Σχόλια 18/05/17

0
ladas-andonios
Σκέψεις Ι
Πριν ακόμα κλείσει και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει αντίμετρα υπό προϋποθέσεις. Η αντιπολίτευση με πρώτη την κυρία Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να διανείμει το 1% του ΑΕΠ λόγω πλεονάσματος. Ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης που πρότεινε να διανεμηθεί το 0,5% του ΑΕΠ. Πλειοδοσίες σε χαλεπούς καιρούς!
Προσεχώς θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά. Ο κ. Τσίπρας θα κάνει στα δεξιά του ανοίγματα (κι άλλα;!), ο κ. Μητσοτάκης αριστερά του, οι ενδιάμεσοι θα το συζητούν! Και διορισμούς θα δούμε και παροχές θα δούμε. Εκλογές γαρ και ως γνωστόν πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Για να έρθει το 2019 κι όλοι οι Ελληνες να ξυπνήσουν φτωχότεροι. Το μόνο σίγουρο. Το ξέρουμε από τώρα.
Τ.Χ.


Σκέψεις ΙΙ
Τι άλλο ξέρουμε; Ότι οι επιχειρήσεις, όσες δεν κλείνουν, φεύγουν στο εξωτερικό. Οι νέοι επίσης. Ότι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αβγατίζουν κάθε μέρα. Ότι οι οφειλές στην Εφορία άγγιξαν ταβάνι. Ότι η ανεργία καλά κρατεί. Ότι ο τζίρος στην αγορά πέφτει καθημερινώς. Ότι η ΔΕΗ σκοτεινιάζει, χρωστά και της χρωστούν. Ότι η ανάπτυξη είναι όνειρο θερινής νυκτός.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναδεικνύεται η πιο σταθερή στα χρόνια του Μνημονίου, αντιδράσεις δεν υπάρχουν, οι Αγανακτισμένοι της Πλατείας Συντάγματος έγιναν μνημονικοί υπουργοί (!) και η Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα. Περσινά ξινά σταφύλια, θα πείτε, έτσι όμως από τα ξινά περάσαμε στα πικρά, στα φαρμακερά και στα… χάπια!
Πώς μπορεί να ανακάμψει μια οικονομία όταν λιγοστεύει το χρήμα; Όταν δεν υπάρχει παραγωγή, όταν δεν υπάρχουν επενδύσεις; Τα είπε κι ο Μακρόν, που μας υποστηρίζει: «Δεν υπάρχει περίπτωση (για την Ελλάδα) ανάκτησης σταθερής οικονομίας»! Μήπως τα Μνημόνια ακολουθούνται από μόνιμη φτωχοποίηση χωρίς χρεοκοπία;! Μήπως καταργηθούν τα Μνημόνια και τα νοσταλγήσουμε;! Μαύρο χιούμορ; Μακάρι.
Τ.Χ.


Σκέψεις ΙΙΙ
Η EE όλο και λιγότερο και με αρνητικότερους όρους θα μας ταΐζει. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαχώρισε τη θέση του και η Τερέζα καλπάζει ευχαριστημένη. Οι ευρωπαϊστές από τον αναστεναγμό ανακούφισης στην Αυστρία πέρασαν στον αναστεναγμό ανακούφισης στην Ολλανδία και στη Γαλλία. Ο Μακρόν, όμως, είναι μακράν από ό,τι θα ήθελαν οι Γάλλοι! Φτάσαμε στο σημείο να είμαστε ευχαριστημένοι αν τα ποσοστά της Λεπέν έχουν μπροστά το 3 και όχι το 4. Τόσο καλά! Μένει η Ιταλία, που εξελίσσεται σε εφιάλτη!
Οι αντοχές του αξιακού συστήματος προσδιορίζουν κάθε κοινωνία σε κρίση. Κι εμείς ζούμε, κυριολεκτικώς, στην εποχή του Survivor!
Τ.Χ.


