Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Σχόλια 10/04/17

Σχόλια 10/04/17

0
gefira-samakof-katoxi
Προς Βούλγαρους επιχειρηματίες
Αίτημα και επιθυμία των Ξανθιωτών είναι η αύξηση του τουρισμού στο νομό. Τόσο για το βουνό όσο και για τη θάλασσα. Στην επιθυμία αυτή είναι σίγουρα υπολογίσιμη και καλοδεχούμενη η παρουσία των Βουλγάρων. Σ’ αυτό καμία διαφορετική άποψη και πώς είναι δυνατόν άλλωστε.
Όμως, αυτή η άφιξη των τουριστών θα πρέπει να γίνεται κάτω από όρους και προϋποθέσεις. Όροι τήρησης της κείμενης νομοθεσίας αλλά και σεβασμό κανόνων που ισχύουν στη χώρα μας. Οι Βούλγαροι τουρίστες είναι προφανές ότι θα πρέπει να σέβονται τις κρατούσες συνθήκες και να λειτουργούν χωρίς να προκαλούν. Θα πρέπει ν’αποδεχτούν ότι ο τουρίστας έχει δικαιώματα, έχει όμως και υποχρεώσεις, όπως το ίδιο ισχύει και για όλους όσους Βουλγάρους ασκούν επιχειρηματική δράση στην περιοχή μας στον τομέα του τουρισμού.
Να εξηγούμεθα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
Γ.Δ.


Για τα Λουτρά Ποταμιάς
Πολύ σωστά θα πράξει ο δήμος Αβδήρων όταν θα έχει την ευθύνη των Ιαματικών Πηγών και των εγκαταστάσεων των Λουτρών Ποταμιάς να προχωρήσει σε διαγωνισμό για εκμίσθωση σε ιδιώτη. Θα είναι μέγιστο λάθος εάν επιμείνει στο να τα λειτουργήσει ο ίδιος. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι το μοντέλο αυτό πως έχει αποτύχει παταγωδώς εν Ελλάδι.
Μάλιστα, θα πρέπει να σκεφθεί ναι μεν να έχει ένα σοβαρό έσοδο, αλλά πρώτος στόχος να μην είναι το ύψος του ποσού, αλλά η εγγυοδοσία του ενοικιαστή-διαχειριστή. Ένας νοικοκύρης δηλαδή που θα δουλέψει σωστά τα Λουτρά, με σοβαρότητα και χωρίς ωράρια.
Εάν θέλει ο δήμος να δει τα Λουτρά να προκόβουν, μόνο με ιδιώτη μπορεί αυτό να γίνει. Τα άλλα είναι λόγια του αέρα και μια μεγάλη αποτυχία.
Γ.Δ.


Μένει στη φυλακή ο Άκης
Απόφαση χωρίς αντίκρισμα αυτή του Δικαστηρίου για τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Και ο λόγος πως ο Τσοχατζόπουλος δεν έχει να πληρώσει το ποσό των 200.000 ευρώ που του επέβαλε το δικαστήριο ως εγγύηση για την αποφυλάκισή του λόγω υγείας. Έτσι, τελικά, θα συνεχιστεί η κράτησή του μέχρι να βρεθεί το ποσόν, εάν βρεθεί τελικά. Τι δηλώνει όλη αυτή η ιστορία; Ότι χρήματα δεν υπάρχουν κρυμμένα εντός κι εκτός Ελλάδος και ότι ο Τσοχατζόπουλος πλήρωσε το μάρμαρο για λογαριασμό όλων.
Γ.Δ.


Κυρίες στην ξύλινη γέφυρα που ένωνε το Συνοικισμό Σαμακώβ με την Παλιά Πόλη. Περίοδος Βουλγαρικής κατοχής
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Χωρίς δυναστείες εμείς .
Έχουμε ένα καλό εμείς στην περιοχή μας. Πως δεν έχουμε πολιτικές δυναστείες. Οικογένειες με πολιτικούς που συνεχίζουν από πατέρα σε γιο, τζάκια παλιά που κληρονομούν τις ψήφους του πατέρα στο γιο ή την κόρη. Τέτοια φαινόμενα δεν είχαμε κι ούτε προβλέπεται να έχουμε στο ορατό μέλλον. Οι πολιτικοί μας είναι όλοι τους άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, που δουλεύουν δίπλα μας, ζουν δίπλα μας, τους γνωρίζουμε και κάποια στιγμή εκτιμούν ότι μπορούν ν’ ασχοληθούν με την τοπική ή κεντρική πολιτική σκηνή.
Προφανώς αυτή η διαδικασία είναι προτιμότερη από το να προωθούνται οι απόγονοι ενός πολιτικού, αξίζουν δεν αξίζουν.
Άρα προχωράμε κάνοντας τις επιλογές μας, πότε λάθος, πότε σωστές, χωρίς τζάκια πολιτικά και δυναστείες. Αυτό είναι όντως θετικό.
Γ.Δ.


Πρώτοι στις φιέστες, άφαντοι στις υποχρεώσεις
Θα θυμούνται πολλοί την γιορτή που ετοίμασε ο δήμος Ξάνθης στην κεντρική πλατεία για να υποδεχτεί τους Ολυμπιονίκες ρομποτικής πρόπερσι. Όχι τίποτα το ιδιαίτερο φυσικά, αλλά τα μεγάλα, πομπώδη λόγια πήγαν σύννεφο, ακούσαμε για τους νέους που μας κάνουν περήφανους, που σήκωσαν την γαλανόλευκη, την Ξάνθη που εκπροσώπησε επάξια όλη την χώρα και τα γνωστά που λέγονται μετά στόμφου σε παρόμοιες περιπτώσεις. Και μετά; Ήρθε η επόμενη χρονιά και οι νέοι αγώνες αλλά ο δήμος Ξάνθης δεν ήταν εκεί να συνεισφέρει οικονομικά για τα έξοδα και το ταξίδι των παιδιών. Ευτυχώς βρέθηκαν ιδιώτες. Ούτε από την Αντιπεριφέρεια υπήρξε ασφαλώς στήριξη, αλλά τουλάχιστον από κει δεν ακούστηκαν μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. Μια ειλικρινής αδιαφορία απλά. Πέρα από την οικονομική στήριξη, υπάρχει το θέμα χώρου του Συλλόγου Ρομποτικής Ξάνθης. Μέλη του Συλλόγου είναι τα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν για να φτάσει η εκπαιδευτική ρομποτική σ’ αυτό το επίπεδο και η πόλη μας όχι μόνο στην κορυφή της χώρας, αλλά στις κορυφαίες του κόσμου. Στην φετινή κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγου, ενώπιον εκατοντάδων μαθητών και γονιών, ο τότε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λομβαρδέας ανακοίνωσε, μεταφέροντας τις ευχές του Δημάρχου, ότι μέχρι την Τσικνοπέμπτη το θέμα στέγασης του Συλλόγου θα έχει λυθεί. Δεν ανέφερε την χρονιά, είναι η αλήθεια. Γιατί από τότε δεν έχει γίνει τίποτα. Η νέα αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Γκιρτζίκη δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει προσωπικά το θέμα. Για να δούμε αν αυτή την φορά γίνει κάτι, γιατί όταν έρχεται η ώρα υλοποίησης των όσων υποσχέθηκαν, κατά ένα μαγικό τρόπο εξαφανίζονται.
Χ.Δ.


Το χάος της Μ. Ανατολής
Με ευκολία φτάνουν στις τηλεοράσεις ή τους υπολογιστές μας φρικιαστικές εικόνες από εμπόλεμες ζώνες. Έτσι και από τις πρόσφατες επιθέσεις στην Συρία. Και αρχίσαμε όλοι τις γεωπολιτικές αναλύσεις. Κάτι ιδιαιτέρως δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς: Ο Άσαντ που είναι δικτάτορας, πολεμάει τους αντάρτες που είναι στην πλειοψηφία τους τζιχαντιστές, τους οποίους υποστηρίζει το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Η Ρωσία και το Ιράν στηρίζουν τον Άσαντ, πολεμώντας οι μεν με Τσετσένους μισθοφόρους, οι δε με την Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους αντάρτες που είναι στην πλειοψηφία τους τζιχαντιστές. Η Τουρκία πολεμάει τον Άσαντ που βρήκε συμμάχους τους Κούρδους, οι οποίοι πολεμούν την Τουρκία που τους καίει τα χωριά. Το Ισραήλ ετοιμοπόλεμο, παρακολουθεί και παρεμβαίνει χειρουργικά. Πού να βρει κανείς άκρη μέσα σ’ αυτό τον κυκεώνα γεωπολιτικών συμφερόντων και στρατηγικών για τους περίφημους ζωτικούς χώρους; Δεν είναι τυχαίο ότι η Δύση λίγο συγκινήθηκε από την βομβιστική ενέργεια στην Αγ. Πετρούπολη. Λίγες μέρες μετά έρχεται η ρίψη χημικών στην Συρία, ενώ υποτίθεται ότι ο Άσαντ δεν έχει πλέον χημικά όπλα. Και έρχεται ο βομβαρδισμός Τραμπ να θυμίσει σε Ρωσία και Ιράν ότι και οι ΗΠΑ είναι στο παιχνίδι. Μια δυναμική παρέμβαση, αφού στα έξι χρόνια του εμφυλίου στη Συρία, ποτέ η Ουάσινγκτον δεν είχε επιτεθεί απευθείας στο καθεστώς Άσαντ. Το σίγουρο είναι ότι η ‘’γειτονιά’’ μας είναι και πάλι εν βρασμώ.
Χ.Δ.


Αγωνία και λύσεις
Έχουν δίκιο να ανησυχούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θράκης, όπως γράφουν σε ανακοίνωση που σήμερα δημοσιεύουμε, καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι μεγάλες και λόγω των συνεχών αποχωρήσεων η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πιεστική για τους ίδιους αφού καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη μεγαλύτερες και αυξανόμενες ανάγκες με λιγότερο δυναμικό.
Αιτούνται δε, περισσότερες προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό ζητώντας παράλληλα να άρει η χώρα την μνημονιακή απαγόρευση διορισμών και να ανακατευθύνει τις δαπάνες από «την εξυπηρέτηση των τραπεζών, του χρέους και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας» στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Καλά τα λένε, και όντως η υγεία χρειάζεται ισχυρή υποστήριξη, αλλά εκτιμούν ότι τα χρήματα που κατευθύνονται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς προς την ιδιωτική επιχειρηματικότητα είναι αυτά που θα σώσουν την υγεία και θα δώσουν τη δυνατότητα περισσότερων διορισμών; Αυτή είναι η πρόταση και όχι ενδεχομένως, η περιστολή των δημοσίων εξόδων από άλλες διαρροές; Και πώς το φαντάζονται να ξαναγεμίζει ο δημόσιος κουμπαράς για να συνεχίσουν να πληρώνονται οι μισθοί παλαιών και νέων γιατρών;
Ε.Δ.


Γιατί εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Αβδήρων;
Μάθαμε για την συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με τον Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» που ασχολείται με την διάσωση και την αναστήλωση των αρχαίων Θεάτρων. Και θυμηθήκαμε πως έτσι γνωρίσαμε και μεις τον κ. Μπένο που επισκέφτηκε πολλές φορές την περιοχή μας και εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου των Αβδήρων. Μια προσπάθεια που δεν τελεσφόρησε και μάλλον έχει εγκαταλειφθεί παρά το γεγονός ότι είχαν τότε δοθεί χρήματα από την περιφέρεια στην διοίκηση της οποίας ήταν ο Άρης Γιαννακίδης και ο Φώτης Καραλίδης και ο τότε δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης στήριξε την προσπάθεια. Να θυμίσουμε πως η Αρχαιολογία Ξάνθης είχε διενεργήσει μια πρώτη ανασκαφή που έφερε στο φως ενθαρρυντικά δείγματα για την ύπαρξη του αρχαίου Θεάτρου. Ωστόσο ξανά δεν έγινε τίποτε και η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε απ’ όλους. Κι είναι κρίμα γιατί μπορούσε κι ο νομός μας να έχει ένα αρχαίο θέατρο όπως της Μαρώνειας, ο νομός Ροδόπης ή των Φιλίππων ο νομός Καβάλας και να φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις.
Μ.Ξ.


Ο ανένδοτος αγώνας και οι ανεκδιήγητα ανιστόρητοι του δήμου Ξάνθης
«Ανένδοτο αγώνα κήρυξε η ΔΕΥΑΞ για τις δυσοσμίες στο Δήμο Ξάνθης»! Ω ναι, το διαβάσαμε στο επίσημο site του δήμου Ξάνθης και είναι ο τίτλος του δελτίου τύπου που αναφέρεται στην προσπάθεια της ΔΕΥΑΞ να καθαρίσει από τα λύματα των αγωγό των ομβρίων. Προφανώς και αυτός που το έγραψε αυτό είναι τουλάχιστον ανιστόρητος γιατί διαφορετικά δεν θα παραλλήλιζε τα έργα της ΔΕΥΑΞ, με τον «ανένδοτο αγώνα», μια ιστορική στιγμή για τη χώρα και αναφέρομαι στο ανένδοτο αγώνα που είχε κηρύξει ο Γέρος της Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ασκώντας σκληρή κριτική στην ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καταγγέλλοντας βία και νοθεία στις εκλογές του 1961 όπως και τη δράση παρακράτους της Δεξιάς που ευθύνεται για την δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Θανάσης Μουσόπουλος θυμάται… έναν ήχο που φυλακίστηκε για πάντα: «Εδώ Πολυτεχνείο»

Τα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας είναι γεμάτα αγώνες και θυσίες Όπως σημειώνω σε παλιότε…