Σχόλια 22-05-17

0
taxitzides-1960
Η απλή αναλογική
Στα μαχαίρια βρίσκονται οι αυτοδιοικητικοί της χώρας με την κυβέρνηση και δη το υπουργείο Εσωτερικών. Αιτία της αντιπαράθεσης η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ως εκλογικό σύστημα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές την απλή αναλογική. Παράλληλα, ζητά να εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι δήμαρχοι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο άλλη δημοτική παράταξη να έχει τη σχετική πλειοψηφία και από άλλη παράταξη να έχει εκλεγεί ο δήμαρχος!
Είναι ώριμη η κοινωνία μας, οι ψηφοφόροι για μια τέτοια υπέρβαση; Και κάτι τελευταίο: τους ψηφοφόρους του Δροσερού τους ρώτησαν;
Γ.Δ.


Σεξισμός καθ’ επιλογήν
Έτοιμες έχουν κάποιες γυναικείες οργανώσεις τα πιστόλια τους για να πυροβολήσουν τους άνδρες, που κατά τη γνώμη τους γράφουν ή ομιλούν με σεξιστικά υπονοούμενα. Δεν θα καλύψω ή δεν θα συμφωνήσω για εμφανή σεξιστικά κείμενα απ’ όπου κι αν προέρχονται. Με ενοχλεί όμως αυτή η ανόητη υπερβολή της αυθαίρετης και υπερβολικής αντίληψης ν’ αντιδρούν οι γυναίκες με το παραμικρό ή ακόμη μ’ αυτό που αυτές μόνον θεωρούν σεξιστικό.
Πρόκειται δε όπως διαπιστώνει κανείς, πολλές φορές οι γυναίκες αυτές ν’αντιδρούν κατ’ επιλογήν. Κι αυτό φυσικά τις εκθέτει, αλλά σιγά μην τις ενδιαφέρει αυτή η λεπτομέρεια.
Γ.Δ.


Περί σεξισμού ΙΙ
Αυτή η προσπάθεια κυνηγητού δήθεν του σεξισμού με τις ακρότητες ισοπεδώνει τελικά τον έρωτα, το σεξ. Βάζει στο στόχαστρο κάθε λόγο, κάθε έννοια που εκφέρεται που αναφέρεται τόσο σ’ αυτόν τον έρωτα που είναι κάτι μοναδικό, όσο ακόμη και στο σεξ που επίσης αποτελεί μια ιδιαίτερη συνισταμένη που την χαίρονται και την απολαμβάνουν άνδρες και γυναίκες. Η υπερβολική στοχοποίηση ακυρώνει αυτές τις δύο χαρές, απολαύσεις των ανθρώπων.
Θυμίζει όλη αυτή η μανία περί κυνηγητού του σεξ με την περίοδο του Μεσαίωνα με τις ακρότητες σε θέματα θρησκείας, ανθρώπινων σχέσεων, επιστήμης και άλλων ανθρώπινων λειτουργιών.
Γ.Δ.


Ταξιτζήδες της Ξάνθης στην πιάτσα της κεντρικής πλατείας. Δεκαετία του 1960. Πίσω τους το ρολόι
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Αυλαία δημοτικών εκλογών
Η πρωτοβουλία του Θανάση Ξυνίδη ως άτυπου επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» να συγκεντρωθούν τα μέλη αυτής και να συζητήσουν κρίνεται ιδιαίτερα θετική.
Κατ’ αρχάς οι δημοτικές παρατάξεις οφείλουν να συνέρχονται και να συζητούν κατά διαστήματα. Εκλεγμένοι και μη. Έτσι εδραιώνεται η σχέση μεταξύ των ανθρώπων και συσφίγγονται οι σχέσεις, ενώ γίνεται και ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων.
Ιδιαίτερα όμως για τη δημοτική παράταξη που ίδρυσε και υπηρέτησε ο Χρ. Πούλιος, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για την πραγματοποίηση της συνάντησης. Κυρίαρχος όμως θεωρούμε πως θα είναι ο προβληματισμός που θα πρέπει να υπάρξει για την απόφαση η παράταξη ν’ αποκτήσει επικεφαλής. Το πώς θα γίνει αυτό, είναι υπόθεση της παράταξης. Χρόνος δε υπάρχει αρκετός καθώς ο Θανάσης Ξυνίδης ξεκίνησε νωρίς.
Ανοίγει επομένως η αυλαία για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Γ.Δ.