Εορταστική εκδήλωση στην Ξάνθη. Στο κέντρο ο τότε Μητροπολίτης Αντώνιος, ο δήμαρχος Ξάνθης Γαβριήλ Λαδάς και άλλοι επίσημοι. Δεύτερη από αριστερά η κυρία Σοφία Γαβριηλίδου, διευθύντρια του Ορφανοτροφείου Θηλέων.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Και τώρα… «ναι σε όλα!»
Το δεύτερο μνημόνιο της πρώτης φοράς Αριστερά βρίσκει υπουργούς και βουλευτές της αντιμέτωπους με ηρωικές διακηρύξεις του πρόσφατου παρελθόντος. Θα ψηφίσουν, απ’ ό,τι λένε, τα πάντα. Μετά θα περιμένουν και αυτοί τον λογαριασμό…
Χρήσιμες υπενθυμίσεις για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Τον Οκτώβριο του 2011 και ενώ η Βουλή καλούνταν να ψηφίσει προαπαιτούμενα για την εκταμίευση μίας δόσης εκείνου του, αθώου σε σχέση με τα επόμενα πρώτου μνημονίου, η Βάσω Παπανδρέου είχε δηλώσει: «Η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει», διευκρινίζοντας ευθύς αμέσως ότι θα ψήφιζε το άρθρο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις: «Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα όπως πάρα πολλοί άλλοι βουλευτές». Και είχε καταλήξει λέγοντας το ιστορικό «είναι η τελευταία φορά»… Ήταν πάντως πράγματι η τελευταία φορά (για εκείνη και άλλους 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ). Τον Φεβρουάριο του 2012 δεν ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο και διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ.
Πόσο μοιάζουν όλα αυτά με το σήμερα; Σκουρλέτης, Φίλης, Χριστοδουλοπούλου, Δρίτσας, Μανιός κ.α. ετοιμάζονται να ψηφίσουν «ναι σε όλα» και με τα δύο χέρια, σε πλήρη αντίθεση με ότι υποστήριζαν με πάθος πριν έρθουν στην εξουσία.
-Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δηλώνουν ότι πιστεύουν διάφορα. Αλλά ψηφίζουν όλοι μαζί, χωρίς κανένα συνειδησιακό πρόβλημα. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά τους με τους προηγούμενους…
Α.Κ.


Έχουν ανοιχτά μυαλά;
Ο θρίαμβος του Κεντρώου μεταρρυθμιστή Μακρόν στη Γαλλία αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για τα ελληνικά κόμματα αυτού του χώρου. Θα έχουν ανοιχτά τα αυτιά και τα μυαλά για να το λάβουν;
Γ.Λ.


Καλοφορεμένο!
Εισήχθη χθες στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές ή αλλιώς μνημόνιο 4. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά σήμερα το βράδυ αφού τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και στη συνέχεια ψηφίσει το Σώμα. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές το βράδυ της Τρίτης. Επί της αρχής «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν πιστεύω να περιμένει κανείς εκπλήξεις. Θα το φορέσουμε το νέο κοστούμι με τα επιπλέον μέτρα που έφερε η περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επί μήνες. Και καλά είπε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδης ότι δεν ξέρει οικονομικά παρά μόνο μπακαλίστικα κι ας ήταν εισηγητής του πολυνομοσχεδίου. Δεν χρειάζονται πολλές γνώσεις για να καταλάβει κανείς τι μας περιμένει. Γι’ αυτό και αμφιβάλλω αν όλοι όσοι ψηφίσουν απόψε κατάφεραν να διαβάσουν τις 940 σελίδες του νέου μνημονίου. Και τι να κάνεις όμως; Η άτιμη ζωή τα φέρνει αλλιώς. Έχει δίκιο ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, που είπε προχθές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή: «Εμείς όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τα κοινά σε μια προσπάθεια αναζήτησης της κοινωνίας της ανθρώπινης χειραφέτησης δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ ότι θα γινόμασταν βουλευτές και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να παραιτηθούμε». Πού να το φανταστούν όλοι αυτοί που έβριζαν από την πλατεία Συντάγματος ως αγανακτισμένοι ότι θα βρεθούν εντός της Βουλής που μούντζωναν; Τώρα έχουν άλλες ευθύνες, οπότε ‘’ναι σε όλα’’ και συνεχίζουμε ακάθεκτοι.
Χ.Δ.


3 νοματαίοι, 3 πορείες
Εντάξει, δεν ήταν ακριβώς τρεις, αλλά δεν την λες και σπουδαία απεργιακή κινητοποίηση την χθεσινή. Το παραδέχονται και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των φορέων που απεργούν. Η μαζικότερη συμμετοχή ίσως ήταν αυτή των δημοτικών υπαλλήλων, που και πάλι δεν ήταν ούτε οι μισοί. Βέβαια, αν συγκρίνει κανείς με τις απεργίες που προκηρύσσουν αυτόνομα ΓΣΕΕ ή ΑΔΕΔΥ, η χθεσινή απεργία ήταν ικανοποιητική για τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Όμως μιλάμε για συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο 4ο μνημόνιο. Καμία σχέση με παλιότερες συγκεντρώσεις. Και δεν τους έφτανε η έλλειψη μαζικότητας, έκαναν και τρεις ξεχωριστές πορείες. Κλασικά το ΠΑΜΕ την δική του, άλλη πορεία η Λαϊκή Αντίσταση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ λίγο πριν από αυτή του Εργατικού Κέντρου και στο τέλος όλοι οι υπόλοιποι. Όπως λέει και ένα ανέκδοτο: «παιδιά, λίγο να συγχρονιστούμε»!
Χ.Δ.


Διυλίζοντας τον διαγωνισμό για τους κώνωπες…
Αυτή η ιστορία με τον διαγωνισμό για τα κουνούπια έχει πολύ …ζουμί. Οι καταγγελίες για «φωτογραφικό» διαγωνισμό δεν είναι λόγια του «αέρα» κάποιου οργισμένου που δεν πήρε τον διαγωνισμό αλλά βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία που αφορούν τους όρους του διαγωνισμού. Ήταν τόσο συγκεκριμένοι οι όροι με τον αριθμό των στρεμμάτων, την χρονική εμπειρία, και τον αριθμό των αεροπλάνων που δεν μπορούσε να περάσει… κουνούπι εκτός από την συγκεκριμένη εταιρεία που παίρνει χρόνια τον διαγωνισμό σε Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και άρα έχει και την στρεμματική επάρκεια , την εμπειρία και τον ακριβή αριθμό των αεροπλάνων που ζητά η προκήρυξη κι ούτε ένα παραπάνω! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποκλείονται όλοι και να παίρνει το διαγωνισμό με έκπτωση 1,5 – 2% η εν λόγω εταιρεία. Ο συμμετέχων που αποκλείστηκε προσέφυγε στο ΣτΕ και στα ποινικά δικαστήρια. Απ την πλευρά της περιφέρειας …σιγή ιχθύος ενώ η σύμβαση του αναδόχου λήγει τον Ιούνιο και κινδυνεύει να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Ευφραιμίδης παρέπεμψε σε Δελτίο Τύπου που θα εκδώσει η Περιφέρεια αποποιούμενος κάθε ευθύνη.
Κι ερωτώ τι νόημα έχει να έχει κάποιος την αρμοδιότητα χωρίς να έχει και την ευθύνη;
Έτσι απλά για την δόξα; Ή και την αντιμισθία …βεβαίως βεβαίως;
Μ.Ξ.


Ευτυχώς που τα δέντρα… δεν μιλούν!
Είναι από τις συμπτώσεις που δεν μπορείς να τις αφήσεις ασχολίαστες! Χρόνια στέκεται εκεί το δέντρο πίσω από το ξύλινο σπιτάκι της ΔΕΥΑΞ. Χρόνια όπως και χθες απολάμβαναν το καφεδάκι τους και το ταβλάκι του οι ταξιτζήδες της πλατείας Ελευθερίας μέχρι να πάρουν κάποιον πελάτη. Κι όμως πότε επέλεξε να πέσει κυριολεκτικά στα κεφάλια τους το δένδρο; Όταν ακριβώς στο απέναντι πεζοδρόμιο συναντηθήκαν ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης με τον νυν Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο. Δεν άντεξε την συγκίνηση που είδε τους δυο δημάρχους αγαπημένους ή έπεσε εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα έργα και τις ημέρες τους; Κανείς δεν θα μάθει γιατί τα δέντρα δεν μιλούν! Πέρα όμως από την πλάκα ευτυχώς που το σταμάτησε τέντα και πρόλαβαν και έφυγαν οι άνθρωποι από κάτω αλλιώς θα θρηνούσαμε θύματα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …