Σχόλια 25/04/17

0
xanthi-vouno
Λανθασμένη επιλογή
Η κυβέρνηση πιστεύει πως με προσλήψεις στο Δημόσιο μονίμων ή συμβασιούχων πως θα δώσει λύση στο θέμα της ανεργίας. Αποδεικνύει η άποψη αυτή πως τίποτε δεν έχουν διδαχτεί από τα λάθη που έγιναν κατά το παρελθόν. Εδώ οι Καραμανλής και Παυλόπουλος διόρισαν 300.000 στο δημόσιο και δεν σώθηκαν.
Είναι δυνατόν σήμερα να διορίζεις ως λύση για την ανεργία; Έναν διορίζεις, εκατόν ένας γίνονται αντίπαλοί σου αλλά και λύση δεν δίνεις.
-Τι λανθασμένη αντίληψη αλήθεια…
Γ.Δ.


Δύο προϋποθέσεις
Και κάτι ακόμη. Σήμερα, στην οικονομική κατάσταση που είναι η Ελλάδα, για να διορίζεις στο δημόσιο, πρέπει να συντρέχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος, να σου δανείζουν οι Ευρωπαίοι που πλέον δεν το κάνουν γιατί το έχουν κάνει κι έχουν μετανιώσει και δεύτερο, να έχει παραγωγική δυναμική η χώρα, να παρουσιάζει έσοδα, κι αυτό βέβαια απουσιάζει κι είναι άγνωστο πότε η οικονομία θα μπει στη φάση αυτή.
Ως εκ τούτου μέθοδοι αυτής της μορφής δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Μόνο με την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, με επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις μπορούν ν’ αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Τ’ άλλα είναι παρηγοριά στον άρρωστο.
Γ.Δ.


Σώρρα, Σώρρα, είσαι εδώ;
Άνοιξε η γη και τον κατάπιε τον Αρτέμη Σώρρα; Έφυγε στο εξωτερικό και από μακριά γελάει για όλα όσα έκανε; Κρύβεται εντός της χώρας; Ποιος να ξέρει, κι αν ξέρει δε μιλάει.
Επίκαιρο ως εκ τούτου το ερώτημα: Σώρρα, Σώρρα είσαι εδώ ή στο εξωτερικό;
Και δεύτερο ερώτημα: Εάν είναι αθώος όπως ισχυριζόταν ο ίδιος και οι εναπομείναντες οπαδοί του, δεν θα έπρεπε να βγει, να πάει στη Δικαιοσύνη και να υπερασπιστεί αυτός ο ίδιος το δίκιο του;
Αντί να κρύβεται και να φυγοδικεί;
Γ.Δ.


Το τέμενος στην Παλιά Πόλη που υπάρχει μέχρι σήμερα, στη Συνοικία Αριέν μαχαλά, στην οδό Ακροπόλεως
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Προσχωρήσεις
Μια καλή προσχώρηση θα έχει σύντομα η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις τάξεις της. Πρόκειται για τον αξιόλογο βουλευτή και εξαίρετο ομιλητή με γνώσεις Δημήτρη Καρρά, ο οποίος αποχώρησε από την Ένωση Κεντρώων πριν λίγο καιρό.
Πολιτικό φαινόμενο έχει καταστεί τελικά η επιθυμία βουλευτών κυρίως από την Ένωση Κεντρώων να ενταχθούν στη δύναμη της ΔΗΣΥ. Μάλιστα συζητιούνται τα ονόματα του Γιώργου Κατσιαντώνη όπως και της Κατερίνας Μάρκου.
Το φαινόμενο έχει τη δικαιολογία του διότι οι βουλευτές φροντίζουν για την πολιτική τους επιβίωση κι επειδή κοντύτερα ιδεολογικά βρίσκεται η ΔΗΣΥ, προτιμούν να μετακινηθούν προς τα εκεί. Έτσι, μάλλον θα φθάσει να γίνει τρίτο κόμμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Γ.Δ.


Δηλώσεις
Πήραμε το Πρόγραμμα των Μουσικών Εκδηλώσεων «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων». Μας εντυπωσίασε η διάθεση προβολής σχετικών και ασχέτων με τις Γιορτές. Και ξαφνιαστήκαμε, τι εξυπηρετούν όλα αυτά τα πολλά λόγια; Είχαν ανάγκη προβολής όλοι όσοι μίλησαν για τον θεσμό; Και πού είναι η φωνή των εθελοντών; Όσων αγκάλιασαν την ιστορία αυτή; Οι νέοι; Οι μουσικοί; Οι δάσκαλοι;
Ξεχνούν όλοι πως εάν δεν υπάρξουν ΟΛΟΙ αυτοί, τότε θεσμός δεν θα υπάρχει. Κι ούτε δηλώσεις αχρείαστες…
Γ.Δ.


Αίτημα διαγραφής από την Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ για τον Ουστά
«Περασμένα ναι ξεχασμένα όχι» για το τοπικό ΠΑΣΟΚ, η συμπεριφορά του στελέχους του, εκλεγμένου περιφερειακού συμβούλου Χουσεΐν Μεχμέτ Ουστά που αποθανατίστηκε σε φωτογραφία σχηματίζοντας με τα χέρια του τον σχηματισμό των Γκρίζων Λύκων. Η απολογία του που την απέστειλε προσφάτως μιας και παραμένει εκτός χώρας, κρίθηκε ως ανεπαρκής καθώς δεν έπεισαν οι δικαιολογίες που επικαλείται τα μέλη της Νομαρχιακής. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, επικαλείται ότι δεν ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ιανουάριο του 2015 ήταν υποψήφιος και ότι έκανε το συγκεκριμένο σήμα για …χαβαλέ. Για το λόγο αυτό η Νομαρχιακή παρέπεμψε τον φάκελο στην Επιτροπή Κανονισμών και Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ με το αίτημα της διαγραφής. Είτε διαγραφεί, είτε όχι από τα κεντρικά, τοπικά ο κ. Ουστά δεν έχει αποδοχή και δεν πρόκειται να μπει ξανά σε ψηφοδέλτιο όσο αυτό βρίσκεται στην δικαιοδοσία της Νομαρχιακής.
Και είναι και σωστό και θέμα αρχής για το ΠΑΣΟΚ να μην δέχεται ακραία στοιχεία ούτε και για …χαβαλέ!
Μ.Ξ.


«Σφάζονται» στο ΠΑΣΟΚ
Δεν ξεκίνησαν καλά οι «σύντροφοι» του ΠΑΣΟΚ. «Σφάχτηκαν» στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο. Ήταν τόσο έκρυθμο το κλίμα που η πρόεδρος κα Φώφη Γεννηματά και οι συν αυτής αποχώρησαν με εμφανή δυσαρέσκεια επειδή ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και άλλοι μαζί, κατέθεσαν μια πρόταση για ανοιχτό ιδρυτικό συνέδριο της κεντροαριστεράς τον Ιούνιο όπου θα συμμετέχουν κόμματα αλλά όποιος επιθυμεί ώστε να υπάρχει άμεση κοινωνική αναφορά και όχι συνέδριο στελεχών με εκλεγμένους συνέδρους, – όλα τα κουρασμένα παλικάρια δηλαδή – όπως ήταν η πρόταση της ηγεσίας. Και κατά βάση, έχει βάση η πρόταση Ανδρουλάκη γιατί τι νόημα έχει να μαζευτούν τα κομματικά τα ίδια κομματικά στελέχη και να πουν για μια ακόμη φορά τα ίδια πράγματα; Το ζητούμενο θα’ πρεπε να είναι η συμμετοχικότητα σε όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα. Να υπάρξει ένα πολιτικό αφήγημα της κεντροαριστεράς που θα αποκτήσει κοινωνικό έρεισμα. Γιατί με περιχαρακώσεις για να διατηρηθούν τα οφίτσια, αυτό δεν γίνεται!
Μ.Ξ.


Λεφτά υπάρχουν τελικά;
Γενικά υπάρχουν. Μπορεί όχι στην τσέπη και τον λογαριασμό των περισσοτέρων μας, αλλά υπάρχουν. Τώρα το πού πηγαίνουν είναι μια άλλη ιστορία. Συγκεκριμένα όμως για τον τομέα της δημόσιας υγείας ακούμε εδώ χρόνια ότι δεν επαρκούν τα κονδύλια, ακούμε για περικοπές, μειώσεις στις προμήθειες ιατροφαρμακευτικού υλικού και άλλα πόσα. Και έρχεται πριν λίγους μήνες ο υπουργός Υγείας στην πόλη και το νοσοκομείο και εξαγγέλλει τις νέες τοπικές μονάδες υγείας στην φιλοσοφία του ιατρείου της γειτονιάς. Έχουμε ξαναγράψει στην στήλη ότι ξενίζει η απόφαση να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις για τα τόσα νέα κέντρα υγείας ή αλλιώς ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στην Ξάνθη θα είναι τέσσερα με γενικούς ιατρούς και το πέμπτο ουσιαστικά θα είναι το νυν ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) με συντονιστικό ρόλο και ειδικούς ιατρούς, καταλαβαίνει πόσοι γιατροί θα χρειαστούν για όλη την χώρα. Άνθρωποι που γνωρίζουν μάλιστα μας έκαναν λόγο για πολύ καλούς μισθούς για πρωτοδιοριζόμενο γιατρό. Δεν ξέρω πού θα βρεθούν τα χρήματα και αν θα υπάρξουν διαμαρτυρίες από τους παλιότερους δημόσιους γιατρούς για τις νέες συνθήκες. Όταν ένας διευθυντής χειρουργικής στην Χαλκιδική πληρώνεται νύχτα ή αργία για χειρουργείο, το οποίο πιθανόν να σώσει μια ζωή, υπερωρία 2,5 ευρώ την ώρα, σίγουρα αν οι νέοι γιατροί ξεκινήσουν ως υψηλόμισθοι κάποιοι θα δυσανασχετήσουν. Ο Ιούλιος, όταν αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ξάνθη αν βρεθούν και οι κατάλληλοι χώροι εγκαίρως, δεν αργεί. Τότε θα δούμε τι ακριβώς έχει κατά νου ο υπουργός και αν θα έχει πρακτική εφαρμογή και διάρκεια ζωής.
Χ.Δ.


Γαλλικές εκλογές γύρος Α΄
Εκλογές εκπλήξεων προχθές καθώς πρώτη φορά εδώ και 40 περίπου χρόνια ανεξάρτητος υποψήφιος κερδίζει τον Α’ γύρο και πιθανότατα θα εκλεγεί στο Β’ γύρο. Το πώς θα λειτουργήσει αυτό σε επίπεδο διακυβέρνησης χωρίς κόμμα πίσω του και σε ποιους θα στηριχτεί, μένει να φανεί στην πράξη. Εξάλλου ακολουθούν οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Η άνοδος της Λεπέν ήταν μικρότερη από όσο είχε εκτιμηθεί, γιατί έχοντας τις ιδανικότερες συνθήκες (Brexit, Τραμπ, άνοδος ευρωσκεπτικισμού, επιθέσεις τζιχαντιστών κλπ) κυμάνθηκε σε αύξηση μόλις 3,5% σε σχέση με το 2012. Άλλες εκπλήξεις το ότι οι Δεξιοί έμειναν για πρώτη φορά εκτός Β’ γύρου, οι δε σοσιαλιστές υπέστησαν τη μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας τους. Η πρωτιά και διαφαινόμενη νίκη του Μακρόν μπορεί να είναι μια βαθιά ανάσα για την ΕΕ, αλλά όχι κάτι παραπάνω. Τα προβλήματα είναι πολλά και παραμένουν. Στα καθ’ ημάς ήταν έκπληξη, τουλάχιστον για κάποιους από εμάς, η στάση και ο σχολιασμός των εκλογών στην ΕΡΤ με χαρακτηρισμούς για την Λεπέν όπως ‘’άφθαρτο πρόσωπο’’, ‘’πιο λαϊκή υποψήφια, που μιλά στην καρδιά των περισσότερων Γάλλων’’ κλπ. Τέτοια στήριξη σε μια υποψηφιότητα της ακροδεξιάς ξενίζει, για να μην πούμε ότι εξοργίζει.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…