Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έρχεται «πράσινη» εισφορά στο νερό

Έρχεται «πράσινη» εισφορά στο νερό

0
nero-vrisi

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, ΚΥΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος που επιβάλλει ειδικό περιβαλλοντικό τέλος σε πόσιμο και νερό άρδευσης. Θα πούμε το νερό νεράκι;

Οι αυξήσεις που θα μπαίνουν στους λογαριασμούς δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν την αύξηση του ΑΕΠ του περασμένου χρόνου. Οι αγρότες θα πληρώνουν ανά στρέμμα και κυβικό μέτρο

«Τα’ χαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα» με την ΚΥΑ που βάζει περιβαλλοντικό τέλος στο πόσιμο νερό αλλά και στο νερό άρδευσης για τους αγρότες. Ευνόητο είναι πως το τέλος όσο μικρό κι αν είναι θα επιβαρύνει τους ήδη «φουσκωμένους» λογαριασμούς εκτός κι αν το «απορροφήσουν» οι απανταχού ΔΕΥΑ, όμως αυτό απαιτεί πολιτική απόφαση. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μαρίνος Σδρέβανος ρωτήθηκε από το «Ε» αλλά επιφυλάχθηκε να πει οτιδήποτε πριν εξετάσει με τους συνεργάτες του πόσο θα είναι αυτή η επιβάρυνση για τους πολίτες.

Θα πούμε το νερό νεράκι;

Σύμφωνα με την ΚΥΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος οι νέες χρεώσεις, οι οποίες αναμένεται να πλήξουν κυρίως τους μεγάλους καταναλωτές ύδατος, που στην πλειονότητά τους είναι αγρότες που καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις, θα υπολογίζονται ανά στρέμμα και κυβικό μέτρο. Το οριστικό ποσό θα προκύπτει από ένα σταθερό και ένα μεταβλητό τέλος και παρά το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό ανά κυβικό μέτρο. Οι επιβαρύνσεις θα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με την εταιρεία ύδρευσης και ο τρόπος υπολογισμού του τέλους θα εξαρτάται ακόμη και από το κόστος συντήρησης του δικτύου. Πάντως, οι αυξήσεις που θα μπαίνουν στους λογαριασμούς δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν την αύξηση του ΑΕΠ του περασμένου χρόνου. Για παράδειγμα εάν φέτος η αύξηση του ΑΕΠ προσδιοριστεί στο 2,1% όπως είναι αυτή τη στιγμή ο υπολογισμός, τότε οι αυξήσεις που είναι δυνατό να μπουν το 2018 στο νερό θα φτάνουν ως και αυτό το ποσοστό.

Οικονομία στην άρδευση

Για τους αγρότες ωστόσο ακόμη και μια αύξηση της τάξης του 2% σημαίνει επιβάρυνση ως και 600 ευρώ το χρόνο για μια καλλιέργεια με σημαντικές ανάγκες σε νερό, ενώ άγνωστο παραμένει το κόστος του μετρητή, αλλά και ο τρόπος αποπληρωμής του κόστους της τοποθέτησής τους. Στην ΚΥΑ ωστόσο λαμβάνεται υπόψη ότι το νερό είναι φυσικός πόρος και βασικό εργαλείο του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αναγνωρίζεται ως κύριος πυλώνας ανάπτυξης για την χώρα. Οι αγρότες που θα εφαρμόζουν καλές πρακτικές άρδευσης δεν θα επιβαρύνονται με περιβαλλοντικά τέλη, ενώ από την καταβολή περιβαλλοντικών τελών θα εξαιρούνται οι πιο αδύναμοι οικονομικά. Και στον τομέα του νερού αγροτικής χρήσης δίνεται έμφαση στη μείωση του κόστους, ενώ δεν ζητείται συνολική ανάκτηση του χρηματοοικονομικού κόστους αλλά διαμόρφωση τιμολογιακών πολιτικών στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας των υπηρεσιών άρδευσης.

Το «πράσινο» τέλος θα καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο

Σε ειδικό λογαριασμό υπέρ του Πράσινου Ταμείου θα αποδίδεται το ποσό των εισπραχθέντων ανταποδοτικών περιβαλλοντικών τελών από τους παρόχους ύδατος προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα εξοικονόμησης και διαχείρισης υδάτων, ενώ κάθε χρόνο θα συντάσσεται απολογιστική έκθεση για το προηγούμενο έτος.Από το συνολικό ποσό, το 2,5% θα παρακρατείται από τους παρόχους, για ίδιο λογαριασμό, με εξαίρεση τις πολυμετοχικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης που είναι «εισηγμένες» στο χρηματιστήριο, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, έναντι του κόστους παροχής των σχετικών υπηρεσιών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…