Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Οι παραλίες της Ξάνθης φορούν τα «γαλάζια» τους

Οι παραλίες της Ξάνθης φορούν τα «γαλάζια» τους

0
paralia myrodato galazia sim 2009-empros

5 αιτήματα για γαλάζιες σημαίες συνολικά στις παραλίες του νομού: 3 του δ. Αβδήρων και 2 του δ. Τοπείρου. Σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 4 ναυαγοσωστών

Ξεκίνησε ο καθαρισμός της παραλιακής ζώνης των Αβδήρων. Διατηρείται το 70% στους ΟΤΑ και το 30% στο Δημόσιο από την διαχείριση των παραλιών – Ανακοίνωση του Υπουργείου

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την τουριστική σαιζόν στους δύο παραλιακούς δήμους του νομού μας, το δήμο Αβδήρων και Τοπείρου. Ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν φαίνεται να βιάζεται αφού ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η ΚΥΑ για τους όρους παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες δημοπρασίες για την μίσθωσή του από τους δήμους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό τόσο στους δήμους όσο και στους ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

5 αιτήματα για γαλάζιες σημαίες συνολικά στις παραλίες του νομού: 3 του δ. Αβδήρων και 2 του δ. Τοπείρου

5 αιτήματα συνολικά για να κυματίζουν αντίστοιχος αριθμός γαλάζιων σημαιών, εγγύηση ποιότητας νερών και υποδομών, υπέβαλλαν οι δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου όπως ακριβώς και πέρσι που έγιναν αποδεκτά. Συγκεκριμένα ο δήμος Αβδήρων υπέβαλε προς έγκριση τις παραλίες Μάνδρας, Πόρτο Μόλο , Μυρωδάτου και ο δήμος Τοπείρου τις παραλίες Μαγγάνων και Ερασμίου. Όπως μας διαβεβαιώνουν τόσο ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης όσο και ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Μίχογλου έχουν ακολουθηθεί όπως πέρσι όλες οι διαδικασίες και αναμένουν τις εγκρίσεις από το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» για να καταθέσουν το αντίτιμο(250 – 300 ευρώ εκάστη) που συνήθως ανακοινώνεται τέλη Μαΐου.

Σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 4 ναυαγοσωστών

Παράλληλα προχωρά και στους δύο δήμους η διαδικασία πρόσληψης με συμβάσεις έργου 2 συνολικά ναυαγοσωστών, όπως προβλέπεται ενώ όπως αναφέρει ο κ Μίχογλου που θα προσλάβει 2 ναυαγοσώστες για να ελέγχουν πρωί – απόγευμα τις δύο παραλίες φέτος υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι που έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έχουν επιπλέον το κριτήριο της εντοπιότητας και θα προτιμηθούν. Κανονικά προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης 2 ναυαγοσωστών και στις παραλίες του δήμου Αβδήρων.

Ξεκίνησε ο καθαρισμός της παραλιακής ζώνης των Αβδήρων

Πυρετωδώς δουλεύουν τα μηχανήματα και τα συνεργεία καθαριότητας στο δήμο Αβδήρων για τον καθαρισμό της παραλιακής ζώνης που εκτείνεται από την Μάνδρα έως το Μυρωδάτο, ενώ ο δήμος αναμένει την ράμπα ΑΜΕΑ που πρόκειται να παραχωρηθεί και να εγκατασταθεί στην παραλία Μυρωδάτου ως ανταποδοτική από τον TAP. Ήδη την Πρωτομαγιά έκανε έναρξη λειτουργίας το ανακαινισμένο beach bar στο Πόρτο Μόλος με εμφανή την αναβάθμιση στις υποδομές του καθώς και τα beach bar στην παραλία Μυρωδάτου. Απομένει μόνο ένα στην παραλιακή ζώνη μεταξύ Αη Γιάννη και Πόρτο Μόλος που πρόκειται να βγει σε δημοπρασία αφού πρώτα δημοσιευτεί η ΚΥΑ. Την ΚΥΑ περιμένει και ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Μίχογλου για να βγάλει σε δημοπρασία τις παραλίες σε Μάγγανα και Εράσμιο, ενώ αναφέρει πως το συνεργείο καθαρισμού θα ξεκινήσει τον καθαρισμό των παραλιών και την τοποθέτηση των κάδων μετά τις 15 Μαΐου. Ο κ. Τσιτιρίδης εκτιμά πως φέτος οι παραλίες του δήμου Αβδήρων θα δεχτούν περισσότερους λουόμενος επισημαίνοντας πως άρχισε ήδη η κάθοδος των Βουλγάρων. Δηλώνει δε ότι ο δήμος είναι έτοιμος από κάθε άποψη να υποδεχτεί όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες. Το ίδιο σημειώνει και ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Μίχογλου όμως εκφράζει την ανησυχία του για την ΚΥΑ επισημαίνοντας πως αν – όπως φημολογείται – μειώνει στο 20% το ποσοστό της που εισπράττουν οι δήμοι από την μίσθωση του αιγιαλού τότε θα χρειαστεί να βάλουν από τα ταμεία τους καθώς το ποσοστό δεν φτάνει να καλύψει τα έσοδα καθαριότητας και συντήρησης των υποδομών που έχουν επωμιστεί.

Διατηρείται το 70% στους ΟΤΑ και το 30% στο Δημόσιο από την διαχείριση των παραλιών – Ανακοίνωση του Υπουργείου

Να σημειωθεί πως τα έσοδα των ΟΤΑ από την διαχείριση των παραλιών μέχρι πριν από τρία χρόνια, ήταν 80-20% (το 80% στους ΟΤΑ και το 20% στο κράτος). Τα δύο τελευταία χρόνια, το ποσοστό άλλαξε με 70-30%, ενώ φέτος το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι θα αλλάξει το ποσοστό σε 50-50%, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία.Σύμφωνα όμως με νεώτερη ανακοίνωση του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού διατηρείται για τους Δήμους το 70% επί των εισπράξεων από τα τιμήματα της παραχώρησης και το 30% αποδίδεται στο Δημόσιο.Συγκεκριμένα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που σύμφωνα με τον νόμο 29712001 καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλιών είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να δημοσιευτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ισχύς της θα είναι μέχρι 31/12/2019 και προβλέπει δημοπράτηση από ένα έως τρία έτη. Βασικό σημείο αυτής είναι η διατήρηση για τους Δήμους του 70% επί των εισπράξεων από τα τιμήματα της παραχώρησης- το 30% αποδίδεται στο Δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε, πρόσφατα και σε αλλαγή του νομικού πλαισίου (άρθρο 13 του 29712001) περί του τρόπου παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας, αφού το προηγούμενο νομικό καθεστώς, πάνω στο οποίο βασίζονταν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…