Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε τροχιά υλοποίησης η θερμοκηπιακή επένδυση στην Κεσσάνη

Σε τροχιά υλοποίησης η θερμοκηπιακή επένδυση στην Κεσσάνη

0
Agritex-empros

Στις 27 Απριλίου πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Ομίλου και του Δημοσίου για την παραχώρηση έκτασης 150 στρεμμάτων του γεωθερμικού πεδίου

Επένδυση 6 εκ. ευρώ και 49 μόνιμες θέσεις εργασίας και άλλες 100 εποχικές. Με ισόποσο αντίτιμο μισθώματος με το υπουργείο και ο δήμος Αβδήρων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επένδυση του Ομίλου Ευθυμιάδη στο γεωθερμικό πεδίο της Κεσσάνης του δήμου Αβδήρων . Ήδη ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, οι προσφορές έχουν αξιολογηθεί και στις 27 Απριλίου πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Ομίλου και του Δημοσίου για την παραχώρηση έκτασης 150 στρεμμάτων του γεωθερμικού πεδίου Κεσσάνης όπου θα κατασκευαστεί αρχικά υδροπονικό θερμοκήπιο τομάτας έκτασης 50 στρεμμάτων, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάσει τα 100 στρέμματα.

Η επένδυση Ευθυμιάδη είχε επιλεγεί για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ

Αναφορικά με τον διαγωνισμό, μιλώντας στο «Ε» ο γεωπόνος, υπεύθυνος Διαχείρισης Γεωθερμικών Πεδίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Χαράλαμπος Χρυσοχοΐδης, επεσήμανε πως εκτός του κ. Ευθυμιάδη υπήρχε και μια άλλη εταιρεία από την Αθήνα που κατέθεσε φάκελο για μίσθωση του γεωθερμικού πεδίου, όχι όμως για εκμετάλλευση αλλά για διανομή – εμπορία θερμικής ενέργειας. Να σημειώσουμε πως η επένδυση Ευθυμιάδη ήταν μεταξύ των επιλέξιμων έργων από το υπουργείο για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ.

Επένδυση 6 εκ. ευρώ και 49 μόνιμες θέσεις εργασίας και άλλες 100 εποχικές

Να σημειώσουμε πως η επένδυση είναι ύψους 6 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει θερμοκήπιο υδροπονικής τεχνολογίας για την παραγωγή της ντομάτας ποικιλία Lucia που είναι πιστοποιημένο προϊόν του Ομίλου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα απασχολεί 49 θέσεις μόνιμης εργασίας και άλλες 100 εποχικές. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που αντιμετωπίζεται ως ανάσα από την δημοτική αρχή δεδομένου ότι ο δήμος Αβδήρων είναι ένας αγροτικός δήμος με υψηλή ανεργία. Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης σύντομα το ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσει σε δημοπράτηση με καθορισμό του αντιτίμου έναντι του οποίου θα μισθώσει την έκταση και πως κι αυτό το ζήτημα είναι στην τελική ευθεία.

Με ισόποσο αντίτιμο μισθώματος με το υπουργείο και ο δήμος Αβδήρων

Να σημειώσουμε πως ο δήμος Αβδήρων για την υλοποίηση της επένδυσης χρειάστηκε να προβεί σε παραχώρηση 15 στρεμμάτων δημοτικής έκτασης. Το θέμα χειρίζεται η δημοτική επιχείρηση ΔΕΑΠΕΧΩ ΑΕ. Όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης το δημοτικό συμβούλιο έχει λάβει απόφαση το μίσθωμα της παραχώρησης να είναι ισόποσο με αυτό που θα καθορίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση δημόσιας γης. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βαίνει προς υλοποίηση μια τόσο σημαντική επένδυση για το δήμο του σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη και τόνισε πως ο δήμος θα συνδράμει όπου κληθεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …