Σχόλια 29/05/17

0
thanopoulos
Αναδρομή
Η πρόταση του δικηγόρου Κώστα Γούναρη να τιμηθεί ο πρώην Νομάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Θανόπουλος από την Ξάνθη, και μάλιστα το δήμο, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Γνωρίζουμε τον άνδρα, γνωρίζουμε πολύ καλά τον αγώνα του για την Παλιά Πόλη και όλο το παρασκήνιο που έζησε και το προσωπικό κόστος που πλήρωσε.
Με δυο λόγια. Εάν δεν εστέλετο ο Θανόπουλος Νομάρχης στην Ξάνθη, εάν δεν είχε το επίπεδο της μόρφωσης και της κουλτούρας που είχε, το τμήμα της Παλιάς Πόλης σήμερα θα ήταν όμοιο μ’ αυτό της υπόλοιπης. Ουσιαστικά δεν θα μιλούσαμε για «Παλιά Πόλη» αλλά για κάποια σπίτια ή το πολύ κάποιους πυρήνες σπιτιών.
Γ.Δ.


Ο κ. Θανόπουλος σήμερα
Η πρόταση Γούναρη λοιπόν μας οδήγησε στον Κ. Θανόπουλο. Επικοινωνήσαμε με το γραφείο του, το σπίτι, για να συζητήσουμε μαζί του, να τον ακούσουμε μια και διατηρούμε πολύχρονη επαφή. Κατά την επικοινωνία αυτή λοιπόν, συνομιλήσαμε με το γιο του Γιάννη. Τον οποίο θυμόμασταν έναν μικρούλη κατά την εδώ παραμονή της οικογένειας. Συζητήσαμε, του αναφέραμε για την πρόταση Γούναρη, χάρηκε, είπε ότι θα την μεταφέρει στον πατέρα του. Ζήτησα να μεταφέρω εγώ το νέο. Αυτό όμως δεν έγινε, διότι όπως μου είπε ο Γιάννης Θανόπουλος, ο πατέρας του ενώ έχει καλή σχετικώς υγεία, ακούει, αντιλαμβάνεται, δεν μπορεί να μιλήσει λόγω κάποιας πάθησης. Ο ίδιος μου είπε ότι χρόνια τώρα έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του πατέρα του και σύντομα θα κανονίσει να έρθει μια βόλτα στην Ξάνθη από την οποία έχει άριστες εντυπώσεις και τη θεωρεί ως πατρίδα του. Μου ανέφερε δε για τον αδελφό του Θάνο Θανόπουλο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της γνωστής ΕΛΣΤΑΤ, και πως η επιλογή του έγινε μεταξύ 13 υποψηφίων.
Γ.Δ.


Διόδια STOP
Στο πόδι βρίσκεται ολόκληρη η Καβάλα για να αποτρέψει την εγκατάσταση διοδίων πέριξ της πόλης. Χιονοστοιβάδα αντιδράσεων από τους τοπικούς παράγοντες και από πολίτες που με ψήφισμα στην πλατφόρμα AVAAZ συγκεντρώνουν υπογραφές για την μη δημιουργία διοδίων στην Άσπρη Άμμο. Εκεί στην Εγνατία Α.Ε, μάλλον το έχουν παρεξηγήσει το πράγμα. Θέλουν να βάλουν διόδια στην Περιφέρειά μας ανά 30 χιλιόμετρα. Όταν από Θεσσαλονίκη για Ιωάννινα υπάρχουν μόνον δύο διόδια.
-Άρα, βγάζει κανείς το συμπέρασμα πως βρίσκουν και τα κάνουν. Μόνο που τώρα η αντίδραση είναι μεγάλη, διότι η κοροϊδία πάει σύννεφο…
Γ.Δ.


ekklisiastiki
Η Μονή Ταξιαρχών με τα κτίρια πριν από αρκετά χρόνια, στη δεκαετία 1950-1960, πριν την πυρκαγιά στις 22-2-1975. Λειτουργούσε από τότε ως Εκκλησιαστική Σχολή.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Ο φιλόλογος διορθώνει
Συμπολίτης φιλόλογος απευθύνθηκε στη στήλη για να διορθωθεί ένα λάθος που γίνεται τόσο στον προφορικό όσο και γραπτό λόγο. Αφορμή μάλιστα πήρε, όπως μας δήλωσε, από ανάγνωση σε τοπική εφημερίδα σχολίου για κάποιον γιατρό «χειρούργο». Το ίδιο μάλιστα σχόλιο αναπαράχθηκε με το ίδιο λάθος και σε ραδιόφωνο.
Λοιπόν, όπως καταλάβατε αγαπητοί αναγνώστες, το λάθος είναι στον τονισμό. Το σωστό είναι «χειρουργός» κι όχι χειρούργος, όπως λανθασμένα λέγεται και γράφεται.
Γ.Δ.


