Σχόλια 23/05/17

0
taxi-19602
Η ανεργία των οικοδόμων
Ό,τι κι αν πει κανείς για την ανεργία στους οικοδόμους είναι λίγο. Ο επαγγελματικός αυτός χώρος κυριολεκτικά έχει εξαφανιστεί στο νομό μας και σημάδια ανάκαμψης δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Εξάλλου για να ξεκινήσουν οι νέες δουλειές απαιτείται οι τράπεζες να ξαναδίνουν δάνεια (όνειρο θερινής νυχτός) και να πωληθούν πρώτα όσα διαμερίσματα υπάρχουν ήδη και μένουν απούλητα και τα οποία είναι και πάρα πολλά!
Έτσι, το όλο κλίμα είναι αρνητικό πέρα για πέρα. Γι’αυτό πάρα πολλοί προτίμησαν τη φυγή στο εξωτερικό από την ανεργία. Δύσκολο και με συνέπειες, αναπόφευκτο όμως.
Γ.Δ.


Αγάπη πάνω απ΄ όλα
Δυο νέοι ένωσαν τις ζωές τους με τα δεσμά του γάμου. Και δεν θα ήταν άξιο αναφοράς, εκτός ίσως από το γεγονός ότι ασπάζονται διαφορετικά θρησκεύματα. Δυο νέοι, Χριστιανή και Μουσουλμάνος ένωσαν τη ζωή τους με πολιτικό γάμο, αποδεικνύοντας ότι οι θρησκείες είναι αγάπη και η αγάπη ενώνει και δεν χωρίζει. Χτίζει και δεν γκρεμίζει… Δυο νέοι με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές επέλεξαν να τις συνθέσουν και γίνουν ζευγάρι και να πορευτούν μαζί στη ζωή τους, να κάνουν οικογένεια.
Τους ευχόμαστε να ζήσουν και να ευτυχήσουν!!!
Και στις οικογένειές τους να χαίρονται και να καμαρώνουν τα παιδιά τους!
Μ.Ξ.


Με Έλληνες παίκτες
Οι φίλοι του μπάσκετ είχαν την ευκαιρία την Κυριακή ν’ απολαύσουν έναν όμορφο και δυνατό τελικό αγώνα στον οποίο ο Ολυμπιακός έχασε από την Φενέρμπαχτσε. Οι του Ολυμπιακού σίγουρα στεναχωρήθηκαν, όμως εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνούν ήταν πως απόλαυσαν την πορεία της ομάδας τους και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός, στον κορμό των παικτών του στηρίχτηκε σε Έλληνες παίκτες. Σε αντίθεση με την αντίπαλό της που δεν αγωνίστηκε κανένας Τούρκος παίκτης!
Αυτόν τον κορμό οφείλει να διατηρήσει ο Ολυμπιακός, όπως κατά το παρελθόν είχε κάνει και ο μεγάλος Παναθηναϊκός.
Γ.Δ.


Άλλη μια φωτογραφία με τους ταξιτζήδες στην κεντρική πλατεία. Εκεί ήταν και η μοναδική τους πιάτσα τότε
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Τα σκουπίδια

Χθες και σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απεργούν. Ανάμεσα σ’ αυτούς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας και συλλογής των σκουπιδιών. Λόγω λοιπόν αυτής της απεργίας είτε συμφωνεί κανείς με τα αιτήματα είτε όχι, οφείλει να σεβαστεί ένα πράγμα: Να μην βγάλει έξω στους κάδους που ήδη είναι γεμάτοι, τα σκουπίδια. Δεν χάλασε ο κόσμος εάν τα κρατήσει στο μπαλκόνι του μια μέρα.
Με τη στάση αυτή και τη συμπεριφορά, δείχνουμε το σεβασμό μας στους υπόλοιπους αλλά και στην πόλη μας για να μη γίνει ένα υπαίθριο σκουπιδαριό…
Γ.Δ.


