Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δύο «ενέσεις» ρευστότητας από το ΕΤΕΑΝ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δύο «ενέσεις» ρευστότητας από το ΕΤΕΑΝ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

0
galiatsos etean

Άτοκα δάνεια από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2 (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και εγγυοδοσία απ’ το ΕΤΕΑΝ. Ενημερωτική ημερίδα στην Ξάνθη με ομιλητή τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ Κ. Γαλιάτσο

Νέο …βελτιωμένο και «φουσκωμένο» «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον». Στα 25.000 ευρώ ανά νοικοκυριό. Δεν είναι υποχρεωτικό το δάνειο από τις τράπεζες

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ) μέσα από το πρόγραμμα εγγυήσεων τραπεζικών δανείων (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) που παρέχουν τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας και τα προβλήματα τους με τις τράπεζες καθώς και το δεύτερο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2», ήταν οι δύο θεματικές της ημερίδας, με ομιλητή τον πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΤΕΑΝ Κωνσταντίνο Γαλιάτσο. Διοργανωτές της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στις 8 το απόγευμα στο «Ελισσώ» ήταν: το Π.Τ. ΤΕΕ Θράκης, το ΕΕΤΕΜ Ν.Τ. Ξάνθης, ο Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Ξάνθης , ο Σύλλογος Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Ξάνθης, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης και ο Σύνδεσμος Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ξάνθης και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού, επιστημονικού και τεχνικού κλάδου της πόλης μας.

kosmos eteanΟι 5 διαφορές του δεύτερου «Εξ’ Οικονομώ κατ’ Οίκον» από το πρώτο: Ευνοϊκότεροι όροι, στα 25.000 ευρώ η επιδότηση

Αρχικά ο κ. Γαλιάτσος επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2» (ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ) και στις διαφορές του με το προηγούμενο πρόγραμμα. Ειδικότερα ανέφερε πως αυτό έχει πιο ευνοϊκούς όρους και συγκεκριμένα: 1)αυξήθηκε το ύψος του ποσού που χορηγείται σ’ αυτούς που εντάσσονται στο πρόγραμμα από 15.000 που ήταν το πρώτο, σε 25.000 ευρώ. 2) Δεν είναι υποχρεωτικό για να πάρει κάποιος την επιδότηση να πάρει και το δάνειο όπως προέβλεπε το προηγούμενο πρόγραμμα αλλά μπορεί να καλύψει από ίδια κεφάλαια την συμμετοχή. 3) Όλο το πρόγραμμα θα «τρέξει» από το ΕΤΕΑΝ χωρίς την εμπλοκή των τραπεζών και η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά με μηδενική γραφειοκρατία. 4)Το μάξιμουμ της επιχορήγησης για τα χαμηλότερα εισοδήματα μπορεί να φτάσει έως και το 70% ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα έως 50%. Επίσης υπάρχουν 7 διαφορετικές κλίμακες εισοδήματος που μπορούν να ενταχθούν ενώ το προηγούμενο πρόβλεπε τρεις και 5) Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το δάνειο αυτό είναι άτοκο και έχει 6 χρόνια αποπληρωμής από 4 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Αντίδραση Πλέσια: «Δεν υπάρχει καμιά ποσόστωση για την φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδα…»

Το αρνητικό του νέου προγράμματος το επεσήμανε ο κ. Α. Πλέσιας μέλος στης Διοικούσας του ΤΕΕ Θράκης ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση και έκανε την ακόλουθη ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: Χωρίς κανένα ενδοιασμό ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ μας ανακοίνωσε ότι με το νέο πρόγραμμα, η χώρα αντιμετωπίζεται σαν μία Περιφέρεια με αποτέλεσμα όλες οι προτάσεις της περιοχής μας να είναι ανταγωνιστικές της Αττικής, της Κρήτης, της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει καμιά ποσόστωση για την φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας και για μια από τις 20 φτωχότερες της Ευρώπης που έχει μέση θερμοκρασία 15 βαθμούς χαμηλότερη της Κρήτης».

Ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη αρχές Ιουλίου για το πρόγραμμα ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ

Αντίθετα ο κ. Ζουρίδης Σταύρος , Μηχανολόγος μηχανικός ΤΕ, Ένωση Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών μιλώντας στο «Ε» υποστήριξε πως έχει ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με το προηγούμενο και πως συμφέρει ένα νοικοκυριό να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση. Να σημειώσουμε πως επιδοτούνται: τοποθέτηση εσωτερικής ή εξωτερικής μόνωσης, μόνωση σε δώμα ή στέγη, αντικατάσταση των κουφωμάτων με ενεργειακά κουφώματα είτε με συστήματα πλαστικού είτε αλουμινίου με θερμογέφυρες και των υαλοπινάκων όπως επίσης και η αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης είτε πρόκειται για καυστήρα ή για λέβητα με ενεργειακά συστήματα. Οι ωφελούμενοι μπορούν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση σε α’ και β΄ κατοικία και πως αναμένεται έως τις αρχές Ιουλίου ν’ ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΤΕΑΝ.

Το ΕΤΕΑΝ παρέχει ρευστότητα και εγγυοδοσία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σ’ ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ΕΤΕΑΝ υλοποιεί μέσα από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2 (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Όπως εξήγησε ο κ. Γαλιάτσος πρόκειται για άτοκες επιχορηγήσεις από το ΕΤΕΑΝ: «Το τελικό δάνειο που παίρνει ο δικαιούχος είναι με χαμηλότερο επιτόκιο καθότι δίνει τα μισά λεφτά που δίνει το ΕΤΕΑΝ είναι άτοκα και τα μισά η Τράπεζα, το επιτόκιο μειώνεται στο μισό. Ένα άλλο προϊόν που ξεκινάει είναι η Εγγυοδοσία, δηλαδή εγγύηση δανείων. Αυτό είναι με λεφτά του ΕΤΕΑΝ. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παίρνουν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις όπως παλαιότερα το ΤΕΜΠΤΕ». Όπως ανέφερε ο κ. Γαλιάτσος το ΕΤΕΑΝ έχει 7 χρόνια να χορηγήσει δάνεια καθώς έπρεπε πρώτα να εξοφλήσει όλες τις καταπτώσεις εγγυήσεων που είχε δώσει, περί τα 230 εκ. ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2016 τις έχει εξοφλήσει και άρα έχει την φερεγγυότητα να χορηγήσει νέα δάνεια: Έτσι οι επιχειρήσεις μπορούν να παίρνουν δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, όπως υποθήκες ακινήτων ή περιουσιακών στοιχείων. Και δεν δίνονται εξασφαλίσεις και μειώνεται το επιτόκιο. Μ’ αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία το ΕΤΕΑΝ απαντά στο πρόβλημα ρευστότητας που ταλανίζει τις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό αλλά στην χώρα μας μετά από 7 χρόνια κρίσης είναι πολλαπλάσιο. Γι αυτό χρηματοδοτικοί θεσμοί όπως το ΕΤΕΑΝ δίνουν ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…