Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Κομμένο το μέλι ακακίας στο Δασοχώρι

Κομμένο το μέλι ακακίας στο Δασοχώρι

0
kypseles

Το Δασαρχείο Καβάλας κάνει υλοτόμηση των ακακιών της περιοχής . Διαμαρτύρονται οι μελισσοκόμοι

«Είναι ακακίες και λεύκες του δημοσίου και υλοτομούνται υπέρ του δημοσίου», απαντά η προϊσταμένη του Δασαρχείου Καβάλας

Σε αναστάτωση βρίσκεται ο …πρωτογενής τομέας της περιοχής Δασοχωρίου του δήμου Τοπείρου. Δεν διαμαρτύρονται μόνο οι αγρότες από την καταστροφή των καλλιεργειών τους που προκαλούν οι ένοικοι του Μεγάλου Δάσους, τα αγριογούρουνα, τώρα εξηγέρθησαν και οι μελισσοκόμοι που έχουν τοποθετήσει τις κυψέλες τους στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως κοντά σε ακακίες. Μόνο που η «εξέγερση» των μελισσοκόμων δεν στρέφεται κατά των αγριογούρουνων αλλά κατά του Δασαρχείου Καβάλας, επειδή υλοτομεί τις ακακίες στερώντας από τροφή τις μέλισσες και από αυτούς… μέλι!

Διαμαρτύρονται οι μελισσοκόμοι του Δασοχωρίου για την υλοτόμηση των ακακιών από το Δασαρχείο Καβάλας

Να σημειώσουμε ότι πολλοί μελισσοκόμοι της περιοχής έχουν τοποθετήσει τις κυψέλες τους σε χωράφια με ακακίες και σε πολλές περιπτώσεις μακριά από τον δρόμο. Την διαχείριση της περιοχής του Δασοχωρίου όπου βρίσκεται τμήμα του Μεγάλου Δάσους έχει το Δασαρχείο Καβάλας, που υλοποιεί διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα σε συνεργασία με τους δήμους Τοπείρου και Νέστου. Υπενθυμίζουμε ότι η ευρύτερη περιοχή και από την άλλη πλευρά του Νέστου είναι προστατευόμενη  από διεθνείς συνθήκες, όπως η συνθήκη Ραμσάρ και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της Ευρώπης

Γιατί κόβουν τις ακακίες;

Το «Ε» απευθύνθηκε στο Δασαρχείο Καβάλας και στην Προϊσταμένη κα Ζωή Γεωργούση – Σαββίδη προκειμένου να έχει μια απάντηση για τους μελισσοκόμους που διαμαρτύρονται. Η κα Γεωργούση αφού επεσήμανε ότι οι μελισσοκόμοι δεν έχουν έγκριση από το Δασαρχείο Καβάλας για την τοποθέτηση των κυψελών τους στην περιοχή συμπλήρωσε πως το Δασαρχείο προχωρεί στην υλοτόμηση των ακακιών με βάση της Διαχειριστική μελέτη 10ετούς διάρκειας που προβλέπει την υλοτομία ακακιών και λευκών που φυτεύτηκαν από το ελληνικό δημόσιο και υλοτομούνται για να αποφέρουν έσοδα σ΄ αυτό. Ειδικότερα όπως είπε η κα Γεωργούση αυτές οι ακακίες έχουν φυτευτεί από εργάτες που προσέλαβε το ελληνικό δημόσιο πριν 25 χρόνια με σκοπό να αποφέρουν έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Το ίδιο συνέβη και με τις λεύκες και αυτό το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Κατά συνέπεια – όπως είπε η κα Γεωργούση – δεν υφίσταται λόγος διαμαρτυρία των μελισσοκόμων που συν τοις άλλοις είναι και παράνομοι.Σ΄ ότι αφορά το θέμα με τα αγριογούρουνα η κα Γεωργούση σημείωσε ότι απαιτείται Διαχειριστική μελέτη για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει αύξηση του πληθυσμού τους και στη συνέχεια το υπουργείο να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα. Πρόσθεσε δε ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους αγρότες της περιοχής από τέτοιου είδους καταστροφές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προδημοσίευση της παρέμβασης για επενδύσεις στα θερμοκήπια

Αναλυτικά οι στόχοι, οι επιλέξιμοι υποψήφιοι, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα όρια προϋπολογισμο…