Σχόλια 24/05/17

0
giannopoulos-1954
Η πρόταση Γούναρη
Δημοσιοποιούμε δύο αναρτήσεις στο fb οι οποίες έγιναν για δυο διαφορετικά θέματα από δύο Ξανθιώτες δικηγόρους. Η πρώτη έγινε από τον Κώστα Γούναρη και αξίζει να προσεχθεί διότι εστιάζεται στην ουσία της επιβράβευσης ενός ατόμου που θα πρέπει να είναι η προσφορά του στην Ξάνθη. Ιδού και το περιεχόμενο της πρότασης Γούναρη.
«Επειδή προβλέπεται ως νέο πεδίο δημιουργικής αντιπαράθεσης στην πόλη μας η τοποθέτηση ή μη ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή (πιθανόν να ακολουθήσει και αίτημα για ανδριάντα του Ανδρέα Παπανδρέου), μήπως θα έπρεπε αυτή η πόλη και οι φορείς της να τιμήσουν έναν άνθρωπο, που συνέδεσε όσο λίγοι το όνομά του και το έργο του με την Ξάνθη και στον οποίο οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η διάσωση της παλιάς πόλης με όλες τις πολλαπλές θετικές συνέπειες (πολιτιστικές, οικονομικές κλπ) που αυτό συνεπάγεται. Τον πρώην Νομάρχη Κωνσταντίνο Θανόπουλο.»


Η ανάρτηση Γιαλάογλου
Η δεύτερη ανάρτηση έγινε από τον Στέργιο Γιαλάογλου και αναφέρεται σ’ ένα προσωπικό γεγονός που έλαβε χώρα στο Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή. Η υπόθεση αξίζει τη δημοσιοποίηση διότι «βγάζει» αρκετά συμπεράσματα. Το κείμενο της ανάρτησης Γιαλάογλου:
Σήμερα στο Εφετείο! Κρατούμενος είχε ζητήσει με αίτηση του την καταβολή της μετατραπείσης ποινής του σε δόσεις. Ενώπιον του δικαστηρίου ζητά να παραιτηθεί από την αίτηση του. Ο λόγος; «Κυρία Πρόεδρε ανακαλώ την αίτηση, προτιμώ να μείνω στην φυλακή, δεν έχω χρήματα για να πληρώσω τις δόσεις, τζάμπα ο κόπος! Έκπληκτη η Πρόεδρος προσπαθεί να τον μεταπείσει. Αμετάπειστος επιμένει στο αίτημα του να παραιτηθεί. Καλύτερα στην φυλακή κυρία Πρόεδρε, τι να κάνω να βγω, να έχω άγχος για τις δόσεις, δεν μπορώ!» Αυτή είναι η κατάσταση πλέον! Η φυλακή, εναλλακτική καλύτερης προοπτικής! Και κάποιοι ασχολούνται με το αν θα φορέσουν γραβάτα ή όχι! Περηφάνια βρε!
Για τα χαρτοκιβώτια
Με την ευκαιρία θα πρέπει να επισημάνουμε μια παράλειψη κάποιων επαγγελματιών της πόλης μας. Οι οποίοι τοποθετούν στους κάδους ολόκληρα τα άδεια χαρτόκουτα, αντί να τα ανοίγουν και να τα βάζουν το ένα πάνω στο άλλο. Κάποιοι, λίγοι, το κάνουν και μπράβο τους. Οι περισσότεροι, πετούν μέσα ολόκληρα χαρτοκιβώτια. Και με δύο-τρία, ο κάδος γεμίζει και στη συνέχεια τα υπόλοιπα μένουν απ’ έξω! Και βέβαια τα απέξω δεν είναι καθόλου καλή εικόνα…
Γ.Δ.


Παρέα αστών Ξανθιωτών σε έξοδο στη φύση με το Ι.Χ. αυτοκίνητο. Η φωτογραφία φέρει ημερομηνία 20-11-1954 και «βγήκε» από το φωτο-Σπυριάδης, στην οδό Γ. Σταύρου (έναντι εστιατορίου Θεσσαλίας)
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Περί της ΕΒΖ
Την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης την θυμούνται οι Ξανθιώτες. Όπως δεν ξεχνούν και το εργοστάσιο Ξάνθης το οποίο επί σειρά ετών πρόσφερε εργασία σε αρκετούς εργαζόμενους. Βέβαια το εργοστάσιο για να δουλέψει χρειάζονται τεύτλα. Και τα τεύτλα τα καλλιεργούσαν οι αγρότες. Χωρίς τεύτλα εργοστάσιο γιοκ. Μόνο που αυτή την απλή σχέση Αγρότη και Τεύτλα, πολλοί εργαζόμενοι την αγνοούσαν ή την αμφισβητούσαν. Θεωρούσαν εαυτούς σημαντικούς κι όχι τους αγρότες. Το ίδιο πίστευαν και οι διοικούντες. Οι οποίοι πλήρωναν αδρά τους εργαζόμενους μεν και φθηνά το προϊόν των αγροτών. Με αποτέλεσμα, με τη πάροδο των χρόνων να γίνει ασύμφορη η καλλιέργεια τεύτλων, να μην την προτιμούν οι αγρότες και τελικά να φθίνει η παραγωγή μέχρι οριστικής εγκατάλειψής της.
Έτσι, εκτός της κακοδιαχείρισης και του υψηλού λειτουργικού κόστους, η ελληνική ζάχαρη έφθασε να κοστίζει διπλάσια από αυτήν του εξωτερικού. Έτσι, χρήση με τη χρήση οι ζημιές αυξάνονταν, η παραγωγή μειώνονταν και ήρθε ως δεδομένο αποτέλεσμα να κλείσουν τα μισά εργοστάσια.
Όμως, παρότι το πάθημα υπήρξε, μάθημα δεν έγινε. Ακόμη οι παθογένειες του παρελθόντος ισχύουν στο Εργοστάσιο Ορεστιάδας, που για άλλους λόγους εδώ και λίγα χρόνια επαναλειτούργησε. Μόνο που λειτούργησε πάλι για τους εργαζόμενους κι όχι για τους αγρότες. Οι οποίοι αντέδρασαν και δεν καλλιέργησαν τεύτλα. Μόνον 64.000 στρ. σπάρθηκαν, κι αυτά δεν αρκούν για να δουλέψει παραγωγικά το εργοστάσιο.
Τίποτε, κανείς, δεν διδάχτηκε από τα λάθη του παρελθόντος. Ένα παρελθόν όπου άλλαζαν οι διοικήσεις μεν, αλλά όχι η λανθασμένη νοοτροπία.
Γ.Δ.


Δούλεψαν
Τελικά οι δημοτικοί υπάλληλοι του τομέα καθαριότητας εργάστηκαν κανονικά. Δηλαδή συγκέντρωσαν τα σκουπίδια κανονικά από τους κάδους κι έτσι δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα ούτε στην πόλη κι ούτε και στους κατοίκους. Δεν είδαμε δηλαδή σωρούς σκουπιδιών έξω και γύρω από τους κάδους, σκισμένες σακούλες από τους σκύλους και τις γάτες και εν γένει μια εικόνα καθόλου ευχάριστη.
Γ.Δ.


Φορτωθήκαμε τα μέτρα αλλά δεν ξεφορτωθήκαμε το χρέος
Κρεμασμένη στην ντουλάπα του Μαξίμου έμεινε η …γραβάτα που θα φορούσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αν από το προχθεσινό Eurogroup έβγαινε «λευκός καπνός» για το χρέος. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη προς μεγάλη απογοήτευση της κυβέρνησης που ενώ τήρησε την συμφωνία με τους δανειστές ψηφίζοντας τα μέτρα… την κρέμασαν οι εταίροι αφού ο «σκληρός» κ. Σόιμπλε δεν εννοεί να δώσει την συγκατάθεσή του σε μια ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος πριν από τις Γερμανικές εκλογές για να μη δυσαρεστήσει του ψηφοφόρους του. Παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνώρισαν την συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης, έδειξαν ..ασυνέπεια ως προς τις δικές τους δεσμεύσεις για το χρέος. Όλα και πάλι στον αέρα και φτου κι απ’ την αρχή!
Σαν υποζύγια φορτωθήκαμε τα μέτρα αλλά δεν λένε να μας ξεφορτώσουν λίγο χρέος.
Δεν θα τελειώσει ποτέ αυτή η ιστορία; Και μιας και μιλάμε για ιστορία, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως: Ήταν η μικρή και φτωχή Ελλάδα μετά την κατοχή που παρότι με την πλευρά των νικητών υπέγραψε για διαγραφή του χρέους της ηττημένης Γερμανίας που προκάλεσε και αιματοκύλισε τον κόσμο με δύο παγκόσμιους πολέμους. Ήταν η μικρή και φτωχή Ελλάδα που έστειλε τα παιδιά της την δεκαετία του ‘60 για να δουλέψουν και να ξαναγίνει η Γερμανία αυτή που είναι σήμερα!
Και αντί να σεβαστούν το μεγαλείο αυτό συμπεριφέρονται έτσι όπως όλοι ξέρουμε!
Ντροπή τους!
Μ.Ξ.


Άλλο ένα μακελειό… Μα πού πάμε;
Άλλο ένα μακελειό με 22 νεκρούς και 70 τραυματίες στο Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια συναυλίας. Θύματα έφηβοι και μικρά παιδιά και θύτης, ένας τζιχαντιστής αφού το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό. Άλλη μια τρομοκρατική επίθεση που έσπειρε τον θάνατο προστίθεται στον μακρύ κατάλογο. Είναι βέβαιο ότι καιρό τώρα ζούμε σε συνθήκες ενός πολύνεκρου πολέμου, που βασίζεται στην τυφλή επίθεση μέσα σε πολυσύχναστα σημεία με στόχο ανύποπτους πολίτες. Πρόκειται για την πιο ανήθικη μορφή πολέμου αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάτι θετικό στον πόλεμο. Κι αυτό που πρέπει να μας ανησυχήσει το ίδιο είναι και η αλλοτρίωση και εθισμός που έχουμε πάθει να θεωρούμε σχεδόν κάτι σαν αναμενόμενες τέτοιες ειδήσεις.
Ζούμε σε άγριους καιρούς και το βέβαιο είναι ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο αν δεν τον ζούμε κιόλας…
Μ.Ξ.


Άλλο μουσουλμανισμός, άλλο ισλαμική τρομοκρατία
Νέα φρίκη από την Αγγλία και το Μάντσεστερ με ακόμη ένα τρομοκρατικό χτύπημα κατά την διάρκεια συναυλίας. Νεαρά παιδιά που πήγαν να παρακολουθήσουν μια ποπ-σταρ κατέληξαν νεκρά ή σοβαρά τραυματισμένα. Ποια συμβουλή της μητέρας τους να πιάσει τόπο μπροστά σε τέτοια κτηνωδία; Να μην μιλούν σε αγνώστους; Να μην πίνουν και να μένουν μακριά από ουσίες; Να προσέχουν τις παρέες τους; Πού να φανταστεί ένας γονιός ότι για αντί για παιδιά μεγαλώνει εχθρούς άρρωστων μυαλών; Επέρχεται βέβαια εύκολα η σύγχυση ανάμεσα στον μουσουλμανισμό και σε αυτόν τον βίαιο ισλαμισμό. Κι εμείς με μουσουλμάνους συμβιώνουμε τόσα χρόνια χωρίς κανένα παρόμοιο περιστατικό. Υπάρχει όμως και μια μεγάλη παρεξήγηση στο φιλελεύθερο και προοδευτικό κομμάτι των δυτικών κοινωνιών. Οι αυτονόητες αξίες της ανοχής, της ανοιχτής κοινωνίας, της ανεξιθρησκίας δεν πρέπει να καλύπτουν αυτό που πραγματικά είναι το ριζοσπαστικό ισλάμ. Το ριζοσπαστικό ισλάμ είναι μια αμιγώς πολιτική ιδεολογία που προσπαθεί να επιβληθεί δια της βίας και που χρησιμοποιεί την θρησκεία για να στρατολογεί και για να εξασφαλίζει προνόμια, ανοχή και ακούσια υποστήριξη από τους αντιπάλους του στο πεδίο της μάχης. Ιδεολογία εξίσου επικίνδυνη με τον ναζισμό και τον ένοπλο κομμουνισμό. Ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και φυσικά με την χρήση όσης βίας απαιτείται. Η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, γιατί αλλιώς δεν θα είναι δημοκρατία. Αλλά δεν πρέπει να είναι ηλίθια, γιατί δεν θα επιβιώσει απέναντι σε έναν τέτοιο πόλεμο που μαίνεται καθημερινά.
Χ.Δ.


Αναβολή στην δίκη των δημοτικών υπαλλήλων της Μύκης
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης δικάζονταν χθες δέκα δημοτικοί υπάλληλοι του δήμου Μύκης με την κατηγορία της ψευδορκίας. Η υπόθεση αφορούσε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης υπαλλήλων σε λογισμικό και πληροφορική στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος το 2009. Αρχικά ζητήθηκε λίγος χρόνος ώστε να παραστεί ο συνήγορος των κατηγορουμένων κ. Γιαλάογλου, ενώ μετά την διακοπή αποφασίστηκε η αναβολή της δίκης για τις 12 Σεπτεμβρίου 2017. Παράλληλα διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του υπευθύνου της εταιρείας που εκτέλεσε το πρόγραμμα. Παρών στην δίκη και ο Δήμαρχος Μύκης, Τζεμήλ Καπζά, μαζί με τους υπαλλήλους του, παρότι η υπόθεση αφορά την προηγούμενη δημοτική αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία φέρεται ότι δεν πραγματοποίησε το πρόγραμμα επιμόρφωσης και γι’ αυτό κατηγορούνται και οι υπάλληλοι που υποτίθεται ότι συμμετείχαν.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…