Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Χτυπημένοι» από την ανεργία και την μετανάστευση οι οικοδόμοι της Ξάνθης

«Χτυπημένοι» από την ανεργία και την μετανάστευση οι οικοδόμοι της Ξάνθης

0
oikodomoi 1-empros

Πάνω από 90% η ανεργία στον κλάδο τους. Πάνε Γερμανία, Φινλανδία και Κατάρ για να ζήσουν τις οικογένειές τους

Πρόεδρος του σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης, Ρ. Εμίν Ογλού Αμέτ: «Πού να δουλέψεις όταν γίνεται μια οικοδομή τον χρόνο επί χρόνια τώρα;Παρακαλάμε για ένα μεροκάματο 20 ευρώ»

Σε κατάρρευση βρίσκεται ο κλάδος των οικοδόμων στο νομό μας, εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια αφ’ ότου σταμάτησε η οικοδομική δραστηριότητα. Μια σκληρή δουλειά που απαιτεί σωματική δύναμη, αντοχή και τεχνική «χτυπιέται» αλύπητα από την ανεργία που ξεπερνά στον νομό μας τα 90%, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, και βιώνει την οικονομική εξαθλίωση, ενώ είναι ο κλάδος με τους περισσότερους μετανάστες.

Γερμανία – Φινλανδία και Κατάρ για δουλειά οι οικοδόμοι της Ξάνθης

Ενδεικτικό του οικονομικού προβλήματος των οικοδόμων είναι το γεγονός ότι στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου από τα 2000 μέλη ψήφισαν μόνο 115 και εξέλεξαν τον νέο πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος. Ο νέος πρόεδρος είναι ο κ. Ραμαδάν Εμίν Ογλου Αμέτ και αποδίδει το μεγάλο ποσοστό της αποχής στην συνδρομή που θα έπρεπε προηγουμένως να καταβάλλουν. Mιλώντας στο «Ε» για τα προβλήματα που βιώνουν οι οικοδόμοι του νομού μας, επισημαίνει: «Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Πού να δουλέψεις όταν γίνεται μια οικοδομή τον χρόνο επί χρόνια τώρα;Mόνο κάτι μερεμέτια γίνονται. Παρακαλάμε για ένα μεροκάματο 20 ευρώ. Πώς να ζήσεις; Με το επίδομα ανεργίας; Οι περισσότεροι αναγκάζονται και φεύγουν για δουλειά στην Γερμανία, την Φινλανδία και το Κατάρ. Έχουμε πολλούς δικούς μας έξω. Δουλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αλλά δεν έχουν επιλογές….», σημειώνει ο κ. Εμίν Ογλου Αμέτ.

Μειωμένο επίδομα ανεργίας και χωρίς ένσημα

Η περιγραφή ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα κι αυτό αποδεικνύεται από τις σχεδόν μηδενικές οικοδομικές άδειες που εκδίδονται. Επίσης το ταμείο ανεργίας έχει μειωθεί στα 360 ευρώ και για να το λάβει κανείς πρέπει να έχει συμπληρώσει 80 ένσημα, τα οποία φυσικά λόγω έλλειψης δουλειών δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Πρόβλημα σοβαρό υπάρχει και με την ασφάλιση γιατί κι εκεί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων. Εφόσον δεν υπάρχουν δουλειές, με το ζόρι μαζεύουν 20 και 30 ένσημα και δεν λαμβάνουν ούτε επίδομα ανεργίας ούτε εργαζόμενοι θεωρούνται για να έχουν ασφάλιση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthoapoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …