Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συνεχίζει να ταλανίζει δημιουργούς και χρήστες η ΑΕΠΙ

Συνεχίζει να ταλανίζει δημιουργούς και χρήστες η ΑΕΠΙ

0
aepi17

Η ΚΕΕΕ καλεί τον Πρωθυπουργό να ψηφιστεί άμεσα ο νόμος Μπαλτά, δεσμευόμενη ότι θα συμβάλλει προς όφελος και των δύο πλευρών

Αντί να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος Μπαλτά μετά το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ, ψηφίστηκε… «εισπρακτικός επίτροπος», καταγγέλλουν τα Επιμελητήρια της χώρας

Μετά το πρόσφατο πόρισμα των ορκωτών λογιστών και την παρέμβαση του Εισαγγελέα στην ΑΕΠΙ Α.Ε., με αποκαλύψεις που συγκλόνισαν χρήστες και δικαιούχους και εξέθεσαν τη χώρα, πολλοί εμπλεκόμενοι θεωρούσαν ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρούσε άμεσα στην ψήφιση του αρχικού Νόμου Μπαλτά που κατατέθηκε στις 3/7/2016 στη Βουλή και ανακλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Για το θέμα αυτό απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κώστας Μίχαλος.

Ένας νόμος με τον οποίο συμφωνούσαν δημιουργοί και χρήστες

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Ο αρχικός Νόμος Μπαλτά αν ψηφιζόταν το καλοκαίρι του 2016 θα έδινε τη δυνατότητα να συνεργασθούν για πρώτη φορά χρήστες και δικαιούχοι μέσω των νόμιμων ΟΣΔ με τη συλλογική υποχρεωτική διαπραγμάτευση, αξιοποιώντας τις προτάσεις της ΚΕΕΕ, που έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των δημιουργών (είσπραξη από τα Επιμελητήρια της χώρας των δικαιωμάτων με μηδενικό κόστος) και είσπραξη των δικαιωμάτων από το σύνολο των χρηστών με ανταποδοτικό όφελος. Καθώς θα ψηφιζόταν ο Κρατικός Επίτροπος που προέβλεπε ο Νόμος Μπαλτά με αρμοδιότητες διορισμού νέας Διοίκησης, διαπραγμάτευσης, εξυγίανσης μιας εταιρείας και σε περίπτωση που δεν θα ήταν βιώσιμη η εταιρεία θα προχωρούσε σε κλείσιμο της εταιρείας, δίνοντας δυνατότητες να δημιουργηθούν από τα μέλη νέοι ΟΣΔ ή να συγχωνευθούν σε ΟΣΔ που λειτουργούν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Αντ’ αυτού, μετά από 10 μήνες καθυστέρησης και παλινωδιών φθάσαμε στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του τεράστιου σκανδάλου της ΑΕΠΙ. Και αντί να εισαχθεί και να ψηφισθεί άμεσα ο Νόμος Μπαλτά, έστω και καθυστερημένα, λύνοντας το γόρδιο δεσμό, ψηφίστηκε μια τροπολογία στο Ν. 2121/93, ο «εισπρακτικός» επίτροπος, λες και το πρόβλημα της ΑΕΠΙ είναι μόνο οι εισπράξεις των δικαιωμάτων και τίποτε άλλο».

Παραμένει και συνδιοικεί η παλιά διοίκηση της ΑΕΠΙ

Στην επιστολή τονίζεται ότι το πρόβλημα έλλειψης χρημάτων από τα ταμεία της ΑΕΠΙ δεν υφίσταται γιατί δεν πληρώνουν οι χρήστες, αλλά γιατί εξαφανίστηκαν από την οικογένεια που αποτελούσε το ΔΣ της ΑΕΠΙ τόσο τα χρήματα που εισέπραττε όσο και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Με την τροπολογία που κατατέθηκε, η παλαιά διοίκηση παραμένει και συνδιοικεί μαζί με τον επίτροπο για τουλάχιστον 6 μήνες, χωρίς να γίνεται ουσιαστικός λόγος για εξυγίανση της ΑΕΠΙ. Η ΚΕΕΕ σημειώνει επίσης ότι είναι αδύνατον μετά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί να πείσει έστω και έναν χρήστη να καταβάλει συνδρομές, εάν δεν νομοθετηθεί η διάταξη που προβλέπει ο Νόμος Μπαλτά για υποχρεωτική συλλογική διαπραγμάτευση με τους εισπρακτικούς φορείς προκειμένου να υπάρξει δίκαιο, ωφέλιμο και αποδεκτό και από τις δύο πλευρές αμοιβολόγιο και όχι επιβαλλόμενο μονομερώς.

Δέσμευση της ΚΕΕΕ να συμβάλλει, εφόσον ψηφιστεί άμεσα ο νόμος Μπαλτά

Η επιστολή που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό αλλά και την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου κλείνει καλώντας την τελευταία να επαναφέρει και να καταθέσει προς ψήφιση τον Νόμο Μπαλτά προς όφελος δικαιούχων και χρηστών, διότι «μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ δικαιούχων και χρηστών, αλλά και των δικαιούχων παγκοσμίως, προς όφελος του πολιτισμού της χώρας μας», όπως σημειώνουν. Παράλληλα, η ΚΕΕΕ δεσμεύεται ότι θα συμβάλλει στηρίζοντας την πολιτιστική παραγωγή της χώρας με ανταποδοτικά οφέλη, καθώς εκπροσωπεί 800.000 και πλέον μέλη. Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, τόνισε ότι: «Τα χρήματα τα οποία καταβάλλει ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να πιάνουν τόπο και όχι να “εξατμίζονται” με αδιαφανείς διαδικασίες και ασφαλιστικές δικλείδες». Σημείωσε επίσης ότι ο μοναδικός τρόπος πλέον είναι να επικρατήσει συνεργασία, διάλογος και συνεννόηση. Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά, ανέφερε πως είναι επιτακτική ανάγκη να ψηφιστεί ο νόμος Μπαλτά αυτούσιος, χωρίς τις επίμαχες αλλαγές σε έξι σημεία. «Σ’ αυτά τα έξι σημεία του νόμου που τροποποιήθηκαν, συμφωνούμε τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι καλλιτέχνες. Ο ορισμός επιτρόπου δεν πρόκειται να συνεισφέρει θετικά χωρίς να έχει προηγουμένως ψηφιστεί ο νόμος Μπαλτά, ώστε να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…