Δόθηκε λύση
Οφειλόμενη δημόσια αναφορά για ένα θέμα που πριν λίγο καιρό έθιξε η εφημερίδα μας. Είχαμε λοιπόν αναφερθεί τότε σε καταγγελία συμπολίτη μας ο οποίος επεσήμανε την απόρριψη μπάζων στο δρόμο δίπλα πριν το Πετροχώρι. Η καταγγελία έγινε γραπτή προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης όπως και προς την Εισαγγελική Αρχή.
Επρόκειτο για οικοδομικά μπάζα που ασυνείδητος πέταξε στο πλάι του δρόμου χωρίς ενδοιασμό και αίσθηση της περιβαλλοντικής ασχήμιας.
Το ποιος ήταν, μένει άγνωστο. Σημασία έχει όμως ότι την ασχήμια εξαφάνισε η εντολή του αντιδημάρχου κυρίου Ηλιάδη. Μένει όμως η κάκιστη συνήθεια κάποιων να πετούν όπου ευκολύνονται τα στερεά απόβλητά τους, αδιαφορώντας για τη ζημιά που κάνουν. Αυτούς όμως θα πρέπει όσοι τους βλέπουν, να τους καταγγέλλουν αμέσως στην αστυνομία κι αυτή να επιλαμβάνεται αυτοδίκαια, κι όχι να ζητούν από τον πολίτη να κάνει αυτός τη μήνυση στους παρανομούντες.
Γ.Δ.


Έτοιμος και για γραβάτα
pandeloniaΈτοιμος να φορέσει ακόμα και γραβάτα δηλώνει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας παλιότερη δέσμευσή του ότι θα υποκύψει στην αστική αυτή συνήθεια όταν θα υπάρξει λύση για το χρέος. Και το είπε την παραμονή της ψήφισης του νέου Μνημονίου, προκειμένου να πείσει για το νέο success story της κυβέρνησης. Η λύση για το χρέος που «έρχεται» στις 22 Μαΐου και το επενδυτικό τσουνάμι που θα ακολουθήσει ήταν το άλλοθι για να ψηφίσουν οι βουλευτές του άλλο ένα – το δεύτερο γι’ αυτούς– μνημόνιο. Μάλιστα εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου στο Eurogroup γιατί τα μηνύματα είναι «πολύ καλά για να είναι αληθινά»(!) Αν και τα νέα από τις Βρυξέλες δεν δικαιολογούν την υπεραισιοδοξία του πρωθυπουργού και φαίνεται πως το νέο αυτό θαύμα θα έχει κι αυτό κοντά ποδάρια.
Όμως ακόμα κι αν φορέσει τελικά γραβάτα ο κ. Τσίπρας, αυτό θα γίνει με τόσο «αίμα» από τους Έλληνες που δεν θα μας έχει μείνει ούτε μαντήλι για να κλάψουμε. Τουλάχιστον αν φορέσει γραβάτα, ας μοιράσει στο λαό τη μεγάλη συλλογή του από μαντηλάκια πέτου…


Eurogroup και ο Θεός βοηθός!
Τα βλέμματα όλων στραμμένα στο Eurogroup και τι θ’ αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας για το χρέος. Η κυβέρνηση διαμηνύει σ’ όλους τους τόνους πως εκείνη τήρησε τη συμφωνία ψηφίζοντας τα μέτρα και απαιτεί και από εκείνους να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για ρύθμιση και ελάφρυνση του χρέους αφού κατά παραδοχή τουλάχιστον του ΔΝΤ είναι μη βιώσιμο και άρα χρειάζεται «κούρεμα». Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε έχει άλλη γνώμη και δεν συζητάει κάτι τέτοιο μέχρι το 2018 – σύμφωνα με τις τελευταίες του δηλώσεις – ωστόσο μένει να δούμε πως θα εξελιχτούν τα πράγματα. Μάθαμε πια σε κάθε Eurogroup να κρατάμε την ανάσα μας…
Μ.Ξ.


