτηση προτομής, (ή αγάλματος όπως αναφέρεται στην εισήγηση), του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά από αίτημα σωματείου. Σημεία αιχμής της κριτικής που ασκήθηκε από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Ξυνίδη- Ανταμπούφη – Κολλάρου, ήταν αφ’ ενός η «fast track διαδικασία» – όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον κ. Ανταμπούφη –που ακολούθησε η δημοτική αρχή και η οποία ξένισε ως ασυνήθης, όπως επίσης και οι διαδικαστικές «παρατυπίες» με τους ίδιους αριθμούς πρωτόκολλων των πρακτικών (προχείρου και του κανονικού) της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας. Εκεί όμως που ασκήθηκε έντονη κριτική ήταν η αμφισβήτηση του κατά πόσο είναι θεμιτό και θεσμικά ορθό η δημοτική αρχή να λειτουργεί με την λογική της πολιτικής επικυριαρχίας και να γεμίζει την πόλη με προτομές που έχουν πολιτικούς συμβολισμούς που δεν εκφράζουν όλο τον δήμο. Την στάση τους διαχώρισαν οι παρατάξεις Καμαρίδη και Τσιακίρογλου που ήταν θετικοί ενώ έπεσαν στο τραπέζι και άλλες προτάσεις για άλλες …προτομές κι αγάλματα πολιτικών!

«Βροχή» οι προτάσεις για προτομές κι αγάλματα!

Η συζήτηση ξεκίνησε με την παρατήρηση Ξυνίδη ότι στην Επιτροπή Ποιότητας δεν αναφέρθηκαν οι διαστάσεις της προτομής ενώ στην εισήγηση της Προέδρου κας Γκιρτζίκη αναφέρονται διαστάσεις 2,50μ ύψος,2,50μ. πλάτος, 5μ. μήκος και ζήτησε να πληροφορηθεί πόθεν προέκυψε αυτό; Η κα Γκριτζίκη απάντησε πως αυτές συμπεριλαμβάνονται στο αίτημα του σωματείου και έγινε δεκτό από την Επιτροπή υπό την προϋπόθεση να την εγκρίνουν και οι τεχνικές υπηρεσίες. Να σημειώσουμε πως ο προτεινόμενος χώρος τοποθέτησης της προτομής είναι πίσω από τον Ναό της του Θεού Σοφίας και ανάμεσα σε τρεις άλλες προτομές. Ο κ. Ανταμπούφης τόνισε πως μ’ αυτές τις διαστάσεις δεν πρόκειται για προτομή αλλά για άγαλμα ενώ ο κ. Τσεγγελιδης ρώτησε τον παρευρισκόμενο πρόεδρο του σωματείου κ. Γιάννη Χρηστίδη πόσα μέλη έχει το σωματείο. Ο κ. Χρηστίδης απάντησε ότι έχει 23 μέλη και πως εγγράφονται και άλλα. Τότε ο κ. Τσεγγελίδης είπε με ειρωνικό ύφος πως θα κάνει κι εκείνος ένα σωματείο και θα καταθέσει αίτημα για ανδριάντα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ξυνίδης: «Τέτοιες μνημειώδεις διαστάσεις παραπέμπουν στην εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού..»

Στην ίδια λογική και ο κ. Ξυνίδης είπε «να κάνουμε άγαλμα του Ανδρέα Παπανδρέου», και παρατήρησε πως η δημοτική αρχή δεν έδειξε την ίδια προθυμία να τιμήσει τον Στέφανο Ιωαννίδη που προσέφερε τόσα πολλά στην πόλη, ενώ στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι αυτές οι μνημειώδεις διαστάσεις παραπέμπουν στην εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού και θεωρεί πως υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμηθεί κάποιος μέσα από εκδηλώσεις και ημερίδες.

Ανταμπούφης: «Είναι ιστορικό λάθος να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις στο πόδι…»

Ο κ. Ανταμπούδης ξεκαθάρισε πως δεν συζητάμε για τον Κ. Καραμανλή ωστόσο μια τέτοια απόφαση αφήνει μόνιμο αποτύπωμα στην πόλη και αυτό πρέπει να συζητηθεί εκτενέστερα και όχι μ’ αυτές τις διαδικασίες τις οποίες χαρακτήρισε «πρωτόγνωρες». «Τίθεται το ζήτημα πως οραματιζόμαστε την πόλη μας και τι μήνυμα βγάζει η πόλη. Έχει άραγε το δικαίωμα η δημοτική αρχή που έχει μια τεχνητή πλειοψηφία εξαιτίας του εκλογικού νόμου να λειτουργεί με την λογική της πολιτικής επικυριαρχίας στην πόλη; Είναι ιστορικό λάθος να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις στο πόδι και επίσης θεωρούμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν νομότυπη».

Καμαρίδης: «Ζήλεψα τους Τούρκους για τις τεράστιες φωτογραφίες του Κεμάλ…»

Ένθερμος υποστηριχτής της ανέγερσης προτομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο Ιπποκράτης Καμαρίδης ο οποίος τόνισε πως: «όλοι εμείς είμαστε πολύ μικροί για να μιλήσουμε για το έργο του Κ. Καραμανλή». Τόνισε δε πως ζήλεψε τους Τούρκους που δεν φοβούνται να τιμήσουν την ιστορία τους γιατί όπως είπε σε πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία είδε παντού τεράστιες φωτογραφίες του Κεμάλ Ατατούρκ. Επέκρινε δε όσους επικαλούνται τεχνικές δυσκολίες ότι είναι «προφάσεις εν αμαρτίες»

Υπέρ τάχθηκε και η κα Αλίκη Μιχαλοπούλου της παράταξης Τσιακίρογλου η οποία στην τοποθέτησή της είπε ότι συμφωνεί και πρόσθεσε ότι θα πρέπει παράλληλα να τιμηθούν και οι ξανθιώτες ευεργέτες όπως οι Ματσίνης και Ζαλάχας.

Κολλάρος: «Κι ο ανδριάντας του Ελευθέριου Βενιζέλου είναι δυσανάλογος με ότι σημαίνει ο πολιτικός αυτός για την πόλη μας»

Ο κ. Κολλάρος αναφέρθηκε στο έργο του Κ. Καραμανλή επισημαίνοντας είναι αμφιλεγόμενο. Τόνισε ωστόσο ότι ο ίδιος είναι κατά των προτομών και των αγαλμάτων και πως όσοι θέλουν να τον τιμήσουν μπορούν με άλλους τρόπους. Παράλληλα πρόσθεσε πως και «ο ανδριάντας του Ελευθέριου Βενιζέλου είναι δυσανάλογος με ότι σημαίνει ο πολιτικός αυτός για την πόλη μας». Τέλος επεσήμανε πως ενώ υπάρχει απόφαση για ονομασία ενός μικρού χώρου ως Πλατεία Εθνικής Αντίστασης ούτε μια ταμπελίτσα δεν έχει τοποθετηθεί.

Βασιλούδης: Η ιστορία δεν διδάσκεται με τ΄αγάλματα…»

Ο Ηλίας Βασιλούδης από την Κοινωνία Δημοτών έθεσε και θέμα αισθητικής σημειώνοντας επίσης πως δεν συμφωνεί με την λογική της κάθε πλειοψηφίας να στήνει αγάλματα με πολιτικό συμβολισμό και πως η ιστορία δεν διδάσκεται από τα αγάλματα αλλά από βιβλία.

Δήμαρχος : «Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πλειοψηφίες…»

Το λόγο πήρε ο δήμαρχος ο οποίος συμφώνησε με τον κ. Καμαρίδη πως εμείς είμαστε πολύ μικροί για να κρίνουμε τον μέγεθος του Καραμανλή και πως ακόμη και αυτοί που τον πολέμησαν έχουν αναγνωρίσει την προσφορά του στη χώρα ενώ απαντώντας στις μομφές για πολιτική επικυριαρχίας τόνισε πως : «Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πλειοψηφίες και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι κλείνοντας το θέμα το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Προέδρευσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης –  «Βάρος» στην πρόληψη Η πρώτη συνεδρίαση της Επι…