Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κραυγή αγωνίας του επιχειρηματικού κόσμου για την εκροή επιχειρήσεων της Θράκης

Κραυγή αγωνίας του επιχειρηματικού κόσμου για την εκροή επιχειρήσεων της Θράκης

0
patzatzis giordamlis

Σύσκεψη του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών.Στο τραπέζι το 12% κι ο Αναπτυξιακός. Πρόταση προς την κυβέρνηση να δοθεί άδεια εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών στις επιχειρήσεις της Θράκης

Α. Πατσατζής, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης: “Δεν θέλουμε να είμαστε κρατικοδίαιτοι αλλά να έχουμε κίνητρα για αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων μας”

Τα προβλήματα των επιχειρήσεων της Θράκης ήταν το αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση μελών του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το βράδυ της Δευτέρας 15 Μαΐου. Και το συμπέρασμα αυτής, ήταν μια κραυγή αγωνίας και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση πως αν δεν λάβει συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα και δεν δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις της Θράκης για να μπορέσουν να αντέξουν τον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό από την γειτονική Βουλγαρία καθώς και το χαμηλό εργασιακό κόστος τότε η επιχειρηματικότητα στην Θράκη θα …σβήσει! Ενδεικτική είναι η δήλωση του επικεφαλής του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών Xρήστου Γιορδαμλή: «Μειώνεται συνεχώς ο όγκος των επιχειρήσεων. Κάθε επιχείρηση που φεύγει αυξάνει το κόστος για τις υπόλοιπες. Αν δεν σταματήσει η αφαίμαξη επιχειρήσεων, θα αναγκαστούν να φύγουν όλες…»!

Στο τραπέζι το 12% κι ο Αναπτυξιακός

Μεγάλη «πληγή» – όπως διαπιστώθηκε – η εκροή των επιχειρήσεων, ωστόσο στο τραπέζι τέθηκαν και μια σειρά χρόνια προβλήματα που επιζητούν άμεσες λύσεις. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης, κ. Αθανάσιος Πατσατζής που ήταν στην σύσκεψη, καθώς ο Σύνδεσμος της Ξάνθης είναι μέλος του Δικτύου που εκτείνεται έως την Φλώρινα και το Κιλκίς: «Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και απαισιοδοξία στον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι πολλές επιχειρήσεις που σκέφτονται να μετακομίσουν στην Βουλγαρία. Κι είναι κρίμα για την Θράκη μας… Ζητάμε από την πολιτεία να μας δώσει τα κίνητρα να αντέξουμε τον ανταγωνισμό. Ζητάμε να μας δώσει αυτά που μας χρωστάει με το 12%. Περιμένουμε απαντήσεις από τον υπουργό και ενημέρωση για το τι θα γίνει με το 12%. Τα Επιμελητήρια δεν μας ενημερώνουν. Παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς… Εμάς μας ενδιαφέρει να σωθούν οι επιχειρήσεις της Θράκης και όχι η προβολή μας…», σημειώνει ο κ. Πατσατζής, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην πρωτοβουλία που έχουν πάρει τα Επιμελητήρια και στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους Συνδέσμους , ενώ αφήνει αιχμές και για τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραΐτη.Ειδικότερα σ’ ότι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο ο κ. Πατσατζής αναφέρει πως δεν έχουν υποβληθεί πολλά επενδυτικά σχέδια καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστότητα και οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν με ευνοϊκούς όρους επενδύσεις. Σημείωσε ως θετικό μέτρο των εξωδικαστικό συμβιβασμό εκφράζοντας ωστόσο μια αμφισβήτηση κατά πόσο είναι δίκαιο για όλους αυτούς που έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους.

Πρόταση προς την κυβέρνηση να δοθεί άδεια εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών στις επιχειρήσεις της Θράκης

Ο κ. Πατσατζής ανέφερε πως ως Δίκτυο έχουν καταθέσει πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο να δοθεί άδεια εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών πάνω από 500 KW στις επιχειρήσεις της Θράκης προκείμενου να παράγουν και να πουλάνε ενέργεια αλλά και για ιδία χρήση. Επισημαίνεται πως δίνεται η δυνατότητα μέσω αναπτυξιακού για την δημιουργία αιολικού ή φωτοβολταϊκού πάρκου ωστόσο όπως είπε ο κ. Πατσατζής δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις. «Δεν θέλουμε να είμαστε κρατικοδίαιτοι αλλά να έχουμε κίνητρα για αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων μας και επίσης λιγότερη γραφειοκρατία. Πρέπει η κυβέρνηση να προσέξει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις της Θράκης», τόνισε ο κ. Πατσατζής

«Εμείς αυτό που λέμε στην πολιτεία είναι ότι πρέπει να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες και να σχεδιάσει με γνώμονα τις βραχυμακροπρόθεσμες ανάγκες των επιχειρήσεων, ώστε έχοντας μια μαγιά υγιούς επιχειρηματικότητας να μπορέσει να στοχεύσει για μεγαλύτερα πράγματα. Εκεί θέλουμε την βοήθειά τους στο να έρθουν στο τραπέζι και να ακούσουν και να σχεδιάσουν με ρεαλιστικό τρόπο. Σαν επιχειρήσεις δεν μας ενδιαφέρει το τι θα γίνει αλλά το πώς θα γίνουν πράγματα με τρόπο ανταγωνιστικό με τις επιχειρήσεις», ήταν η κατακλείδα της συνάντησης διατυπωμένη από τον πρόεδρο του Δικτύου που εκπροσωπεί 150 επιχειρήσεις κ. Xρήστο Γιορδαμλή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …