Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Οδύσσεια» οι διαγωνισμοί προμηθειών του δήμου Ξάνθης

«Οδύσσεια» οι διαγωνισμοί προμηθειών του δήμου Ξάνθης

0
oikonomiki9-5-17

Άγονοι διαγωνισμοί, ενστάσεις, νέοι νόμοι, ελλιπή δικαιολογητικά των αναδόχων που καλούνται συνεχώς να προσκομίσουν κάτι νέο, καθυστερούν τις προμήθειες επί μήνες

Εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή οι όροι του διαγωνισμού για την προμήθεια τροφίμων με το ΤΕΒΑ, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ – Επαναπροκήρυξη για ελαιόλαδο και οπωροκηπευτικά λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος

Με τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες του δήμου Ξάνθης και των νομικών του προσώπων ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο η Οικονομική Επιτροπή του δήμου το μεσημέρι της Τρίτης, 9 Μαΐου. Με απόντες τους κυρίους Μπαντάκ Σαμπάν και Αχμέτ Καρά από την αντιπολίτευση, οι οποίοι συνήθως ζητούν περαιτέρω εξηγήσεις και θέτουν ερωτήματα για τα προς ψήφιση θέματα, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σύντομα αναλογικά με τα 17 θέματα της ημερήσιας διάταξης. Κατ’ αρχάς ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, διευκρίνισε ότι ο κανονισμός που ψηφίστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση αναφορικά με την επιβολή αντιτίμου στην χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου πρέπει να τροποποιηθεί. Σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορεί να υπάρχει και πάγιο αντίτιμο και ποσοστό 8% επί των εισπράξεων σε περιπτώσεις εκδηλώσεων με εισιτήριο, εξηγώντας ότι θα συμφωνείται είτε ο ένας, είτε ο άλλος τρόπος. Ομόφωνα και χωρίς ερωτήσεις εγκρίθηκε η εισηγητική έκθεση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου του οικονομικού έτους 2017.

«Οδύσσεια» διαγωνισμών για τις προμήθειες του δήμου Ξάνθης

oikonomiki mylonasΈξι θέματα αφορούσαν διαγωνισμούς προμηθειών, με σημαντικότερο αυτόν της προμήθειας τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής επισιτιστικής του ΤΕΒΑ ύψους 3.440.560 ευρώ. Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί από πέρυσι το καλοκαίρι με τον παλιό νόμο περί διαγωνισμών, αλλά δεν υπήρξαν προσφορές για όλες τις ομάδες. Συγκεκριμένα, δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος για τα είδη οπωροπωλείου, με τον κ. Μυλωνά από την αντιπολίτευση, ως άμεσα ενδιαφερόμενο λόγω επαγγέλματος, να ερωτά αν μπορεί και ο ίδιος να συμμετέχει στον διαγωνισμό, με τους υπηρεσιακούς να ενημερώνουν ότι βάσει κώδικα απαγορεύεται σε δημοτικό σύμβουλο να συνάψει σύμβαση με τον δήμο άνω των 5.000 ευρώ. Η ομάδα για την προμήθεια ελαιολάδου παρότι είχε κατ’ αρχήν προσφορές και ενδιαφερόμενους, κηρύχθηκε άγονη γιατί όλοι αποχώρησαν, λόγω της τιμής που επιβλήθηκε, η οποία ήταν δεσμευτική, παρότι η τιμή του ελαιολάδου μεταβάλλεται πολύ εύκολα. Ομόφωνα εγκρίθηκε και το πρακτικό ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης του διαγωνισμού για την προμήθεια δενδρυλλίων–φυτών ύψους 24.958 ευρώ, με μειοδότη τον κ. Τσαμπάζη Κωνσταντίνο, ο οποίος κατέθεσε την συμφερότερη προσφορά ύψους 10.407 ευρώ. Με τον νέο νόμο διενεργείται ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων για τα νομικά πρόσωπα του δήμου Ξάνθης, όπου προβλέπεται και προμήθεια γάλακτος σε 150 περίπου εργαζόμενους στην καθαριότητα, στα νεκροταφεία και στις τεχνικές υπηρεσίες. Οι άλλοι δύο διαγωνισμοί των οποίων οι όροι εγκρίθηκαν αφορούν ο μεν πρώτος την προμήθεια καυσίμων θέρμανσης-κίνησης και λιπαντικών, ενώ ο δεύτερος, ύψους 44.000 ευρώ, την προμήθεια διαφόρων σάκων απορριμμάτων.

Καθορισμός μείωσης τελών για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Κατόπιν αιτήματος του Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης εγκρίθηκαν 4.700 ευρώ που αφορούν τις σχολικές επιτροπές για εργασίες του σχολείου, όπως και μία έγκριση δέσμευσης για την προμήθεια ταχογράφων στα οχήματα του δήμου, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά. Αναφορικά με τα τέλη καθαριότητας, φωτισμού και ακίνητης περιουσίας, σε συνέχεια των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκρινε εκπτώσεις για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, προτάθηκε και εγκρίθηκε έκπτωση 20% επί των τελών για όσους πολύτεκνους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ και όσους τρίτεκνους έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ, με την διευκρίνιση ότι αν κάποιος εμπίπτει σε ομάδα με ευνοϊκότερη έκπτωση, π.χ. αναπηρίας, για την οποία προβλέπεται έκπτωση 80%, να κάνει χρήση του ευνοϊκότερου όρου.

Αρκετές δικαστικές υποθέσεις του δήμου σε Ξάνθη και Αθήνα

Εξουσιοδοτήθηκε ακόμη δικηγόρος της νομικής υπηρεσίας για παράσταση σε δικαστήριο ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ξάνθης αναφορικά με την υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων των συμβασιούχων του δήμου Ξάνθης, καθώς το ένταλμα πληρωμής επέστρεψε στον δήμο από τον Επίτροπο ως αθεώρητο. Παράλληλα, εξουσιοδοτήθηκε δικηγόρος για την αντίκρουση της αγωγής του κ. Τσεγγελίδη εναντίον του πρώην δήμου Σταυρούπολης, ενώ ορίστηκε δικηγόρος για την υπεράσπιση του κ. Σπυριδόπουλου που μηνύθηκε για θάνατο εξ αμελείας την περίοδο που ήταν Αντιδήμαρχος Ξάνθης. Αποφασίστηκε ακόμη να εκπροσωπηθεί ο δήμος Ξάνθης μαζί με άλλους δήμους από δικηγόρους των Αθηνών για το θέμα είσπραξης του δεσμευμένου ποσού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ του Δήμου Ξάνθης. Η υπόθεση αφορά τα ανταποδοτικά τέλη που εισέπραξαν με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και δεν απέδωσαν στον δήμο οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού Energa και Hellas Power, για την οποία δικαιώθηκαν οι δήμοι στο ποινικό μέρος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…