Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Μελιτζάνες με μπεσαμέλ τυριού στο φούρνο

Μελιτζάνες με μπεσαμέλ τυριού στο φούρνο

0
melitzanes-besamel-web

-3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι

-2 αυγά χτυπημένα

-2 φλ. τσαγιού, φρυγανιά τριμμένη

-2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες κατά μήκος

-αλάτι πιπέρι

-σπορέλαιο ή ανάμεικτο με ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

-1 ½ φλ. τσαγιού έτοιμη σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά ή φτιάξτε σπιτική

-1/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί μοτσαρέλα τριμμένη

-1/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί τσένταρ

Για τη μπεσαμέλ:

-40 γρ. βούτυρο

-2 κ.σ. αλεύρι

-1 ¼ φλ. τσαγιού γάλα

-1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή μοτσαρέλα

Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες τις αλατίζετε καλά και από τις 2 πλευρές με χοντρό αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι, για 30 λ, να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε με νερό, τις στίβετε και τις απλώνετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε γρήγορα με σύρμα για να μη σβολιάσει για 1 λεπτό. Αφαιρείτε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Επαναφέρετε στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αφαιρείτε πάλι από τη φωτιά, προσθέτετε το τυρί ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και προσθέτετε αλάτι αν χρειαστεί.

Αλατοπιπερώνετε τις στραγγισμένες μελιτζάνες. Σε μεγάλο βαθύ πιάτο αναμιγνύετε το αλεύρι με λίγο αλατοπίπερο. Σε άλλο βαθύ πιάτο χτυπάτε τα 2 αυγά με 2 κ.σ. κρύο νερό. Σε τρίτο βαθύ πιάτο ρίχνετε το τρίμμα φρυγανιάς. Παίρνετε τη κάθε φέτα μελιτζάνες τη βουτάτε πρώτα στο πιάτο με το αλεύρι και τη τινάζετε να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Μετά τη βυθίζετε στα χτυπημένα αυγά και τέλος στο τρίμμα φρυγανιάς. Τηγανίζετε σε ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία τις μελιτζάνες και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι.

Λαδώνετε ένα πυρέξ 18 x 24 εκ. και βάθος και στρώνετε μια στρώση μελιτζάνες και από πάνω με ένα κουτάλι απλώνετε τη μισή σάλτσα ντομάτας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με στρώσεις μελιτζάνας και σάλτσα ζυμαρικών άλλες 2 φορές. Στρώνετε ομοιόμορφα πάνω από τις μελιτζάνες τη μπεσαμέλ, πασπαλιζετε στην επιφάνεια το 1/2 φλ. τριμμένο τυρί και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ και το τριμμένο τυρί. Αφαιρείτε από το φούρνο, αφήνετε το φαγητό σας να σταθεί για 5 λ και στη συνέχεια το σερβίρετε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέικ λεμονιού με φράουλες

-250 γρ. (1 1/4 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη -250 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) Φαρίνα -3 αυγά -75 γρ. …