Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αρχίζει το «χτυποκάρδι» των Πανελλαδικών για 894 Ξανθιωτάκια

Αρχίζει το «χτυποκάρδι» των Πανελλαδικών για 894 Ξανθιωτάκια

0
panelladikes

Ολοκληρώθηκαν οι απολυτήριες και αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα. Δεν αποκλείονται από τις Πανελλαδικές οι μετεξεταστέοι

Έτοιμα τα 7 εξεταστικά κέντρα και το εξεταστικό των ΑΜΕΑ. Συστατικό επιτυχίας η διαχείριση του άγχους των υποψηφίων. Καλή επιτυχία!

Μια ανάσα πριν από τις Πανελλαδικές βρίσκονται 894 Ξανθιωτάκια και ήδη το… «χτυποκάρδι» έχει ξεκινήσει καθώς η Τρίτη 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και η Τετάρτη 7 Ιουνίου για τα ΓΕΛ, ημερομηνίες έναρξης των Πανελλαδικών του σχολικού έτους 2017 είναι σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Ήδη χθες ολοκληρώθηκαν σ’ όλα τα Λύκεια τα οι ενδοσχολικές εξετάσεις για την απόκτηση απολυτηρίου και στα περισσότερα Λύκεια της Ξάνθης έχουν αναρτηθεί τα αποτελέσματα, όπως μας ενημερώνουν από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ξάνθης.

Εξετάσεις απολυτηρίου με το νέο σύστημα – Αποσύνδεση από τις πανελλαδικές

Για πρώτη φορά φέτος εφαρμόζεται το νέο σύστημα που αποσυνδέει τις εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτήριου από τις Πανελλαδικές που ίσχυε όλες τις προηγούμενες χρονιές Όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας κ. Γιώργος Παπαθανασίου οι απολυτήριες εξετάσεις άρχισαν στις 11 Μαΐου και οι μαθητές εξετάστηκαν σ’ όλα τα μαθήματα προσανατολισμού.

Τι θα γίνει με τους μετεξεταστέους στις εξετάσεις απολυτηρίου;

Εύλογα τίθεται ο προβληματισμός αν οι μαθητές που μένουν μετεξεταστέοι θα αποκλειστούν από τις Πανελλαδικές. «Όχι», απαντά ο κ. Παπαθανασίου και αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου που προβλέπει τα εξής: Όσοι μεν πάρουν απολυτήριο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον «διαγωνισμό για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση» και οι οποίοι θα κληθούν να εξεταστούν σε μαθήματα προσανατολισμού και γενικής παιδείας, ανάλογα με το πεδίο που έχουν επιλέξει. Όσοι όμως μείνουν μετεξεταστέοι θα κληθούν να εξεταστούν στα μαθήματα που απορρίφθηκαν εντός του Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να χάνουν το δικαίωμά τους να πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές. Ο κ. Παπαθανασίου διευκρινίζει ότι οι μαθητές αυτοί ακυρώνονται αυτόματα από τις Πανελλαδικές και θα αποκλειστούν από την διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών μόνο αν τελικά δεν μπορέσουν και στην δεύτερη εξεταστική του Ιουνίου να πάρουν το απολυτήριο Λυκείου.

Έτοιμα τα 7 εξεταστικά κέντρα και το εξεταστικό των ΑΜΕΑ

Καθ’ όλα έτοιμα είναι τα 7 εξεταστικά κέντρα για όλους τους αποφοίτους του νομού καθώς και το ειδικός βαθμολογικό κέντρο για τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες, σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου. Φέτος ο συνολικός αριθμός των παιδιών που θα δώσουν Πανελλαδικές στην Ξάνθη ανέρχεται σε 894. Απ’ αυτά τα 698 είναι φετινοί απόφοιτοι και τα 226 απόφοιτοι άλλων ετών. Επίσης από τα 4 ΕΠΑΛ του νομού θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις 272 απόφοιτοι. Προσθέτει δε πως ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων δεν έχει αλλάξει και όπως πάντα διασφαλίζεται το αδιάβλητο από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων και του κλειστού ηλεκτρονικού κυκλώματος VBI. Να σημειώσουμε πως τα παιδιά πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα δώσει το σχολείο όσον αφορά την ώρα προσέλευσής τους στα εξεταστικά κέντρα και να έχουν μαζί τους το ειδικό καρτελάκι του εξεταζομένου.

Συστατικό επιτυχίας η διαχείριση του άγχους των υποψηφίων

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και εξακριβωμένο από ειδικούς επιστήμονες πως το στρες που νιώθουν οι υποψήφιοι μπορεί να μειώσει την απόδοσή τους αν δεν καταφέρουν να το ελέγξουν. Και σ’ αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η οικογένεια του υποψηφίου όπως κατά κοινή ομολογία και στην προετοιμασία του και εν γένει στην διάπλαση του χαρακτήρα του και την διαπαιδαγώγηση του. Αυτό που συστήνεται ωστόσο είναι ο υποψήφιος να είναι ήρεμος και να έχει αυτοπεποίθηση. Όπως σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου: «Συνήθως θεωρούν ότι είναι μια κομβική στιγμή για το μέλλον τους. Είναι η κορύφωση όλων των προσπαθειών των ίδιων και της οικογένειας τους από το νηπιαγωγείο. Όμως είναι ένα ακόμη βήμα. Πάντα υπάρχει μέλλον και είναι δικό τους. Καλή επιτυχία!».

Ευχή και συμβουλή του «Ε» προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών

Ψυχραιμία, ηρεμία για να επιτύχετε την απόδοση στο μέγιστο και καλή τύχη!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …