Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Γραφένιο : Ελληνική τεχνολογία του αύριο;

Γραφένιο : Ελληνική τεχνολογία του αύριο;

0

Α. Και όμως κάτι σοβαρό κινείται στην Χώρα μας. Παρόλο το ζοφερό περιβάλλον της κρίσης μία είδηση μάς γεμίζει αισιοδοξία : γραφένιο! Υλικό, που βασίζεται στον άνθρακα, μπορεί να δημιουργήσει πολυστρωματικά και υβριδικά περαιτέρω υλικά για Εμπορική και βιομηχανική χρήση σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριοποίησης, ενώ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ΕΕ για την επόμενη δεκαετία.

Η ΕΕ συγκρότησε Κοινοπραξία για το γραφένιο ως ερευνητική “ναυαρχίδα” της (Graphene FET Flagship”) με κατανεμημένα τα επιστημονικά και τεχνολογικά πακέτα εργασίας (work packages) στους ενδιαφερόμενους και αναβάθμισε το σύνολο έργο / project ως ένα από τα δύο (2) Ορόσημα για τις επονομαζόμενες Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (FET – Future and Emerging Technologies) – πέραν του έτερου καινοτόμου Προγράμματος “Aνθρώπινος Εγκέφαλος”). Στην Κοινοπραξία για το γραφένιο έχει διαθέσει χρηματοδότηση …ενός (1) δισ. ευρώ (!) επί δέκα (10) έτη από τα Προγράμματά της κατά 50% και ειδικά το “Ορίζοντας 2020”, καθώς και από εθνικά, περιφερειακά και διεθνή συναφή προγράμματα.

Β. Η όλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία έχει και βασική Ελληνική συμμετοχή. Την 25.-29.09.2017 στην Αθήνα θα λάβει χώρα το Διεθνές Συνέδριο “Graphene Week 2017” οργανωνόμενο από το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) με Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου τον Καθηγητή, Κώστα Γαλιώτη, από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών και ήδη Μέλος του Executive Board της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας. Το Συνέδριο θα προλογίσει ο ίδιος ο κάτοχος του Νόμπελ Φυσικής (2010) για την ανακάλυψη του γραφενίου, Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Η επιλογή της Αθήνας έχει να κάνει με την συμμετοχή και την στράτευση μεγάλου αριθμού Ελλήνων ερευνητών στην υπόθεση του γραφενίου.

Γ. Ποτέ δεν αμφισβήτησε κανείς την υπόσταση των Ελλήνων Επιστημόνων και μάλιστα την διεθνή αποδοχή τους ακόμα και στις δίσεκτες ημέρες μας. Το γραφένιο είναι ένας από τους τομείς δράσης και διεθνούς αναγνώρισης και για τον λόγο αυτόν πρέπει να προβάλλεται η όλη πρωτοβουλία.

Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΣΑ Νομική Υπηρεσία ΟΑΕΔ

e-mail: ioanniskymionis@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…