Εντοπίσθηκαν μεν, αποσύρθηκαν όμως;
Επαινέσαμε την πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης να εντοπίσει τα παρατημένα χωρίς πινακίδες Ι.Χ. αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία της πόλης. Παράλληλα με τον εντοπισμό, προχώρησε η υπηρεσία του δήμου και σε ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ν’αποσύρουν τα αυτοκίνητά τους εντός 45 ημερών διαφορετικά θα τα απέσυρε ο δήμος.
Μέχρις εδώ όλα καλά. Υπάρχει όμως μία ερώτηση στην οποία ο δήμος δεν απαντά και δημιουργεί απορίες. Δηλαδή, πόσα οχήματα εντόπισε κάθε μορφής ο δήμος και πόσα τελικά αποσύρθηκαν οικειοθελώς και πόσα απέσυρε ο ίδιος. Απλή ερώτηση που περιμένει απλή απάντηση.
Γ.Δ.


Πολιτικοί Vs Survivor
Δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης δημοφιλίας ανάμεσα στο τηλεοπτικό ριάλιτι-παιχνίδι και στις συνεδριάσεις της Βουλής. Γενικώς η πολιτική ζωή έχει απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια, το ίδιο και το Κοινοβούλιο. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι ίδιοι οι πολιτικοί. Στην συζήτηση και την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο του 4ου μνημονίου κάποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για την καταστρατήγηση του κανονισμού της Βουλής στην σειρά τοποθέτησης των πολιτικών αρχηγών. Κυρίως από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, δηλαδή, γιατί τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφεραν να μιλήσουν πριν από τις 21:00, αντίθετα με τα προβλεπόμενα, για να αποφύγουν να συμπέσουν με την προβολή του Survivor. Γενικά, και από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού που απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στη ΝΔ, φαίνεται ότι οι δυο τους θέλουν να μονοπωλήσουν όλο το πολιτικό παιχνίδι, απορροφώντας θέσεις και αντιθέσεις. Σαφής υπεροχή λοιπόν για το φθηνό τηλεπαιχνίδι και το ξέρουν και οι ίδιοι ότι σε πιθανή αντιπαράθεση νικητής ή νικήτρια δεν θα είναι οι πολιτικοί και η πολιτική. Ακόμα και αν το προς συζήτηση θέμα είναι πολλών μεγατόνων, όπως το φρέσκο και θηριώδες 4ο μνημόνιο. Δυστυχώς. Με αυτά και με άλλα, ο λαός μας δεν συγκινείται από τους πολιτικούς και την πολιτική. Πολύ περιορισμένη η αξιοπιστία τους και η φερεγγυότητά τους. Ακόμα και όταν οι πολίτες υποψιάζονται ή κατανοούν ότι οι πολιτικοί διαχειρίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα. Δεν πιστεύει πλέον ουδείς ότι οι πολιτικοί διαχειρίζονται τα συμφέροντά του με σκοπό την υπεράσπισή του.
Χ.Δ.


«Κακός» αντιπρόεδρος
Μετά την εξάμηνη αργία που επιβλήθηκε στον Δημήτρη Μπένη για την παλιά υπόθεση της κεντρικής πλατείας, την θέση του ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κλήθηκαν να αναλάβουν τα υπόλοιπα μέλη της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή, ήτοι οι κύριοι Φανουράκης, Ανταμπούφης, Κολλάρος και Γουναρίδης. Ο κ. Φανουράκης προειδοποίησε αστειευόμενος ότι έχει… κακό προηγούμενο, αφού όπου μπήκε αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος τέθηκε σε αργία. Τελικά, παρά την επιθυμία του κ. Γουναρίδη να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Μπένη, στην παράταξη του οποίου ανήκει, αντιπρόεδρος επιλέχθηκε ο κ. Φανουράκης, με τον κ. Γουναρίδη να ‘’κάνει πίσω’’. Αναπληρωτής τελικά ο κ. Ανταμπούφης για να μην πάθει κανείς… ‘’κακό’’. Συμφωνημένη ή μη η επιλογή, φαίνεται ότι υπάρχει μια σύγκλιση Ανταμπούφη και Κοινωνίας Δημοτών, παρά τις κόντρες που υπήρξαν το παρελθόν, κυρίως για το θέμα των γραφείων των παρατάξεων.
Χ.Δ.


Μαίνεται η «μάχη» για τα κουνούπια στην περιφέρεια
Σε μείζον πολιτικό θέμα μετατρέπεται η υπόθεση του διαγωνισμού για τα κουνούπια και κορυφώνεται η αντιπαράθεση σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ του περιφερειάρχη Χ. Μέτιου και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φ. Καραλίδη. Να θυμίσουμε πως ο κ. Καραλίδης ήταν ο πρώτος που χαρακτήρισε «φωτογραφικό» τον διαγωνισμό και τον καταψήφισε στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, προειδοποιώντας ότι θα βρουν τον μπελά τους με τέτοιους όρους. Τους τα είπε και «αμαρτίαν ουκ έχει»! Και να πού έφτασε το πράγμα. Στο ΣτΕ και στα ποινικά δικαστήρια και δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι με τον διαγωνισμό! Εκτός απ’ αυτό, το ζήτημα είναι ότι τίθεται και το θέμα ζημίας του δημοσίου γιατί για ένα έργο 7,5 εκ. ευρώ η περιφέρεια πήρε έκπτωση της τάξης του 1,5 και 2% κι αυτό γιατί δεν υπήρχε άλλος ανταγωνιστής ενώ στους επίγειους ψεκασμούς στην περιφερειακή ενότητα της Δράμας που υπήρξε και άλλος συμμετέχων η έκπτωση που δόθηκε ήταν 12%! Να σημειώσουμε πως φέτος έγινε κατάτμηση του διαγωνισμού, εναέριος για όλη τη ΑΜΘ και επίγειος ανά περιφερειακή ενότητα.
Όλα αυτά εγείρουν πολλά ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα ως προς το γιατί μπήκαν αυτοί οι όροι στον φετινό διαγωνισμό και γιατί έγινε κατάτμηση εναέριου και επίγειου;
Μ.Ξ.


Προμηνύεται «θερμό» καλοκαίρι για το δήμο Ξάνθης
«Θερμό» καλοκαίρι αναμένεται στο δήμο Ξάνθης. Έτσι δείχνουν οι οιωνοί! Στην μείζονα αντιπολίτευση θα έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις με κύρια την αλλαγή του επικεφαλής. Η πρωτοβουλία του Θανάση Ξυνίδη να συγκαλέσει ανοιχτή συνέλευση με ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις παρατάξεις είναι μόνο η αρχή. Το έδαφος για συγκλίσεις έχει λειανθεί από την δημιουργία των “Fantastic Four” και δεν θα μας ξαφνιάσει αν δούμε κάτι πιο στέρεο. Απ’ την πλευρά της η δημοτική αρχή έχει περιορίσει τον ρόλο της σε διαχειριστή της καθημερινότητα. Κανένα μεγάλο έργο δεν γίνεται, λεφτά από προγράμματα χάνονται (ΒΑΑ), ούτε το Κολυμβητήριο άνοιξε, ούτε οι Παιδικές Χαρές. Τίποτε δεν προχωράει… Και είναι πολύ λυπηρό! Σ’ άλλους δήμους γίνονται θαύματα όπως στον δήμο Τρικαίων… Εφαρμόζονται πρωτοποριακές ιδέες , υπάρχει όραμα και σχεδιασμός. Αυτό είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Όχι απλά να κλείνει τις λακκούβες …
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…