Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Επαναστατική» δίαιτα ή σωστή διατροφή;

«Επαναστατική» δίαιτα ή σωστή διατροφή;

0
diaita mezoura

Εν όψει καλοκαιριού όλοι προσπαθούν να βελτιώσουν το σώμα τους και να χάσουν γρήγορα βάρος πριν βγουν στις παραλίες

Η διατροφολόγος Κάλλη Αμπεριάδου μας ενημερώνει τι πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε τους κινδύνους από μια δίαιτα-εξπρές

«5 κιλά σε 5 μέρες! 3 κιλά σε μόλις 3 μέρες!» θα δει κανείς αυτό το διάστημα σε περιοδικά, στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο. Δίαιτες που υπόσχονται θαύματα και κυρίως το πολυπόθητο θαύμα για ένα λεπτό σώμα λίγο πριν φορέσουμε τα μαγιό και ξεχυθούμε στις παραλίες. Τα γυμναστήρια είναι γεμάτα κόσμο το διάστημα αυτό, αλλά υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν να χάσουν βάρος πιο άκοπα. Είναι όμως αυτές οι δίαιτες η σωστή λύση για αδυνάτισμα; Υπάρχουν κίνδυνοι από αυτή την απότομη αλλαγή στην διατροφή μας; Σε αυτά και παρόμοια ερωτήματα που απασχολούν άντρες και γυναίκες αυτή την περίοδο ζητήσαμε την γνώμη της διαιτολόγου-διατροφολόγου Κάλλης Αμπεριάδου.

Λίγο πριν το καλοκαίρι και ‘’βομβαρδιζόμαστε’’ από παντού για πολλά υποσχόμενα δίαιτες. Τι πρέπει να προσέχουμε κυρίως;

kalli amperiadouΕίναι αλήθεια ότι εν όψει καλοκαιριού το ενδιαφέρον του κόσμου για απώλεια κιλών αυξάνεται. Αυτό λοιπόν έρχεται να συνδυαστεί με τον ‘’βομβαρδισμό’’ από διάφορες δίαιτες που υπόσχονται θαύματα. Η απότομη απώλεια κιλών, που είναι συνήθως το αποτέλεσμα αυτών των διατροφών express, πέρα από τα προσωρινά τους αποτελέσματα μπορούν να προκαλέσουν και προβλήματα στην υγεία μας (π.χ. αβιταμίνωση, ζαλάδες, εξάντληση). Μια εξαντλητική δίαιτα η οποία απευθύνεται σε όλους και δεν είναι προσαρμοσμένη στις διατροφικές ανάγκες του καθένα, ναι μεν στοχεύει στην απώλεια βάρους, αλλά στην ουσία αυτό που χάνεται είναι υγρά και μυϊκή μάζα. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί με όλες αυτές τις δίαιτες και σε περίπτωση που θέλει κάποιος να αδυνατήσει να απευθυνθεί σε κάποιον διαιτολόγο-διατροφολόγο, που θα του δώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με σκοπό την απώλεια λίπους χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του.

Πρέπει να εστιάζουμε μόνο στην απώλεια βάρους ή υπάρχουν και άλλοι παράμετροι;

Όπως προείπα είναι λάθος να μας νοιάζει μόνο το πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε ένα μήνα. Ταχύτερη απώλεια κιλών δεν σημαίνει και καλύτερη δίαιτα. Ο ρυθμός με τον οποίο μπορεί να χάνει κάποιο άτομο κιλά είναι μοναδικός. Σωστή δίαιτα είναι αυτή που έχει σαν στόχο την καύση λίπους, ταυτόχρονα φυσικά με την κάλυψη όλων των αναγκών σε μικροθρεπτικά (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) και μακροθρεπτικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) συστατικά.

Ποια είναι η διαφορά της δίαιτας από την διατροφή;

Διατροφή είναι το να ακολουθεί κάποιος σε γενικές γραμμές στη ζωή του κάποιες υγιεινές διατροφικές συνήθειες, π.χ. να μην τρώει πολύ λιπαρά φαγητά ή το να τρώει μία φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρεκκλίνει κάποιες φορές. Η δίαιτα από την άλλη γίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με σκοπό την απώλεια βάρους, με τροφές οι οποίες προσφέρουν αποκλειστικά και μόνο τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας σε ημερήσια βάση.

Το καλοκαίρι διαρκεί αρκετούς μήνες στην Ελλάδα. Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την διάρκειά του ώστε να μην ξαναμπούν τα κιλά που χάθηκαν;

Μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή, χωρίς αυτό να σημαίνει στέρηση, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς είναι το μυστικό για κάποιον που θέλει να αποφύγει το λεγόμενο «yo-yo» [ανεβοκατέβασμα] στο βάρος του. Κάθε εποχή, έτσι και το καλοκαίρι, έχει τους πειρασμούς της. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, λοιπόν, θα πρέπει να φροντίζουμε για τη σωστή μας ενυδάτωση. Ενυδάτωση με νερό, φρούτα ή φρεσκοστυμμένους χυμούς και όχι με αναψυκτικά, μπύρα και τυποποιημένους χυμούς. Προσοχή επίσης θέλουν τα καλοκαιρινά κοκτέιλ που παρά την νοστιμιά που προσφέρουν μας προσδίδουν και πολλές θερμίδες. Με μέτρο επίσης θα πρέπει να καταναλώνονται και τα παγωτά. Στη θέση αυτών θα μπορούσαμε να φάμε κάποιο γιαούρτι με φρούτα και μέλι που το έχουμε βάλει στην κατάψυξη. Επίσης καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε τα μικρά και συχνά γεύματα, κάτι το όποιο αποτελεί βασικό στοιχείο της υγιεινής διατροφής. Δεν είναι λίγες οι φορές που πάμε για μπάνιο στη θάλασσα και μένουμε ατελείωτες ώρες νηστικοί και στο τέλος της ημέρας καταναλώνουμε ένα μεγάλο και πλούσιο θερμιδικά γεύμα. Πάρτε μαζί σας φρούτα εποχής ή κάποιο υγιεινό σνακ, όπως λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς, κάποιο παστέλι, μπάρα κ.ά.

Βλέπετε να υπάρχει άγχος στον κόσμο για την εμφάνισή του, κυρίως το καλοκαίρι, με τις εικόνες τέλειων σωμάτων που προβάλλονται παντού;

Ανέκαθεν η δουλειά των διαιτολόγων τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται. Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσο και αν ενημερώνουμε τον κόσμο ότι τη διατροφή μας πρέπει να την προσέχουμε συνέχεια και όχι μόνο δυο μήνες πριν βγούμε στην παραλία, πάντα υπάρχουν αυτοί που θα ζητήσουν από εμάς να τους βοηθήσουμε να κάνουν μέσα σε δύο μήνες αυτό που έπρεπε να κάνουν όλη τη χρονιά. Άρα ναι, μπορώ να πω ότι υπάρχει άγχος στον κόσμο για την εμφάνισή του. Βέβαια θεωρώ ότι από τις προβεβλημένες εικόνες τέλειων σωμάτων επηρεάζονται κυρίως κορίτσια μικρότερης ηλικίας, έφηβες που πολλές φορές δεν σας κρύβω ότι η εμμονή τους με το τέλειο σώμα γίνεται ως και επικίνδυνη για την υγεία τους. Και σε αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να δοθεί πολλή προσοχή, να μην διστάζουν οι γονείς να απευθυνθούν σε κάποιο διατροφολόγο. Παρ’ όλα αυτά έχω παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια ότι το να απευθυνθεί κάποιος σε διαιτολόγο-διατροφολόγο έχει σταματήσει να είναι ταμπού. Ο κόσμος είναι πλέον αρκετά ενημερωμένος και για τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι να συμβουλευτεί κάποιο ειδικό.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…