Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δεν του ‘φτανε το πάρκινγκ, πρόβλημα και στην Δημοτική Αγορά

Δεν του ‘φτανε το πάρκινγκ, πρόβλημα και στην Δημοτική Αγορά

0
dimotikiagora ypogeio

Ενώ η υπόθεση του δημοτικού πάρκινγκ δεν έχει ξεκαθαρίσει, ο δήμος Ξάνθης καλείται να βρει λύση για παρεμβάσεις που έγιναν χωρίς έγκριση στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς

Οικτρή και επικίνδυνη η κατάσταση κάτω από την Δημοτική Αγορά με εκτεταμένες φθορές και πιθανά στατικά προβλήματα

Για το θέμα του δημοτικού πάρκινγκ και την διαμάχη που έχει ξεκινήσει μεταξύ δήμου Ξάνθης και μισθώτριας έχουμε γράψει επανειλημμένα. Η υπόθεση έχει πάρει την δικαστική οδό με αντεγκλήσεις από τις δύο πλευρές. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από πλευράς δήμου Ξάνθης ότι το πάρκινγκ είναι έτοιμο να λειτουργήσει, ότι υπάρχει πρόθεση να το λειτουργήσει ο ίδιος ο δήμος, τίποτα δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί. Για τον λόγο αυτό έχει κατατεθεί ερώτηση στην Οικονομική Επιτροπή από τον κ. Μανώλη Φανουράκη με την οποία ζητά να μάθει πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια για τον χώρο στάθμευσης, αφού συνεχώς εμφανίζονται νέες προμήθειες και συμπληρωματικές εργασίες. Πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν ότι ο χώρος του πάρκινγκ παλιότερα επικοινωνούσε υπόγεια με την Δημοτική Αγορά. Αυτοψία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων προσθέτει νέους ‘’πονοκεφάλους’’ στην δημοτική αρχή, αφού πέρα από την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς, καταγράφονται παρεμβάσεις που δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη έγκριση καθ’ όσον πρόκειται για διατηρητέο μνημείο.

Από ‘’μουσεία πολέμου’’ μετατράπηκαν σε σκουπιδότοπους τα παλιά καταφύγια

dimotikiagora fthoresΣυγκεκριμένα, έγγραφο της Νεωτέρων Μνημείων με ημερομηνία 14 Μαρτίου 2017 αναφέρει τα αποτελέσματα της αυτοψίας που έγιναν για τον υπόγειο χώρο του ιστορικού διατηρητέου μνημείου της Δημοτικής Αγοράς. Ως γνωστόν ο δήμος Ξάνθης είχε κάνει ενέργειες και είχε υποβάλει μελέτες από το 2012 για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, για την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού, για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς και για την ανάπλαση οδών και κόμβων της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Δημοτική Αγορά. Το κτήριο ιδιοκτησίας του δήμου Ξάνθης έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1997 και προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από την μελέτη αποκατάστασης του 1998, όταν και ξεκίνησε να λειτουργεί το δημοτικό πάρκινγκ, εγκρίθηκε η μετατροπή της χρήσης του υπόγειου χώρου σε χώρο στάθμευσης με παράλληλη διατήρηση των παλαιών καταφυγίων, ώστε να λειτουργήσουν «ως μουσεία πολέμου». Η μόνη διαφοροποίηση αφορούσε την χρήση του υπογείου που θα χρησιμοποιηθεί σαν χώρος στάθμευσης σε συνέχεια με τον κατασκευαζόμενο τότε υπόγειο χώρο στάθμευσης στη βόρεια πλευρά, ο οποίος επικοινωνούσε μέσω ανοίγματος 5 μέτρων που είχε ήδη κατασκευαστεί.

Εκτεταμένες φθορές στον οπλισμό του σκυροδέματος κάτω από την Δημ. Αγορά

Σε αυτοψία της Νεωτέρων Μνημείων στις 30 Ιανουαρίου 2017 διαπιστώθηκε ότι το υπόγειο του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς λειτουργεί εν μέρει ως χώρος στάθμευσης και εν δυνάμει ως αποθηκευτικός χώρος ιδιαίτερα παραμελημένος. Καταγράφηκαν σημάδια εγκατάλειψης και φθοράς στα δομικά στοιχεία του υπογείου (υποστυλώματα, δοκοί, οροφές, τοιχοποιίες), τα επιχρίσματα της οροφής έχουν καταπέσει σε μεγάλη έκταση εξαιτίας της κατερχόμενης υγρασίας, αποκαλύπτοντας τον διαβρωμένο οπλισμό των πλακών της οροφής με ρήγματα σε δοκούς λόγω της διάβρωσης του οπλισμού, ενώ διαπιστώθηκαν και διαρροές σε αρκετές σωληνώσεις. Εκτός όλων αυτών, η δίοδος μέσω του πεντάμετρου ανοίγματος έχει σφραγιστεί με τούβλα, ενώ διαπιστώθηκε η αφαίρεση διπλού μεταλλικού ενισχυτικού που υπήρχε στο άνοιγμα. Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων καταλήγει ότι όλες αυτές οι τροποποιήσεις υλοποιήθηκαν χωρίς η ίδια να λάβει προηγουμένως γνώση και κατά συνέπεια χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα, αυτοψία της Διεύθυνσης Μεταφορών ΠΕ Ξάνθης στις 20 Απριλίου 2016 καταγράφει πολλές ελλείψεις και διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα σχέδια του δημοτικού πάρκινγκ που έχουν κατατεθεί. Αναφορικά με το παλιότερο άνοιγμα που οδηγούσε στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς υπάρχει και αυτοψία της Διεύθυνσης Υγείας ΠΕ Ξάνθης από τον Φεβρουάριο του 2016 που πιστοποιεί ότι στο σημείο εκείνο υπάρχει διαρροή λυμάτων από αποχετευτικές σωληνώσεις της Δημοτικής Αγοράς που δημιουργούν ανθυγιεινή εστία. Ως φαίνεται, ενός κακού μύρια έπονται.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…