Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Στη δίνη του διχασμού η Τουρκία

Στη δίνη του διχασμού η Τουρκία

0
tourkia dimopsifisma

Το οριακό αποτέλεσμα βάζει σε νέες περιπέτειες τη γειτονική χώρα. Το δημοψήφισμα στο μικροσκόπιο: Δύο κόσμοι αντίθετοι καλούνται να συνυπάρξουν

ΟΧΙ είπαν οι Τούρκοι υπήκοοι της Ελλάδας. Εξαίρεση οι Τούρκοι ψηφοφόροι στο προξενείο Κομοτηνής

Βαριά έπεσε η σκιά του διχασμού στη γειτονική Τουρκία μετά την οριακή επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο επιτρέπει στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκτήσει εξουσίες Σουλτάνου, αλλά όχι με την ευρεία αποδοχή, που ο ίδιος ανέμενε ή προσδοκούσε. Βαθιά προβληματίζει τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο η ακραία πόλωση που σημάδεψε τη χώρα, με ένα δημοψήφισμα που διενεργήθηκε σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, μέσα από μία πρωτόγνωρα επιθετική επικοινωνιακή καμπάνια από την πλευρά του Τούρκου προέδρου και μέσω μίας εκλογικής διαδικασίας της οποίας η εγκυρότητα αμφισβητήθηκε έντονα.

Η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος

tourkia dimopsifisma-2Στο 85,46% έφτασε η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία, ποσοστό 1,94% χαμηλότερο από τη συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές, που ήταν οι Βουλευτικές της 1ης Νοεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, από τους 58.366.647 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στις κάλπες προσήλθαν 49.621.753. Έγκυρες θεωρήθηκαν οι 48.759.595 ψήφοι και άκυρες 862.158 ψήφοι.

Η Τουρκία εμφανίζεται πλέον περισσότερο διχασμένη από ποτέ. Ο χάρτης της κατανομής της ψήφου εμφανίζει ουσιαστικά μια Τουρκία με δύο πρόσωπα: από τη μία την Τουρκία της Ανατολικής Θράκης, των Μικρασιατικών παραλίων και των παραλίων της Μεσογείου, των μεγάλων αστικών κέντρων (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αδριανούπολη, Αττάλεια, Άδανα) και των Κούρδων της ΝΑ Τουρκίας, που δεν ενέκριναν την πρόταση για την αλλαγή του συντάγματος της χώρας από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία με ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Από την άλλη, τη βούλησή τους να δώσουν ενισχυμένες εξουσίες στον Ερντογάν έστειλαν με την θετική ψήφο τους οι κάτοικοι της κεντρικής Ανατολίας, που αποτελεί το πιο συντηρητικό κομμάτι της Τουρκίας. Από εκεί αντλεί την κύρια δύναμή του το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Οι περιοχές που ψήφισαν «όχι» «αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα της χρηματοοικονομικής, βιομηχανικής, τουριστικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ισχύος της Τουρκίας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το πιο αστικό, οικονομικά σημαντικό, μορφωμένο και κοσμοπολίτικο κομμάτι της Τουρκίας θα κυβερνάται από το λιγότερο οικονομικά ισχυρό, λιγότερο μορφωμένο και πιο εσωστρεφές κομμάτι της χώρας. Δεν πρόκειται για διαφορά μεταξύ εκλογικών περιφερειών αλλά μεταξύ προφίλ ψηφοφόρων,» γράφει ο διευθυντής της αγγλόφωνης Hurriyet Daily News, Μουράτ Γετκίν.

«Όχι» ψήφισαν οι Τούρκοι της Ελλάδας- Εξαίρεση οι ψηφοφόροι στο προξενείο Κομοτηνής

Κάλπες στήθηκαν σε 57 χώρες στο εξωτερικό για το δημοψήφισμα, όπου ως χώρα λογίζεται και το ψευδοκράτος. Οι Τούρκοι υπήκοοι που διαμένουν στην Ελλάδα είπα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα με εξαίρεση τους εκλογείς της ΑΜΘ.

Με βάση τα τελικά αποτέλεσμα, στην Ελλάδα επί συνόλου 10.556 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν μόλις 797, στις κάλπες που στήθηκαν στα προξενεία της Αθήνας, της Κομοτηνής, της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης. Μόλις το 22,62% όσων ψήφισαν τάχθηκε υπέρ του «Ναι», ενώ το 77,38% τάχθηκε υπέρ του «Όχι».

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Αθήνα ΝΑΙ 14% ΟΧΙ 85%, Κομοτηνή ΝΑΙ 58% ΟΧΙ 41%, Ρόδος ΝΑΙ 47% ΟΧΙ 52% και Θεσσαλονίκη ΝΑΙ 24% ΟΧΙ 75%. Να σημειώσουμε ότι κυρίως στα προξενεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης ψήφισαν και οι Ρωμιοί, που διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα.

Υπέρ του «Όχι» τάχθηκε και η πλειοψηφία των Τούρκων που ψήφισαν στην κατεχόμενη Κύπρο. Επί συνόλου 104.475 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, στις κάλπες προσήλθαν 43.479. «Ναι» ψήφισε το 45,18% του εκλογικού σώματος και «Όχι» ψήφισε το 54,82%.

Δεν ανταποκρίθηκε στα διεθνή στάνταρ η εκλογική διαδικασία

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία πάντως, δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως δήλωσε αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Μάλιστα, οι περισσότερες κατηγορίες για μαζική νοθεία επικεντρώνονται στο ζήτημα της εγκυρότητας της διαδικασίας ύστερα από την παράδοξη ανακοίνωση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, ότι θα θεωρούνται έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής εφόσον δεν έχει αποδειχτεί ότι μεταφέρθηκαν από κάπου αλλού, αναιρώντας έτσι την αντίθετη απόφαση που είχε ανακοινώσει πριν την διαδικασία και που αφορά περίπου 2,5 εκ. ψήφους.

Ιστορική απόφαση λέει ο Ερντογάν, κουνώντας το δάχτυλο στην ΕΕ και απλώνοντας το χέρι στον Μπαχτσελί

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής, ο Ερντογάν έσπευσε να διακηρύξει ότι ο τουρκικός λαός έλαβε μια «ιστορική απόφαση» που τώρα θα πρέπει «να γίνει σεβαστή» από όλους, ενώ κατηγόρησε ΕΕ και ΟΑΣΕ για τις επικρίσεις που δέχεται, όσον αφορά στην εγκυρότητα της διαδικασίας.

«Ευτυχώς, καταφέραμε ένα δύσκολο πράγμα και υλοποιούμε την πιο σημαντική μεταρρύθμιση στην ιστορία μας για τη διακυβέρνηση της χώρας μας με τη βοήθεια του λαού μας,» δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά την ψηφοφορία, ενώ μιλώντας χωριστά στους πανηγυρίζοντες οπαδούς του είπε ότι πρόκειται να μιλήσει στον ηγέτη του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Μάλιστα ανέφερε ότι αν τυχόν η βουλή δεν του στείλει μια σχετική απόφαση για να την υπογράψει, τότε «θα πρέπει να πάμε για ένα δημοψήφισμα και για αυτό», είπε.

Έντονες οι διαμαρτυρίες στις περιοχές του ΟΧΙ- Προειδοποιεί για προσφυγή του ΕΔΑΔ το CHP

Οι διαμαρτυρίες εντός της διχασμένης πια Τουρκίας, φουντώνουν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία ζήτησε την Δευτέρα, την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου και είπε πως το κόμμα θα προσφύγει αν χρειαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Μπουλέντ Τεζτσάν, είπε πως το κόμμα έχει λάβει παράπονα από πολλές περιοχές πως δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας και είπε πως ορισμένα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν μυστικά. Είπε επίσης πως η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να δεχθεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου.

Την ίδια ημέρα τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Ο ένας στο πλευρό του άλλου εναντίον του φασισμού» φώναζαν τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Καντικόι στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ κατευθύνονταν προς τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK). Την ίδια ώρα τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Μπεσίκτας, στην ευρωπαϊκή πλευρά. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «έχουμε δίκιο, το «όχι» θα νικήσει».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…