Υπάρχουν «Μπλε φάλαινες»;
Πολύς ντόρος έχει γίνει με το διαδικτυακό ‘’παιχνίδι’’ «Μπλε φάλαινα» που σκορπίζει τον φόβο σε γονείς και στη χώρα μας. Η «Μπλε Φάλαινα» αποτελείται από διάφορες δοκιμασίες που λαμβάνουν χώρα σε περίοδο 50 ημερών. Ξεκινά με απλά βήματα ζητώντας από τους συμμετέχοντες να ζωγραφίσουν ένα ζώο, να ξυπνήσουν αργά τη νύχτα ή να παρακολουθούν ταινίες τρόμου για μια ολόκληρη μέρα. Στη συνέχεια ξεκινούν πιο σκοτεινές δοκιμασίες. Ο αόρατος διαχειριστής διατάζει τον παίχτη να υποβληθεί στην δοκιμασία του πνιγμού ή να χαράξει με ένα μεγάλο μαχαίρι μία φάλαινα πάνω στο χέρι του, με τελική δοκιμασία την αυτοκτονία. Έρευνες και δημοσιεύματα καταλήγουν ότι μέσω πολλών fake news (ψεύτικων ειδήσεων) έχουν συνδεθεί αυτοκτονίες νέων με το αρρωστημένο ‘’παιχνίδι’’, ο δημιουργός του οποίου βρίσκεται στην φυλακή. Τέτοιοι αστικοί μύθοι και ειδήσεις για δήθεν νέα θύματα μετατρέπονται σε διαφημιστικό κόλπο, ωθώντας τους έφηβους να δοκιμάσουν αυτό το απαγορευμένο, ριψοκίνδυνο και σκοτεινό. Πριν από αρκετά χρόνια, όταν είχαμε τηλεκάρτες στα πορτοφόλια μας, κυκλοφορούσε μεταξύ των πιτσιρικάδων ένας αστείος μύθος. Αν τηλεφωνούσες από τηλεφωνικό θάλαμο στον αριθμό 666 θα το σήκωνε ο διάβολος. Δεν νομίζω να υπήρχε πιτσιρικάς που να το έχει ακούσει και να μην το επιχείρησε, έστω για πλάκα. Στην εποχή μας δεν υπάρχουν τηλεκάρτες και οι νεαροί μπορούν να ξενυχτήσουν σερφάροντας σε έναν διαδικτυακό κόσμο όπου μπορείς να βρεις τα πάντα. Ακόμα και μύθους για ένα επικίνδυνο παιχνίδι αυτοκτονίας που σε προσκαλεί να το γνωρίσεις.
Χ.Δ.


Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα τελικά
Όσο κι αν έχει γίνει προσπάθεια για αποκέντρωση θεωρητικά, το γεγονός είναι αυτό. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά εμείς οι της επαρχίας. Δεν πρέπει να ελπίζουμε την στιγμή που η ‘’συμπρωτεύουσα’’, η Θεσσαλονίκη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας τον τελευταίο καιρό πότε έχει και πότε δεν έχει συγκοινωνίες. Πολλοί από εμάς έχουμε φίλους, συγγενείς ή γνωστούς στη Θεσσαλονίκη και μαθαίνουμε την ταλαιπωρία που υφίστανται σε μια μεγαλούπολη χωρίς συγκοινωνίες. Για όγδοη μέρα χθες οι Θεσσαλονικείς δεν είχαν λεωφορεία, αφού οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ προβαίνουν σε κινητοποιήσεις επειδή είναι απλήρωτοι. Η διοίκηση του Οργανισμού χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το ότι το κράτος οφείλει χρήματα και γι’ αυτό δεν μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους, ενώ το επίσημο κράτος ισχυρίζεται ότι έχει εξοφλήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του και δεν παραλείπει να κατηγορήσει εργαζόμενους και διοίκηση για κακοδιαχείριση, σπατάλη και συμπαιγνία. «Καυτή πατάτα» που κανείς δεν αγγίζει πέρα από τις δηλώσεις στήριξης στους εργαζόμενους. Εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι και μη προνομιούχοι μπορεί να μην έχουν αυτοκίνητο και να μη διαθέτουν χρήματα για ταξί, ούτε και αντοχές να περπατούν ολόκληρα χιλιόμετρα για να πάνε στον γιατρό. Γνωστή μου ανέβηκε σε ταξί το οποίο αποβίβαζε ηλικιωμένη που πλήρωσε 27 ευρώ προκειμένου να επισκεφθεί τον ορθοπεδικό της. Δουλειές σε υπηρεσίες δεν μπορούν να γίνουν, επαγγελματικά ραντεβού ακυρώνονται, αλλά κατά τα άλλα η κυβέρνηση έχει ανοίξει υποκατάστημα πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Τουλάχιστον γι’ αυτούς υπάρχει ελπίδα. Το μετρό που έρχεται…
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…