Σχόλια 12/05/17

0
palia-poli-voreia
Σκληρή κόντρα… για την ιστορία
Αφού τα «είπε ένα χεράκι» η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΟΔΕ Ξάνθης για το θέμα της τροπολογίας, ανοίγει νέο μέτωπο με τον αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης. «Αιχμή του δόρατος» τα επιθετικά σχόλια του Κ. Ζαγναφέρη για τον Άρη Βελουχιώτη, με αφορμή την κριτική του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στο εγχείρημα τοποθέτησης προτομής του Κ. Καραμανλή, που αντέτεινε την απότιση φόρου τιμής με προτομή στον αγωνιστή του ΕΑΜ.
Με εξίσου αιχμηρή φρασεολογία η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ «απαντά» στον κ. Ζαγναφέρη και τον χαρακτηρίζει «αλαζονικό και πολιτικά ακραίο», καθώς και ότι οι απόψεις του είναι «πολωτικές και ανιστόρητες», ενώ αντεπιτίθεται με κατηγορίες για την μετεμφυλιακή πολιτική παρουσία του Κ. Καραμανλή.
Αυτό τώρα είναι και το «ευαίσθητο σημείο» του αντιπεριφερειάρχη, οπότε μάλλον δε θα το αφήσει να πέσει κάτω.
Ε.Δ.

Συνεχίζονται τα «κύματα» στο ΔΠΘ
Προσωρινή Διαταγή εξέδωσε ο πρόεδρος του Β’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής με την οποία η Σύγκλητος του ΔΠΘ διατάσσεται να αναστείλει την εκτέλεση της απόφασής που έλαβε για την «προληπτική αναστολή του διδακτικού έργου του κ. Γ. Παύλου, Αναπληρωτή Καθηγητή, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και την αντικατάστασή του με σχετική απόφαση, την οποία θα εκδώσει η Γενική Συνέλευση του Τμήματος ΗΜ/ΜΥ».
Αυτά πληροφορεί ο ίδιος ο καθηγητής σε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση που επιτίθεται εκ νέου στον πρύτανη με κατηγορίες για αδιαφάνεια και “bullying”, αλλά και σε φοιτητές που λειτουργούν ως «πανεπιστημιακά ΜΑΤ» της Διοίκησης, όπως πολλές φορές έχει αναφέρει στο παρελθόν, και ακόμη κατακρίνει τόσο τα μέλη της Συγκλήτου, όσο και τους φορείς που πήραν δημόσια, άμεσα ή εμμέσως, θέση υπέρ του πρύτανη.
Οι ταραχές βέβαια, που έχουν προκληθεί αν μη τι άλλο επηρεάζουν τη λειτουργία, αλλά κυρίως το κύρος του πανεπιστημίου και άρα είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του πρύτανη, γιατί οι αργοπορία είναι πρωτίστως εις βάρος του Ιδρύματος.
Ε.Δ.

Συμφωνούμε
Το υποστηρίξαμε εδώ και χρόνια και τώρα επανέρχεται εκ νέου. Ποιο; Την υποχρέωση των ΠΑΕ Α.Ε., να διαθέτουν αυτές δικούς τους φύλακες εντός- εκτός του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου τους. Το να διαθέτει η πολιτεία αστυνομικούς προς φύλαξη σε έναν ιδιωτικό χώρο είναι πέραν πάσης λογικής. Το θέμα επανέφερε η Ομοσπονδία Αστυνομικών η οποία επισημαίνει πως «ΠΑΕ και ΕΠΟ ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και το επόμενο πρωτάθλημα να διεξαχθεί χωρίς παρουσία αστυνομικών οι οποίοι στέλνονται ως πρόβατα επί σφαγήν».
Εμείς υποστηρίζουμε τη θέση των αστυνομικών εδώ και χρόνια κι επιτέλους τι γυρεύει η αστυνομία σε ιδιωτική επιχείρηση; Υπάρχουν ιδιωτικοί αστυνομικοί οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Βέβαια οι ΠΑΕ αυτό δεν το δέχονται διότι κοστίζει, αντιδρούν, και η κάθε κυβέρνηση υποκύπτει στις πιέσεις των ΠΑΕ για ψηφοθηρικούς λόγους.
-Τόσο απλά τα πράγματα και η κοροϊδία πάει σύννεφο…
Γ.Δ.

Άποψη της βορεινής πλευράς της Παλιάς Πόλης. Γνήσια λαϊκή περιοχή στις παρυφές της Πόλης που εκατοικείτο από Μουσουλμάνους κυρίως κατοίκους όπως και σήμερα
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Αυτά… αυτά είναι τα σημαντικά
Κατώτερα των περιστάσεων αποδεικνύονται τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, που έλυσαν όλα τους τα προβλήματα, υπηρέτησαν τον ρόλο τους ως αντιπολίτευση και ενώ ψηφίζεται το 4ο Μνημόνιο, στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να «φαγωθούν» με έναν… «κατινίστικο» τρόπο.
Ας αναλογιστούν αυτή τους τη στάση και ύστερα θα απαντήσουν μόνοι τους γιατί η ευρεία σοσιαλδημοκρατική βάση δεν βλέπει πώς να εκφραστεί!
Ε.Δ.

Οι εκλογές στη Γαλλία
Ήταν μια ανακούφιση οι εκλογές στη Γαλλία ως προς το αποτέλεσμα πάντα. Τόσο στη Γαλλία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη που ετοιμάζεται σιγά-σιγά να απομονώσει το λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Δεν έχει σημασία τοπική επομένως το αποτέλεσμα. Διαχέεται σε πανευρωπαϊκό (κυρίως) και παγκόσμιο επίπεδο στέλνοντας ένα διαφορετικό μήνυμα, μια νέα προσπάθεια που ξεκινάει για την οικοδόμηση της νέας Ευρώπης.
Μετά και τις γερμανικές εκλογές η Ευρώπη θα είναι διαφορετική, αυτό είναι βέβαιο. Η νέα διαδρομή της θα χαραχθεί σε νέες βάσεις που δεν θα έχουν ως κέντρο τα νούμερα αλλά τους ανθρώπους, την ανάπτυξη και την κοινωνική μέριμνα.
Γ.Δ.

Τα …νεφελώδη νέα του κ. Νεφελούδη
Κάπως …νεφελώδη αυτά που μας είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Νεφελούδης που μας επισκέφτηκε την Πέμπτη. Κατ’ αρχήν ήρθε λέει να μας πει τα καλά νέα γιατί όπως τόνισε : «δεν τα λένε τα συστημικά Μέσα ενημέρωσης»! Τα καλά νέα λοιπόν αφορούν τους οικιστές των εργατικών κατοικιών του πρώην ΟΕΚ και τους δανειολήπτες του Οργανισμού. Ότι μειώνονται οι δόσεις αποπληρωμής για να μπορέσουν να πάρουν παραχωρητήρια και ότι θα γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Να θυμίσουμε ότι πριν 1,5 μήνα και συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου το «Ε» παρουσίασε σε ρεπορτάζ του τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια του π. ΟΕΚ και τις δόσεις των οικιστών.
Καλά όντως, αλλά αφορούν μια μικρή ομάδα του πληθυσμού. Τι θα γίνει όμως με τους χιλιάδες ανέργους που σπρώχνονται στον ΟΑΕΔ για να μπουν σε κανένα πρόγραμμα 8μηνο;
Νεφελώδη τα νέα! Πού θα βρουν δουλειά τα νέα τα παιδιά για να μην πάρουν τα μάτια τους στα ξένα, όταν όλα τα μεγάλα εργοστάσια στο νομό έκλεισαν και απέμειναν ελάχιστα ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή κλείνουν από τους φόρους ή προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με ελάχιστο προσωπικό; Νεφελώδη τα νέα!
Μ.Ξ.


Σκάνδαλο, συκοφαντία ή προβοκάτσια;
Χαμός γίνεται στην γειτονική μας Καβάλα. Όπως έγραψε το έγκυρο site Kavalapost: «την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, μία επιστολή «κυκλοφόρησε» σε δημοσιογραφικά, πολιτικά και όχι μόνο γραφεία της Καβάλας, καταγγέλλοντας μία «βαθιά» και πολύχρονη σχέση διαπλοκής μεταξύ πολιτικού παράγοντα του Νομού με επιχείρηση! Η επιστολή στάλθηκε «επώνυμα» (το όνομα ελέγχεται κατά πόσο αντιστοιχεί σε πραγματικό πρόσωπο) με αποδέκτες: τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη,
τους βουλευτές του Νομού Καβάλας, την Εισαγγελία Καβάλας, την Επιθεώρηση Εργασίας και τις εφημερίδες της Καβάλας. Η επιστολή καταγγέλλει ότι γνωστός πολιτικός παράγοντας της Καβάλας συντηρεί εδώ και χρόνια το πολιτικό του γραφείο με χρήματα «τρίτων», αφού, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, το προσωπικό του όχι μόνον αμείβεται, αλλά και… ασφαλίζεται (!) από «γνωστή βιομηχανία της χώρας».
Πάει κάπου το μυαλό σας;
Μ.Ξ.


Επιτέλους αναμένεται ένας απολογισμός!
Ο κ. Ανταμπούφης -το λέει και ο ίδιος- έχει καταντήσει κουραστικός με το πάγιο αίτημά του: Να ζητάει έναν απολογισμό για τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές. Στον δήμο Ξάνθης φαίνεται ότι δεν έχουν κουραστεί να τον ακούν, οπότε κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι και πάμε παρακάτω. Οι απολογισμοί που ζητά αφορούν τις χρονιές 2015, 2016 και 2017. Όλες τις ΘΛΕ της νυν δημοτικής αρχής, δηλαδή. Όπως είπε προχθές και ο ίδιος στο Κέντρο Πολιτισμού, στο ΔΣ του οποίου είναι μέλος τώρα, δεν ζητάει τον απολογισμό για να ελέγξει μόνο. Κυρίως θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό εξακριβώνονται και καταγράφονται λάθη που έγιναν ή και σωστές πρακτικές, ώστε ο θεσμός να βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο. Ο κ. Λύρατζης ανέθεσε στην διευθύντρια του Κέντρου κα Αλατά να πραγματοποιηθεί ένας γενικός και όχι μόνο οικονομικός απολογισμός. Αναμένουμε. Αυτό που τονίστηκε από τον κ. Βασιλούδη, ο οποίος ζήτησε απολογισμό για το φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων», είναι ότι οι απολογισμοί πρέπει να γίνονται άμεσα μετά την ολοκλήρωση της όποιας διοργάνωσης. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν ωφελεί να μπαίνουν τα όποια λάθη και οι παραλείψεις κάτω από το χαλί για να αποφύγουν την κριτική. Αν όντως νοιάζονται για το καλό των πολιτιστικών θεσμών, όπως ισχυρίζονται, θα πρέπει να επιδιώκουν οι ίδιοι τον απολογισμό και τις προτάσεις. Αναφορικά με το φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων ο κ. Λύρατζης δεσμεύθηκε ότι εντός των ημερών θα υπάρξει συνάντηση της Επιτροπής που έχει οριστεί με το Μουσικό Σχολείο, τον Σύλλογο Γονέων και τους εθελοντές για το τι έγινε φέτος.
Χ.Δ.


Άρχισαν τα όργανα για το νέο μνημόνιο
Αναταραχή προκάλεσε η είδηση ότι η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε πως οι περικοπές των συντάξεων κατά 18% από το 2019, όπως προβλέπονται από το νέο μνημόνιο, είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι σύμβουλοι επεσήμαναν ότι καλούνται να γνωμοδοτήσουν περικοπές συντάξεων που θα ισχύσουν μετά από δύο χρόνια χωρίς να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη όπως προβλέπει ο νόμος. Η κυβέρνηση αντέδρασε επισημαίνοντας ότι η απόφαση δεν είναι δεσμευτική και ότι το ίδιο είχε συμβεί και με το νόμο Κατρούγκαλου. Βέβαια το γεγονός ότι παρόμοια παρατυπία-παρανομία είχε συμβεί και με το νόμο Κατρούγκαλου δεν ξέρω πώς απαντά στη γνωμοδότηση του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου. Και ναι μεν το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει γνωμοδοτικό ρόλο αλλά υπάρχει προηγούμενο τόσο με τις γνωμοδοτήσεις του συγκεκριμένου οργάνου όσο και με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Πρακτικά, εκείνο το οποίο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παρουσιάσει αναλογιστική μελέτη, γιατί όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν συνταξιοδοτικά θέματα πρέπει να συνοδεύονται από αναλογιστική ή οικονομική μελέτη. Να μπορεί δηλαδή να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών. Διαφορετικά θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, θα προσφύγουν, όπως έχουν προσφύγει και για τα προηγούμενα, θα ζητούν να μην εφαρμοστεί ή εν πάση περιπτώσει να διακοπούν οι όποιες περικοπές γίνονται και αυτή την περίοδο και στο μέλλον. Εκτός και αν κάτι τέτοιο επιδιώκει η κυβέρνηση. Άβυσσος η εφαρμογή των μνημονίων!
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…