Επιδότηση στο 50% του ετήσιου τζίρου – Τρεις Ομάδες παραγωγών στην Ξάνθη.
Α. Πεχλιβάνης, υπεύθυνος του προγράμματος, Δ/νση Γεωργίας: «Ο συνεταιρισμός είναι ιδανική λύση για την γεωργία»
Δ. Μπαρδακίδης, μελετητής: «Μια μεγάλη ευκαιρία για τους αγρότες που δεν πρέπει να χαθεί…»
Το μοντέλο του αγρότη – επιχειρηματία που μέσα από ομάδες παραγωγών και συνεταιριστικά σχήματα αξιοποιεί τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να καθετοποιήσει την παραγωγή του και δημιουργεί υποδομές μεταποίησης, παρέχοντας υπεραξία στο προϊόν του καλές τιμές και εξαγωγική δυνατότητα, προωθεί το Μέτρο 9 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020. Να σημειώσουμε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει θέσει σε διαβούλευση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης κα καλεί του ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις επί του κειμένου της ΚΥΑ μέχρι και τις 2 Ιουνίου 2017 στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις mtsara@mou.gr, igolegou@mou.gr και edellis@mou.gr.
3 Ομάδες παραγωγών στην Ξάνθη – Το Μέτρο επιδοτεί σε ποσοστό 50% του ετήσιου τζίρου
Όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος για το πρόγραμμα από την Διεύθυνση Γεωργίας της Π.Ε. Ξάνθης κ. Αθανάσιος Πεχλιβάνης, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μόνο αναγνωρισμένες Ομάδες παραγωγών που αποτελούνται από 10 τουλάχιστον μέλη και καλλιεργούν δέντρα (ακτινίδια, ροδάκινα, ρόδια, αμπέλια κ.λ.π.) καθώς επίσης και κηπευτικά (διάφορα λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές σπαράγγια κ.λ.π.). Δικαιούχοι του προγράμματος στην Ξάνθη είναι 2 αναγνωσμένες ομάδες . Πρόκειται για την ΕΑΣ Φρούτα Ξάνθης, την «Κοιλάδα του Ποταμού Νέστου» και την Ομάδα με καλλιέργεια σπαραγγιών στην Ν. Κεσσάνη. Όπως μας διευκρίνισε ο κ. Πεχλιβάνης υπάρχει και η Ομάδα Καπνοπαραγωγών στην Ξάνθη, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στους δικαιούχους του προγράμματος γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτεί υποδομές και εγκαταστάσεις μόνο για δενδρώδεις καλλιέργειες και λαχανικά.
Α. Πεχλιβάνης, υπεύθυνος του προγράμματος, Δ/νση Γεωργίας: Ο συνεταιρισμός είναι ιδανική λύση για την γεωργία»
Όπως είναι γνωστό, τόσο η ΕΑΣ που λειτουργεί επί πολλές δεκαετίες και όσο και η Ομάδα του Νέστου έχουν αναγνωριστεί πριν 6 –7 χρόνια ως Ομάδες και έχουν δημιουργήσει υποδομές όπως Συσκευαστήριο – Διαλογητήριο (και οι δυο στον δήμο Τοπείρου), καθ’ όσον προαπαιτούμενο για την αναγνώρισή τους και την ένταξή τους στο συγκεκριμένο Μέτρο που «ανοίγει» από το 2000 είναι η ύπαρξη συγκεκριμένων υποδομών, ώστε στη συνέχεια να επιδοτεί σε ποσοστό 50% του ετήσιου τζίρου της Ομάδας το επενδυτικό της σχέδιο: «Ο συνεταιρισμός είναι ιδανική λύση για την γεωργία. Είναι κανόνας για την Ευρώπη και δυστυχώς εξαίρεση για μας. Δίνει δυναμική στους αγρότες να πετύχουν καλύτερες τιμές αυξάνοντας στην διαπραγματευτική τους ικανότητα, να κάνουν εξαγωγές, θέτει νέες βάσεις στην γεωργία», επισημαίνει ο κ. Πεχλιβάνης. Να σημειώσουμε πως η αξία του συνεταιρισμού είναι αδιαμφισβήτητη παρά το γεγονός ότι στην χώρα μας έχει λειτουργήσει με στρεβλό τρόπο, εξαιτίας της παρείσδυσης εξωγενών και κυρίως πολιτικών παραγόντων.
Δ. Μπαρδακίδης, μελετητής: «Μια μεγάλη ευκαιρία για τους αγρότες που δεν πρέπει να χαθεί…»
«Πολύ καλή ευκαιρία για τους αγρότες», χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ο μελετητής Δημήτρης Μπαρδακίδης που έχει εξειδίκευση στην ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται στην συνέχεια για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα. Αναφέρει δε πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετούς αγρότες του νομού μας να συμμετέχουν αφού προηγουμένως δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις: «Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί υποδομές αποθήκευσης και τυποποίησης των προϊόντων των ομάδων παραγωγών ή των συνεταιρισμών. Παρέχει μια πολύ καλή ευκαιρία στους παραγωγούς να δημιουργήσουν υποδομές και να θέσουν σε επιχειρηματική βάση την παραγωγή και την εμπορία των προϊόντων τους. Είναι εξαιτερικές οι δυνατότητες που παρέχονται και θα πρέπει οι αγρότες μας να μην χάσουν αυτή την ευκαιρία»., επισημαίνει ο κ. Μπαρδακίδης.
25 εκ. ευρώ για τις Ομάδες Παραγωγών
Nα σημειώσουμε ότι το Μέτρο, ύψους 25 εκ. €, απευθύνεται σε νέες ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά την 26η Απριλίου 2016. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο πλαίσιο του Μέτρου υποστηρίζεται η σύσταση ομάδων παραγωγών και οργανώσεων παραγωγών παρέχοντας τους ενίσχυση για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ΄ αποκοπή ενίσχυση) το οποίο αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών. Ο ελάχιστος αριθμός μελών για τις ομάδες φυτικής παραγωγής είναι 10, για τις ομάδες ζωικής παραγωγής 5 και για τις οργανώσεις παραγωγών φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Μαριάννα Ξανθοπούλου