Οι Πορτογάλοι εξοφλούν
Η είδηση έκανε το γύρο της Ευρώπης και σχολιάστηκε θετικά απ’ όλους. Και τι έλεγε αυτή η είδηση; Ότι η Πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει ποσό 10 δις ευρώ ενωρίτερα για να μειώσει το δάνειό της προς το ΔΝΤ αλλά και να μειώσει και το ποσό των τόκων.
Ζηλεύουμε την κυβέρνηση της Πορτογαλίας και τα υπόλοιπα κόμματα. Που αφού διαπίστωσαν ότι χρειάζονται δάνειο από το ΔΝΤ, όλα μαζί, με πνεύμα συναίνεσης, το αποφάσισαν και το υλοποίησαν. Και σταδιακά, ξεπέρασαν τις συπληγάδες, βγήκαν στο ξέφωτο και πληρώνουν ενωρίτερα μάλιστα κατά πολύ, για να τελειώσουν κι αυτήν την υποχρέωσή τους.
Αναφέρω τα παραπάνω με πόνο ψυχής διότι εμείς, οι έξυπνοι, κάναμε ως χώρα, ως πολιτικοί, το αντίθετο. Και δεν βλέπουμε την πραγματικότητα που είναι μπροστά μας, με το τι έκαναν οι Ιρλανδοί, Πορτογάλοι και Κύπριοι. Αυτοί σε δυο-τρία χρόνια βγήκαν από τα μνημόνια, εμείς ακόμη είμαστε μέσα χωμένοι μέχρι το λαιμό.
-Απελπισία και απογοήτευση για τους πολιτικούς μας και τις ηγεσίες τους…
Γ.Δ.


Εύγε στον Σκλαβενίτη
Μια όαση μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό εργασιακό περιβάλλον του ιδιωτικού τομέα είναι η εταιρεία «Σκλαβενίτης»! Δίνει μαθήματα και χτίζει το πρότυπο του σωστού εργοδότη που σέβεται και εκτιμά τον μόχθο του εργαζόμενου και δεν χρησιμοποιεί την κρίση ως άλλοθι και τους αντεργατικούς νόμους για να δίνει μισθούς πείνας διογκώνοντας τα κέρδη του. Είναι γεγονός! Σε πείσμα των καιρών έδωσε αύξηση 47% σ’ όλους τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου που τώρα πλέον εργάζονται στα καταστήματα Σκλαβενίτη. Όπως μας είπαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, είναι εξαιρετικός ο νέος τους εργοδότης και χαίρονται να δουλεύουν για την εταιρεία «Σκλαβενίτης». Να σημειώσουμε ότι δεν έχει απολυθεί κανείς και δεν οφείλει σε κανένα ούτε ένα ευρώ. Και επίσης είναι η πρώτη εταιρεία σε κατανάλωση στην Ελλάδα με εκατοντάδες καταστήματα.
Μ.Ξ.


Δηλώσεις Χατζηγκενέ
xatzigenne-irfanΜπορεί να είναι γενικά …λιγομίλητος ο κ. Χατζηγκενέ Ιρφάν αλλά όταν έχει …λόγο τα λέει όλα μαζεμένα. Και στην περίπτωση των δορυφορικών πιάτων στην ορεινή περιοχή θεώρησε πως έχει πολλούς λόγους να μιλήσει. Έτσι σε ανακοίνωσή του δηλώνει την αντίθεση του με την απόφαση της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα με δορυφορική σύνδεση παρέχοντας δωρεάν τον σχετικό εξοπλισμό σ’ όλους τους κατοίκους της ορεινής περιοχής και επιλύοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών να μην βλέπουν ελληνικά κανάλια. Ο κ. Χατζηγκενέ υποστήριξε στο «Ε» ότι η αντίθεση του έγκειται στο γεγονός ότι τα δορυφορικά πιάτα προκαλούν… αισθητική ρύπανση και ότι επιβαρύνουν με ραδιενέργεια και ότι αυτοί που έκαναν αίτηση ανησυχούν ότι θα κληθούν να πληρώσουν στις εταιρείες αν βλέπουν δορυφορικά κανάλια και τέλος ότι η σύνδεση δεν καλύπτει όλους τους τηλεοπτικούς δέκτες του σπιτιού καθότι όπως υποστήριξε ότι στην ορεινή περιοχή έχουν από 1 -3 τηλεοράσεις κάθε σπίτι! Και μπορεί ο κ. Χατζηγκενέ να λέει ότι θέλει αλλά δυστυχώς γι αυτόν δεν μπορεί να κρύψει την φιλοδοξία του να μπει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ αποσπώντας ψήφους από τον Χ. Ζεϊμπέκ, γι αυτό προσπαθεί να εξαργυρώσει το κεφάλαιο του Γιώργου Παυλίδη και τον μνημονεύει άλλωστε στην ανακοίνωση.
Μ.Ξ.


Όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες
Η λαϊκή σοφία έχει προειδοποιήσει γι’ αυτά που η εμπειρία δίδαξε. Η τρομοκρατική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, όσο και αν είχε βγει πλέον εκτός πολιτικής σκηνής, δεν ξάφνιασε κάποιους. Αυτούς που τόνιζαν ότι όλο αυτό το μίσος που καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια κάποια στιγμή θα έβρισκε τρόπο έκφρασης. Να θυμηθούμε ότι δεν υπήρξε ποτέ αυτοκριτική και διαχωρισμός από την ”αντι-χουντική” ρητορική της περιόδου 2010 και έπειτα. Χούντα η κυβέρνηση Παπαδήμου, προδότες και τα συναφή. Ακόμη και ο νυν ΠτΔ μιλούσε τότε για οριακή συνταγματικότητα. Ευκολία να τίθεσαι με το λαϊκό αίσθημα απέναντι στον τραπεζίτη και να μοιράζεις ψόφους και κρεμάλες. Και δεν είναι τόσο σοκαριστική η είδηση της δολοφονικής επίθεσης από μόνη. Εύκολο να βρεθούν πέντε τρελοί και να μην κατορθώσει η αστυνομία να τους αποτρέψει. Το απελπιστικό είναι το μέγεθος της λαϊκής υποστήριξης. Από την στιγμή που βγήκε η είδηση, τα σόσιαλ μίντια πήραν φωτιά και τα σχόλια που εξέφραζαν την πίκρα γιατί τελικά δεν σκοτώθηκε ο τόσο μισητός σ’ αυτούς τεχνοκράτης (ανάθεμα και αν ξέρουν γιατί τον μισούν) πλημμύρισαν το διαδίκτυο. Παλιότεροι θυμήθηκαν δημοσιεύματα των ημερών δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη. Τότε δεν υπήρχαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά λέχθηκαν και γράφτηκαν ασύλληπτες χυδαιότητες εις βάρος του νεκρού, μέχρι και ότι την δολοφονία σχεδίασε ο ίδιος ο Μητσοτάκης για να αποκομίσει οφέλη στις επικείμενες εκλογές. Δεν φταίει μόνο το διαδίκτυο, λοιπόν, όσο και αν αποθηρίωσε κάποιους. Κάποιους που ήδη ήταν θηρία.
Χ.Δ.


Ή καλό είναι ή κακό
Επισκέπτες της Θράκης και της Ξάνθης δηλώνουν ενθουσιασμένοι με κάποια πράγματα που βλέπουν στην περιοχή. Είτε πρόκειται για επιχειρήσεις (αυτές τις λιγοστές που παλεύουν), είτε για κοινωνικές δομές, είτε για πολιτιστικούς φορείς και εκδηλώσεις. Αυτό βέβαια μπορεί να ερμηνευτεί διττώς. Είτε όντως είναι κάτι καλό, είτε οι μη επαρχιώτες που μας επισκέπτονται περίμεναν να δουν μια πολύ χειρότερη κατάσταση, οπότε εκπλήσσονται θετικά. Έτσι εντυπωσιασμένος δήλωσε ο εμπορικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Bryan Larson, που βρέθηκε πριν λίγες μέρες στον Έβρο, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης Κώστας Χατζημιχαήλ. Ο κ. Larson επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στην μονάδα παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων «Εβροφάρμα» ξεκίνησε την περιοδεία του στον Έβρο που βρίσκεται στην περιοχή κατόπιν πρόσκλησης. Τόνισε μάλιστα την σημασία που έχει η οικογενειακή επιχειρηματικότητα για τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Εβροφάρμα ως τυπικό παράδειγμα επιχειρήσεων που μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Δεύτερος σταθμός στην Αλεξανδρούπολη μια εταιρία που έχει «ξεχωριστή θέση στην καρδιά του», όπως είπε. Πρόκειται για την εταιρία παραγωγής φαναριών αυτοκινήτων και φωτιστικών LED Dasteri, που δραστηριοποιείται στην πρωτεύουσα του Έβρου από το 1976. Η ξεχωριστή θέση της Dasteri στην καρδιά του κου Larson προκύπτει από το γεγονός ότι συνεργάζεται εδώ και δέκα χρόνια με την αμερικανική εταιρία Hilux στον τομέα των φωτιστικών LED και μάλιστα είναι αποκλειστική αντιπρόσωπός της για την Ευρώπη. Το ίδιο εντυπωσιασμένος δήλωσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Αποστολίδης για το πρώην Ψυχολογικό Κέντρο στην Ξάνθη και την δουλειά που γίνεται με τα παιδιά.
Χ.Δ.



Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…