Σχόλια 31/05/17

0
mousoulmanoi-gamos
Συνεχίζεται η παράδοση
Η αγάπη, εργατικότητα και η γνώση που κατακτήθηκε, συν το κλίμα και η παράδοση από το μακρινό παρελθόν, όλα αυτά μαζί δημιούργησαν τους αμπελώνες των Αβδήρων του σήμερα. Και μαζί βέβαια και το νέο ανθρώπινο δυναμικό που καλλιεργεί τα νέα αμπέλια. Με νέες και παλιές ποικιλίες, μοναδικές ίσως πανελλαδικά.
Πρόκειται για τους συμπολίτες μας που ασχολούνται επαγγελματικά με την καλλιέργεια και οινοποίηση σταφυλιών. Μιλάμε για τους αδελφούς Βουρβουκέλη, τον Τάσο Καρακώστα και τον Ναπολέοντα Σγουρίδη.
Που ξεκίνησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν μια προσπάθεια που εκτός των άλλων προβάλει την Ξάνθη και ιδιαίτερα την περιοχή των Αβδήρων όπου και οι αμπελώνες τους.
Πρεσβευτές λοιπόν του Θρακικού κρασιού που από την αρχαιότητα ξεχώριζε, μάλιστα αυτό των Αβδήρων αναφέρεται και από συγγραφείς της εποχής. Να λοιπόν ένα προϊόν που κάνει ακόμη πιο γνωστή την περιοχή μας.
Γ.Δ.


Μια μικρή ανάμνηση
Ο δικηγόρος και αγαπητός συμπολίτης Κώστας Γούναρης, με αφορμή όσα τελευταία εγράφησαν για τον Κων/νο Θανόπουλο, θυμήθηκε και μας ανέφερε κάτι από το παρελθόν. Τον Μάιο λοιπόν του 2009, στην τότε Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με πρόεδρο τον δικηγόρο Παξινό του Συλλόγου Αθηνών, έγινε αναφορά στο έργο και την προσφορά του Κων/νου Θανόπουλου στο να διασωθεί χαρακτηριζόμενος παραδοσιακός ο οικισμός της Παλιάς Πόλης.
Η Ολομέλεια λοιπόν των Δικηγορικών Συλλόγων, αποφάσισε τότε σε ειδική εκδήλωση να τιμήσει το εκλεκτό μέλος της. Τα γεγονότα που ακολούθησαν με τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων και η οικονομική κρίση, τελικά δεν επέτρεψε να γίνει η τιμητική αυτή εκδήλωση.
Έγινε όμως μια άλλη εκδήλωση τον Αύγουστο του 2009 στο Ίδρυμα και εκεί τιμήθηκε ο Κων/νος Θανόπουλος από τους Ξανθιώτες που τους αγάπησε και τον αγάπησαν.
Γ.Δ.


Στιγμές ζωής
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης κάνει… θαύματα! Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης μιας βραδιάς στο μουσείο μόνο για παιδιά, οι μαθητές έζησαν την εμπειρία της διανυκτέρευσης στο πανέμορφο αρχοντικό, συντροφιά με την τοπική ιστορία ήταν μία μοναδική ευκαιρία, έτσι όπως τη βλέπουμε μέσα από τις εικόνες του σημερινού ρεπορτάζ, που όμοιές της μάλλον μόνο σε ταινίες έχουμε ξαναδεί!
Συγχαρητήρια λοιπόν σε όσους αναγνωρίζουν έμπρακτα την ανάγκη να φέρουν τα παιδιά με βιωματικό και ψυχαγωγικό τρόπο κοντά στην ιστορία του τόπου μας! Ευχαριστούμε και την Αναστασία Χατζοπούλου, που μας μετέφερε το κλίμα αυτής της μοναδικής βραδιάς στο Μουσείο.
Ε.Δ.


Κοινωνική εκδήλωση αστών Μουσουλμάνων της πόλης μας (γάμος). Ανάμεσά τους γνωστοί επαγγελματίες που δεν ζουν πλέον
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Αυτός είναι ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ
thanopoulos-yiosΜας ζητήθηκε να αναφέρουμε περισσότερα για τον επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Θάνο Θανόπουλο που αναφερθήκαμε σε προχθεσινό μας σχόλιο αναφορικά με τον πατέρα του, πρώην νομάρχη Ξάνθης. Ψάξαμε λοιπόν και ιδού τι έχουμε βρει:
Ο Θάνος Θανόπουλος έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ (PhD in Economics), στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Τουλούζης (Diploma in Advanced Quantitative Economics και Master in Mathematical Economics and Econometrics) και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών). Τα τελευταία χρόνια ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και από τη θέση αυτή εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο Council Working Party on Statistics.
Ο ίδιος έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα στατιστικής και σε μεγάλο βαθμό είχε διαμορφώσει το νέο νόμο για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ που επέφερε αλλαγές στο Ν.3832/2010 για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα. Σημειώνεται πως ο κ. Θανόπουλος επελέγη ομόφωνα μεταξύ 13 υποψηφίων που ικανοποιούσαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις από επιτροπή Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων που είχε επιφορτίσει με το έργο της επιλογής του νέου επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Σημειώνεται πως η θέση του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής διέπεται από πλήρη αυτονομία. Σύμφωνα με το Ν. 3832/2010 ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής απολαμβάνει προσωπικής ανεξαρτησίας, ενώ οι λόγοι παύσης δεν επιτρέπεται να θέτουν σε κίνδυνο την επαγγελματική και επιστημονική του ανεξαρτησία.


Oι Μεγάλες αλήθειες
Η απλή και κοινότυπη φράση «δεν μπορούμε να ξοδεύουμε, δανειζόμενοι, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας», ήταν μία αξιακή διατύπωση της κοινής λογικής από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1994. Τότε είχε ο ίδιος προβλέψει ότι δεν θα αργούσε η μέρα που η Ελλάδα θα απευθυνθεί ως ικέτης για δανεικά στο ΔΝΤ.
Οι μεγάλες αλήθειες είναι πάντα εδώ. Δεν χρειάζεται να στο πει κάποιος σοφός ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα από όσα κερδίζεις στην εργασία σου. Μπορείς να το δεις στην καθημερινότητα της δικής σου οικογένειας. Το πρόβλημα είναι αν την αλήθεια που μόνος σου κατανοείς ως αξία, δεν θέλεις να την αναγνωρίσεις στη λειτουργία ενός κράτους. Όταν αγνοείς τη φύση των πραγμάτων και τις βασικές αρχές της οικονομίας.
Άλλο βέβαια η αλήθεια μέσα στο σπίτι σου και άλλο στο κράτος που διδάσκει τυχοδιωκτισμό και απάτη. Τι να κάνει ο μέσος Έλληνας όταν το πολιτικό σύστημα συνεχώς προσπαθεί να τον πείσει ότι «πετάει οι γάιδαρος»; Τη μία στη δεκαετία του ΄80 με τους διορισμούς και τις συντάξεις. Την άλλη με το χρηματιστήριο. Ύστερα με τα στεγαστικά χωρίς εγγυήσεις και τον ανεξέλεγκτο δανεισμό. Και τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια που σκίζονται με ένα νόμο…
Δυστυχώς, οι φωνές κάποιων γενναίων ανθρώπων που η αυτοπεποίθηση τους σπρώχνει να πουν την αλήθεια δεν είναι αρκετές. Ούτε του Μητσοτάκη, ούτε του Μάνου, ούτε του Γιαννίτση, ούτε του Αλέκου Παπαδόπουλου.
Α.Ζ.


Τρεις πρωθυπουργοί
Καποδίστριας, Βενιζέλος, Παπαδήμος. Τρεις πρωθυπουργοί που έχουν ένα κοινό μεταξύ τους. Και οι τρεις υπήρξαν θύματα δολοφονικής απόπειρας εναντίον τους. Με τον Καποδίστρια να είναι μοιραία, ενώ για τους Βενιζέλο και Παπαδήμο ευτυχώς μόνο με τραυματισμό.
Στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία αυτές είναι οι τρεις δολοφονικές απόπειρες κατά πρωθυπουργών, σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Όλες υπήρξαν γέννημα και θρέμμα του μίσους. Μίσος των κοτσαμπάσηδων κατά του Καποδίστρια διότι θέλησε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, συγκροτημένο κράτος κι όχι να το κουμαντάρουν οι φατρίες, μίσος κατά του Βενιζέλου από το φανατισμό των οπαδών της βασιλείας που διαπίστωναν ότι εγκαθιδρύεται μια δημοκρατική διακυβέρνηση χωρίς τις επιρροές του παλατιού, και τέλος του Παπαδήμο διότι δούλεψε ως τεχνοκράτης, αθόρυβα, δημιουργικά και υλοποίησε μια σειρά από οικονομικές αποφάσεις που διέσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία και την εξαθλίωση.
Γ.Δ.


Ούτε «Συλλυπητήρια» για τον Επίτιμο η ΝΟΔΕ Ξάνθης
Είναι να αναρωτιέται κανείς αν υφίσταται ως κομματικό όργανο, αν έχει κάποιο ρόλο και αρμοδιότητα η ΝΟΔΕ Ξάνθης ή όχι. Αν έχει μια υποτυπώδη τουλάχιστον λειτουργία που να δικαιολογεί την ύπαρξή της ή αν έχει απαξιωθεί εντελώς πρώτα – πρώτα από αυτούς που την στελεχώνουν. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που ήταν και Επίτιμος Πρόεδρος την ΝΔ και πατέρας του νυν προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη! Ούτε καν «Συλλυπητήρια». Και μάλιστα ο πρόεδρος κ. Κιατύπης μας είπε επί λέξει ότι: «Μας καλύπτει η ανακοίνωση από τα κεντρικά του κόμματος. Το να κάνουμε copy-paste την ανακοίνωση είναι υπερβολή»!
Και ερωτώ: Αφού για όλα καλύπτονται από τα κεντρικά και θεωρούν υπερβολή να κάνουν έστω μια δήλωση για ένα θέμα μάλιστα απλό και ανθρώπινο, ποιος ο λόγος να αυτοαποκαλούνται ΝΟΔΕ Ξάνθης και να κρατάνε γραφεία και να εκλέγονται (λέμε τώρα!!!);
Μ.Ξ.


Από Λιμενάρχης δημοτικός υπάλληλος
symeonidis-orkomosiaΈκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι Λιμενάρχης Δημήτρης Συμεωνίδης που διετέλεσε Λιμενάρχης Λάγος και στη συνέχεια Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του για να γίνει δημοτικός υπάλληλος του δήμου Μύκης. Ο κ. Συμεωνίδης – όπως έγινε γνωστό – είχε πτυχίο Τοπογράφου – Μηχανικού και είχε καταθέσει αίτηση πριν χρόνια σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για θέση Τοπογράφου. Όμως ο διαγωνισμός είχε «παγώσει» και τώρα που …ξεπάγωσε κλήθηκε να επιλέξει αν θα αποδεχτεί τη θέση ή θα παραμείνει στο Λιμενικό κα μάλιστα σε μια θέση ευθύνης και με προοπτικές. Εκείνος όμως επέλεξε τη θέση του δημοτικού υπαλλήλου και ήδη ορκίστηκε στο Δήμο Μύκης, παρουσία του Δημάρχου Καπζά Τζεμήλ.
Μ.Ξ.


Διεργασίες
Μέσω της κινητοποίησης των μελών του συνδυασμού και όχι μόνο ο Θανάσης Ξυνίδης επιχείρησε με αυτή την πρώτη συνάντηση να ενεργοποιήσει μέλη της «Κοινωνίας των Δημοτών» που έχουν ενδιαφέρον για τα τοπικά τεκταινόμενα (δεν είναι όλοι ασφαλώς) κι έτσι να ξεκινήσει σταδιακά μια διαδικασία για την ανάδειξη ενός επικεφαλής.
Πάντως και ο ίδιος ο Θανάσης Ξυνίδης, το ανέφερε εμμέσως στην ομιλία του ότι, αποδεκτό είναι τελικά να μην προχωρήσουν όλοι μαζί στις εκλογές. Κάποιοι δηλαδή μπορεί να πάρουν τον δρόμο τους και δεν είναι τυχαίο ότι ο Θ. Ξυνίδης το ανέφερε και στην πρώτη του τοποθέτηση και στην κατ’ ιδίαν συζήτηση στη συνέχεια με τα παρευρισκόμενα μέλη της παράταξης.
Το κύριο ζητούμενο πάντως είναι η ενεργοποίηση μέσω της στοχευμένης συμμετοχής. Και το βάρος πέφτει στον Ηλία Βασιλούδη που καλείται ως συντονιστής των θεματικών επιτροπών να δώσει το ερέθισμα για συμμετοχή και να εμπνεύσει.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…