Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Δίχασε η προτομή Καραμανλή αλλά εγκρίθηκε από την Ποιότητας Ζωής

Δίχασε η προτομή Καραμανλή αλλά εγκρίθηκε από την Ποιότητας Ζωής

0
poiotitas23-5-17

Φανουράκης και Ανταμπούφης αντίθετοι με την εσπευσμένη και χωρίς προγραμματισμό διαδικασία τοποθέτησης μιας ακόμη προτομής από τον δήμο Ξάνθης

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Ιουνίου θέτει ο δήμος Ξάνθης τον κανονισμό λειτουργίας περιπτέρων – Στην Ξάνθη στις 9 Ιουνίου ο Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Ξάνθης μέσα σε τέσσερεις μέρες, αφού η προηγούμενη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Από την μέρα εκείνη τα μέλη της Επιτροπής είχαν ενημερωθεί ότι την Τρίτη θα συζητηθεί ο κανονισμός λειτουργίας των περιπτέρων και η έγκριση τοποθέτησης προτομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το θέμα της προτομής, παρότι δεύτερο στα της ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκε πρώτο, παρουσία μελών του νεοσύστατου Συλλόγου Διάδοσης και Ανάπτυξης της Πολιτικής Κληρονομιάς του Εθνάρχου Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή.

Χωρίς ομοφωνία ούτε ως προς την διαδικασία

poiotitasanti23-5-17Η Επιτροπή συνεδρίασε στις 15:30, αργότερα από ότι συνήθως, ακριβώς μετά την συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης, η οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία με ψήφους 4-1 την τοποθέτηση της προτομής. Η γνωμοδότηση της Δημ. Κοινότητας κατατίθεται στην Επιτροπή πριν καταλήξει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όλη αυτή η επίσπευση δημιούργησε απορίες και ενστάσεις στους δύο από τους τρεις συμβούλους της αντιπολίτευσης, ενώ για το διαδικαστικό μέρος επέμεινε περισσότερο ο κ. Ανταμπούφης, τονίζοντας ότι καλούνται να λάβουν υπόψη μια απόφαση η οποία τους παρουσιάζεται μόνο προφορικά. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Αλεξία Γκιρτζίκη, σημείωσε ότι η απόφαση της Δημ. Κοινότητας είναι καθαρά γνωμοδοτική και το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί ακόμη και αν η απόφαση ήταν αρνητική, ενώ τόνισε ότι τα δύο Σώματα λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γιάννης Χρηστίδης και Γιώργος Δαλακάκης, που ανέγνωσαν τους σκοπούς του Συλλόγου, καθώς ο κ. Ανταμπούφης ζήτησε να μάθει το καταστατικό του. Παράλληλα εξήγησαν ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί μεν να ξεκίνησε επίσημα να λειτουργεί από τον Φεβρουάριο, αλλά οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από το 2015. Η πρόταση του Συλλόγου είναι να τοποθετηθεί με δικά τους έξοδα μία προτομή του Κ. Καραμανλή στον χώρο πίσω από τον Καθεδρικό Ναό στην πλατεία Διοικητηρίου.

Εγκρίθηκε η τοποθέτηση παρά τις διαφωνίες και τις αντίθετες γνώμες

Μετά την ψηφοφορία η Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα με ψήφους 6-2 με τους πέντε συμβούλους της πλειοψηφίας και τον Στέλιο Γουναρίδη από την παράταξη Μπένη να ψηφίζουν υπέρ, ενώ ‘’κατά’’ ψήφισαν οι Μανώλης Φανουράκης και Νίκος Ανταμπούφης. Αμφότεροι διευκρίνισαν ότι η ψήφος τους δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα του Κ. Καραμανλή, αλλά με την διαδικασία και την προχειρότητα με την οποία ο δήμος εξετάζει παρόμοια θέματα.

Από την πλευρά του ο κ. Φανουράκης στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι διαφωνεί κάθετα με την στάση της δημοτικής αρχής που δείχνει έλλειψη σχεδιασμού στο ζήτημα, τονίζοντας ότι έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση επί του θέματος, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε καν η άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας για το σημείο και τις τεχνικές παραμέτρους. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Οι παιδικές χαρές του δήμου είναι ακόμη κλειστές και εμείς ασχολούμαστε με προτομές».

Ο Νίκος Ανταμπούφης από την άλλη μίλησε για την ανάγκη να απομακρυνθούν από την πόλη τα σύμβολα του διχασμού και όχι να προστεθούν και νέα, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που θα επιφέρει μόνιμη επέμβαση στο κέντρο της πόλης χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό. Αναφέρθηκε επίσης σε αντίστοιχη πρωτοβουλία πολιτών για τοποθέτηση προτομής του Στέφανου Ιωαννίδη έξω από την Στέγη Γραμμάτων η οποία απορρίφθηκε, τονίζοντας ότι ο δήμος Ξάνθης θα πρέπει να αποφύγει την γειτνίαση με κομματικούς χώρους, διατηρώντας την αυτονομία του.

Σε ηλεκτρονική διαβούλευση τίθεται ο κανονισμός λειτουργίας των περιπτέρων

Δεν συζητήθηκε τελικά η εισηγητική έκθεση για την έγκριση κανονισμού λειτουργίας περιπτέρων του δήμου Ξάνθης μετά από αίτημα της εισηγήτριας κας Τζανόγλου, διευθύντριας του δήμου. Όπως ανέφερε, ο κανονισμός προσπαθεί να συνδυάσει και να εκσυγχρονίσει ένα συνονθύλευμα νόμων από το 1973. Κατά την διάρκεια εκπόνησης του κανονισμού παρουσιάστηκαν πολλά ζητήματα από τους ιδιοκτήτες περιπτέρων, τα οποία θα εξεταστούν προκειμένου να ενταχθούν στον κανονισμό καθιστώντας τον πληρέστερο. Παράλληλα, ο δήμος Ξάνθης έθεσε σε ηλεκτρονική διαβούλευση τον κανονισμό, προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου 2017. Οι απόψεις που θα κοινοποιηθούν θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του κανονισμού, ώστε να υπάρξει πληρέστερη αντιμετώπιση των ζητημάτων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαβούλευση και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο οποίο θα αποστέλλονται οι απόψεις υπάρχουν στην ιστοσελίδα του δήμου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…