Σχόλια 26/05/17

0
gynaikoparea-1953
Τάδε έφη φίλος
Φίλτατος και πνευματώδης συμπολίτης με σκωπτική διάθεση για όσα διαβάζει ή και πέφτουν στην αντίληψή του για προτομές, υποψήφιους δημοτικούς ή βουλευτικούς, μας είπε:
Είναι καιρός τόσο κάποιοι δημοσιογραφούντες, όσο και κάποιοι φιλοδοξούντες να μας σώσουν, να συμμαζευτούν. Μας έχουν πρήξει τους Δίδυμους Γεννετικούς Αδένες. Αρκετά!…
Γ.Δ.


Έργα στην πόλη
Για να προλάβω τους όποιους απορούντες για το ποια έργα εννοώ κι αυτοί δεν τα βλέπουν, εξηγώ. Για διάφορες μικροεπεμβάσεις ο λόγος, που ο δήμος υλοποιεί με τα άτομα που διαθέτει μέσω του προγράμματος του υπουργείου για την απασχόληση ανέργων. Λοιπόν με προγραμματισμό του καθ’ ύλην αρμόδιου αντιδημάρχου Θωμά Ηλιάδη, το συνεργείο παρεμβαίνει καθαρίζοντας, κόβοντας χόρτα και θάμνους.
Κλείνει πόρτες και παράθυρα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια που καταρρέουν και εν γένει ευπρεπίζει τους δρόμους και την εικόνα της πόλης.
Γ.Δ.


Εύκολη κριτική
Ακούμε κάποιους να εκφράζονται με αρνητικό τρόπο για τη μετά τη μεταπολίτευση περίοδο. Μάλιστα οι σύγχρονοι κυβερνητικοί πολιτευτές με κάθε ευκαιρία βάλλουν εναντίων των καλύτερων σαράντα χρόνων δημοκρατίας και εκσυγχρονισμού της χώρας. Η ΕΕ συνέβαλε σε αυτό. Τα επιμέρους δεν σβήνουν το όλον. Η κρίση της Ιστορίας αργεί, αλλά είναι αμείλικτη για εκείνους που προσφέρουν μόνο τη σκιά της εξουσίας τους.
Τ.Χ.


Μεγάλη γυναικοπαρέα κάπου στην Ξάνθη το 1953. Η φωτό από το γνωστό φωτογράφο Κομνηνό
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Να σβηστούν από τον χάρτη!
Η Δύση συνεχίζει να μετρά ανείπωτες τραγωδίες από την ισλαμική τρομοκρατία. Αυτή τη φορά ήταν το Μάντσεστερ που χτύπησαν τα κτήνη του χαλιφάτου σπέρνοντας το θάνατο σε δεκάδες αθώα θύματα, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά.
Κι ενώ ο αυτός ο ιδιότυπος πόλεμος όχι απλώς δεν δείχνει να κοπάζει, αλλά, αντιθέτως, διαρκώς κλιμακώνεται, η Ευρώπη, δείχνει ταυτόχρονα να παραμένει ανέτοιμη και ανίκανη να τον αντιμετωπίσει ριζικά και σε βάθος. Εκείνο που κάνει πιο ευάλωτες τις δυτικές κοινωνίες, είναι, σε μεγάλο βαθμό, η ίδια τους η φύση: είναι κοινωνίες ανοικτές με ότι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται. Αυτό εκμεταλλεύονται οι στυγνοί δολοφόνοι του φανατικού ισλάμ: τη δημοκρατία την ίδια, την ελευθερία που υπάρχει στη Δύση είναι που στρέφουν εναντίον της.
Όλα αυτά πρέπει επιτέλους να τελειώνουν. Η Ευρώπη πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια φοβερή μορφή πολέμου κι όχι για ένα ζήτημα κινδύνου του πολιτεύματός της. Η ισλαμική τρομοκρατία δεν δοκιμάζει τη δημοκρατία στη Δύση. Δοκιμάζει την ίδια την ύπαρξή της. Είναι αδιανόητο να έχουν επιφυλάξεις οι άνθρωποι στις δυτικές χώρες ως προς τις αυξημένες εξουσίες που απαιτούνται για να γίνει έστω μία ουσιαστική αρχή για την καταπολέμηση των τρομοκρατών. Οσο συμβαίνει αυτό, τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί πραγματικά. Οι δημοκρατίες δεν κινδυνεύουν από το να αμυνθούν πάση δυνάμει. Κινδυνεύουν από το να μην αμύνονται…
Γ.Μ.


Διαμάχη για το θεαθήναι
Επανερχόμενοι στη βουλή, θα λέγαμε ότι οι εντυπώσεις ξεγελούν. Η διαμάχη και οι υψηλοί τόνοι είναι για το θεαθήναι. Ο κ. Μητσοτάκης χαίρεται που ο κ. Τσίπρας πέρασε τα βαρύτατα μέτρα, ώστε ερχόμενος ο ίδιος στην κυβέρνηση να έχει λυμένα χέρια και να αποδίδει όλα τα δεινά στον προκάτοχό του! Αλλά και ο κ. Τσίπρας ομνύει στον κ. Μητσοτάκη για την άνευρη, χωρίς έμπνευση και ουσιαστικό περιεχόμενο αντιπολίτευσή του, τη στιγμή που ο ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κόστισε στον λαό (που τον εξυμνεί, ενώ τον βάζει να πληρώνει!) κάτι δεκάδες δις παραπάνω! Όσο για τους δανειστές, αυτοί είναι ευχαριστημένοι και με τους δύο! Η διαχείριση των μικρών ήταν πάντα το ατού των μεγάλων. Ό,τι κι αν αποφασιστεί στις Βρυξέλες για το χρέος, η Ελλάδα μπαίνει σε νέα βαθιά ύφεση και η κοινωνία σε περαιτέρω διάλυση και παρακμή. Ουδείς μιλά γι’αυτό! Οι νέοι και οι άνεργοι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου!
Τ.Χ.


Καλή η στήριξη αλλά… κοστίζει
Έγινε χθες μια μεγάλη πορεία στην Αθήνα και απεργία σε πολλές περιοχές από τους εργαζόμενους σε κούριερ και delivery, για τις απαράδεκτες και προσβλητικές συνθήκες εργασίας τους. Σαφώς και έχουν δίκαια αιτήματα. Δεν είναι δυνατόν να επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης για το μηχανάκι που χρησιμοποιούν για τις παραδόσεις, όπως δεν είναι δυνατόν να μην έχουν τα ίδια, ανάλογα ή αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα με άλλους εργαζομένους. Υπολογίζοντας κάποιοι το κόστος ενός εργαζομένου στο επάγγελμα αυτό, αν εννοείται εργάζεται νόμιμα, με ανθρώπινους ρυθμούς, άδεια, προσαυξήσεις νυκτερινής εργασίας και αργιών κλπ, το βγάζουν γύρω στα 3 ευρώ ανά παράδοση. Το ποσό μπορεί να μην είναι μεγάλο σε σχέση με την ευκολία του να σε εξυπηρετήσει κάποιος παραδίδοντας στο σπίτι σου, ιδίως σε μεγάλες πόλεις. Αν όμως η πιτσαρία της γειτονιάς μάς χρέωνε 3 ευρώ επιπλέον την πίτσα για την παράδοση αντί να πάμε να την πάρουμε οι ίδιοι, το σίγουρο είναι ότι θα προτιμούσαμε την διπλανή πιτσαρία που τους έχει ανασφάλιστους, να πληρώνονται ουσιαστικά από τα πουρμπουάρ. Γιατί είναι εύκολη η ηθική συμπαράσταση στα λόγια. Το θέμα είναι αν είσαι έτοιμος να βάλεις το χέρι στην τσέπη γι’ αυτά που λες. Εκτός του ότι πολλοί από αυτούς που με τα λόγια στηρίζουν μπορεί να μην δίνουν καν το παραμικρό στον ντελιβερά, όπως κάνουν και με τους υπαλλήλους σε καφέ και εστιατόρια.
Χ.Δ.


Κόλλησε ελεύθερα όποιον θέλεις!
Θα μπορούσε να είναι το μότο της νέας δράσης του υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός κ. Ξανθός σε επερώτηση στη Βουλή είπε ότι αν δεν θες να εμβολιάσεις το παιδί σου, θα το κάνεις με μια υπεύθυνη δήλωση που θα μπαίνει στο φάκελο του παιδιού. Πολλοί εκνευρίστηκαν με την δήλωση και το γεγονός της ακύρωσης του νόμου με μια απλή υπεύθυνη δήλωση, γεγονός βέβαια που δεν θα είναι και νομικά εφικτό πιθανότατα. Ο υπουργός είναι και γιατρός και λογικά θα γνωρίζει ότι το θέμα του εμβολιασμού και της ανοσίας που δημιουργείται στον πληθυσμό είναι από τις κύριες αιτίες που εξαφανίστηκαν πολλές επιδημικές ασθένειες τον περασμένο αιώνα. Ασθένειες που πραγματικά ‘’θέρισαν’’ κόσμο παντού. Και ερχόμαστε το 2017 να συνταχθούμε με όλο αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα, που αποδεδειγμένα στηρίζεται σε ψευδή στοιχεία και επιχειρήματα. Η Ιταλία πρόσφατα πήρε πολύ σκληρά μέτρα με βαριά πρόστιμα έως και πιθανή αφαίρεση της επιμέλειας σε γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Κάποιοι κατηγόρησαν το μέτρο ως φασιστικό που επηρεάζει την ελευθερία του ατόμου. Υπάρχουν ευθύνες όμως και δεν έχουν να κάνουν μόνο με το δικό μας παιδί. Εξαιτίας του μπορεί να μεταδώσει το νόσημα σε βρέφη που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι θάνατοι στην πρόσφατη επιδημία ιλαράς στη Ρουμανία ήταν παιδιά κάτω του έτους, τα οποία απλά δεν είχαν προλάβει να εμβολιαστούν. Και σίγουρα δεν επαρκεί μόνο η ενημέρωση, γιατί και για το κάπνισμα είμαστε πλήρως ενημερωμένοι και βλέπουμε τι κάνουμε.
Χ.Δ.


Ξεχάστηκε το «2017: Έτος τουρισμού της ΠΑΜΘ»;
Ήταν πέρσι τον Μάρτιο που ο αείμνηστος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης με εισήγησή του που εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο είχε ανακηρύξει «Έτος Τουρισμού» το 2017 για ΠΑΜΘ. Ήταν επίσης τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου και αφού ο Γιώργος Παυλίδης είχε «φύγει» ο τότε εντεταλμένος Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης υπογράμμιζε μέσα στην συνεδρίαση του Π.Σ. ότι, στο πλαίσιο του 2017 έτους Τουρισμού, η Περιφέρεια με ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια θα επιχειρήσει στοχευμένα να ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αξιοποιηθούν οι τουριστικοί πόροι και μέσω αυτών να δοθεί αναπτυξιακή προοπτική με την ένταξη των νέων στον τουρισμό, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση συγκεκριμένων τουριστικών υπηρεσιών (όπως ξεναγοί κλπ) και τη σύνδεση με τα τοπικά προϊόντα. Μάλιστα ορίστηκε το ποσό 847.300 ευρώ για το τουριστικό πρόγραμμα μέσα στο 2017 που περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις στο πλαίσιο του έτους Τουρισμού 2017 στην ΠΑΜΘ. Σε 5 μέρες φτάνει Ιούνιος και δεν βλέπουμε καμιά ιδιαίτερη κινητικότητα καμιά αξιόλογη δράση.
Τι έγινε; Ξεχάστηκε το έτος Τουρισμού;
Μ.Ξ.


Η «Κοινωνία Δημοτών»
Μπορεί να μην κινήθηκαν οι διαδικασίες διαδοχής στην συνάντηση που είχε η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Δημοτών», από τον επικεφαλής Θανάση Ξυνίδη, ούτε να διαφάνηκαν προθέσεις από μέλη της παράταξης να ηγηθούν προς το παρόν τουλάχιστον, ωστόσο ήταν πολύ εποικοδομητική η συνάντηση. Αυτό που κυρίως έγινε ήταν να δοθεί το έναυσμα και το κίνητρο της συμμετοχής και της συνευθύνης στους νέους κυρίως που θέλουν και που ενδιαφέρονται για τα κοινά και έχουν την διάθεση και την ικανότητα να προσφέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και να τεθεί το πλαίσιο του τι δήμο θέλουμε ώστε να συνδιαμορφωθεί ένα σχέδιο που θα αποτελέσει την πλατφόρμα της παράταξης. Όμως δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται και ένας επικεφαλής που θα έχει την απόλυτη αποδοχή των μελών και θα εμπνεύσει, θα πείσει τους δημότες με το όραμα και το σχέδιό του.
Και προς το παρόν αναζητείται…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…