Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το κλείσιμο της αξιολόγησης φέρνει υποχωρήσεις και στα φάρμακα

Το κλείσιμο της αξιολόγησης φέρνει υποχωρήσεις και στα φάρμακα

0
farmaka allages

Με έξι αλλαγές, που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές για τη φαρμακευτική πολιτική, τα φάρμακα έρχονται πιο κοντά στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Δ. Κάλφα: «Ήμασταν προετοιμασμένοι για τις αλλαγές, που αναμένονταν εδώ και μήνες. Η κατάσταση παραμένει τραγική στον χώρο του φαρμάκου»

«Φίλτρα» στην εισαγωγή νέων φαρμάκων στη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα, με υποχρεωτική έκπτωση ύψους 25% στις τιμές τους και οικονομικά κίνητρα για τα φαρμακεία για την προώθηση των γενόσημων φαρμάκων περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο. Την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παρουσίασε στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας τη δέσμη μέτρων που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντάς τα «ως διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, την ευχερή πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας». Η συμβολή του υπουργείου Υγείας στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι έξι αλλαγές στο πεδίο του φαρμάκου, οι οποίες θα αποτυπωθούν με ακρίβεια στο πολυνομοσχέδιο της ερχόμενης εβδομάδας.

Τι αλλάζει στο φαρμακευτικό πεδίο

Στη νέα συμφωνία προβλέπεται η υιοθέτηση φίλτρων για την εισαγωγή νέων φαρμάκων στη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα. Έτσι, τα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι κυκλοφορούν σε 9 κράτη-μέλη της Ε.Ε., αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς φορείς σε έξι από αυτά, εκ των οποίων τα τρία διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας HTA (Health Technology Assessment). Επιπλέον, η Ελλάδα υποχρεούται να εφαρμόσει και αυτή σύστημα ΗΤΑ για την εισαγωγή νέων φαρμάκων στη θετική λίστα, στο πλαίσιο του οποίου θα αξιολογούνται μεταξύ άλλων η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους – οφέλους του προϊόντος. Για τα νέα καινοτόμα φάρμακα που θα εισάγονται στη θετική λίστα θα ισχύει, εκτός από ενοποιημένο rebate όγκου (υποχρεωτική έκπτωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ), επιπλέον έκπτωση της τάξης του 25% επί της τιμής τους. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά υποχρεούται να θωρακίσει θεσμικά την επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, αλλά και να την διασυνδέσει με την επιτροπή θετικής λίστας.

Προώθηση των γενόσημων ζητούν για άλλη μια φορά οι θεσμοί

Για άλλη μια φορά οι θεσμοί ζητούν την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων, με στόχο αυτά να καλύπτουν έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο το 40% του συνολικού όγκου των χορηγούμενων εκτός νοσοκομείων φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, θα εφαρμοστούν τα πολυαναμενόμενα τα τελευταία χρόνια μέτρα για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων με διπλό στόχο: αφενός με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό και αφετέρου με ειδικό οικονομικό κίνητρο για τους φαρμακοποιούς (πιθανότατα με παρεμβάσεις στο ποσοστό κέρδους). Τέλος, προβλέπεται να ορισθούν κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία, αντί του συνολικού κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη που ισχύει σήμερα, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ενώ ο ΕΟΠΥΥ καλείται να αξιολογήσει και να ελέγξει τη συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ξένων και ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους προκειμένου να μελετήσουν τα νέα μέτρα, ενώ ζήτησαν η νομοθέτησή τους να γίνει αφού προηγηθεί και δεύτερη συνάντηση σε πολύ σύντομο χρόνο.

Δεν πείθονται οι φαρμακοποιοί ότι δεν συντρέχουν οικονομικοί λόγοι για τους περιορισμούς

kalfa kontinoΠαρότι η διοίκηση του υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνει ότι οι όποιοι περιορισμοί στις θεραπείες τίθενται μόνο για ιατρικούς λόγους και όχι για οικονομικούς, οι φαρμακοποιοί δεν φαίνεται να πείθονται. Τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν τους βρήκαν μεν απροετοίμαστους, καθώς συζητήθηκαν αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο αυτό είχε ανακοινωθεί επανειλημμένα ότι αρκετά φάρμακα θα ξεκινήσουν να διατίθενται στα ράφια των σούπερ μάρκετ εδώ και μήνες. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Δέσποινα Κάλφα, δήλωσε στο «Ε» πως η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και φαίνεται ότι έχουν δρομολογηθεί όλα ώστε να πραγματοποιηθεί ένα ακόμη πλήγμα στον κλάδο. «Τα μέτρα τα περιμέναμε λίγο-πολύ, ήταν προγραμματισμένα. Φαίνεται ότι οι εταιρείες πλέον είναι έτοιμες να βγουν και στα σούπερ μάρκετ, με διαφορετικές συσκευασίες και φάρμακα με λιγότερη δραστική ουσία. Το θέμα είναι ότι η κατάσταση στα φαρμακεία είναι τραγική και το επόμενο διάστημα το πιθανότερο είναι να γίνει ακόμη χειρότερη», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια. Επανέλαβε για άλλη μια φορά την θέση των φαρμακοποιών, ότι με την πώληση φαρμάκων ευρείας χρήσης, όπως παυσίπονα και αντιπυρετικά, σε σούπερ μάρκετ και σημεία λιανικής πώλησης, δεν διασφαλίζονται οι ασθενείς, όπως διατείνεται το υπουργείο, ούτε υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση, αφού πλέον είναι πολύ εύκολο να βρει κάποιος ανοιχτό φαρμακείο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τραγωδία στη βορειοδυτική Τουρκία: 66 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Οι φλόγες εγκλώβισαν 234 επισκέπτες – Κάποιοι έπεσαν από τα παράθυρα για να σωθούν Μια ανε…