Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μπήκε το νερό στο αυλάκι» για το θερμοκήπιο στην Κεσσάνη

«Μπήκε το νερό στο αυλάκι» για το θερμοκήπιο στην Κεσσάνη

0
agritex ypografi

Υπογράφτηκε η σύμβαση της εταιρείας Agritex –Ενεργειακή ΑΕ του Ομίλου Ευθυμιάδη με την Αποκεντρωμένη

Επένδυση 7 εκ. ευρώ με 100 θέσεις εργασίας και φιλική στο περιβάλλον. Ε. Ευθυμιάδης:”Ελπίζουμε στο επόμενο 12μηνο να έχουμε ξεκινήσει”

Ανοιχτό πλέον είναι το πεδίο για την υλοποίηση της θερμοκηπιακής επένδυσης της Agritex –Ενεργειακή ΑΕ του Ομίλου Ευθυμιάδη στο γεωθερμικό πεδίο Κεσσάνης, μετά την υπογραφή της σύμβασης δικαιώματος διαχείρισης τμήματος του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου της περιοχής, που της κατακυρώθηκε μετά από ανοιχτό διαγωνισμό που προκήρυξε η Αποκεντρωμένη. Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Ξάνθη μεταξύ του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης κ. Φραγκισκάκη Νικήτα και του Διευθύνοντος Συμβούλου τη ς Agritex – Ενεργειακή ΑΕ κ. Χάιτα Βασίλη, παρόντος του Αντιπροέδρου του Ομίλου κ. Ευθύμη Ευθυμιάδη καθώς και του υπεύθυνου Διαχείρισης Γεωθερμικών Πεδίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Χαράλαμπου Χρυσοχοΐδη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων ενώ παρέστη ο πρώην υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης.

agritex oloiΕπένδυση 7 εκ. ευρώ με 100 θέσεις εργασίας και φιλική στο περιβάλλον

Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά της επένδυσης καθώς και στην σημασία της για την περιοχή μας,ο γ. γραμματέα της Αποκεντρωμένης κ. Φραγκισκάκης τόνισε: «Περνάμε σ’ ένα άλλο στάδιο εκμετάλλευσης της γεωθερμίας της περιοχής . Ένα κοίτασμα που εκτείνεται σε 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δημιουργεί άλλη ανάπτυξη στην περιοχή. Είναι μια επένδυση φιλική προς το περιβάλλον. Δεν θα έχουμε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αντίθετα θα έχουμε μείωση των εκπομπών διαμέσου της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου έτσι ώστε με την κάλυψη 50 στρεμμάτων σε θερμοκήπιο θα έχουμε ένα παραγωγικό δυναμικό σε οπωροκηπευτικά, δίνοντας μια δυναμική στην περιοχή έτσι ώστε να καταστεί ένας κόσμος ανάπτυξης θερμοπηπιακών καλλιεργειών στην Βόρεια Ελλάδα με γεωθερμική χρήση. Είναι μια επένδυση που στο διάστημα έως την υλοποίησή της θα είναι ύψους 7 εκ. ευρώ και με την πλήρη λειτουργία της θα απασχολεί 100 εργαζόμενους, δημιουργώντας ένα ευμενές οικονομικό περιβάλλον για την απασχόληση και για τις επενδύσεις στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η γεωθερμία είναι ένα μέσο ανάπτυξης για την στεγασμένη γεωργία που δίνει μια δυναμική και μια ανταγωνιστικότητα στον πρωτογενή τομέα». Ο κ. Φραγκισκάκης σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για ένα νέο γεωθερμικό πεδίο στον Ακροπόταμο Καβάλας καθώς και στην Ροδόπη: « Αυτές οι επενδύσεις δίνουν ένα brand name στην περιοχή όσον αφορά τα κηπευτικά και τις στεγασμένες καλλιέργειες που στο τέλος επιφέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία της περιοχής».

Ε. Ευθυμιάδης:”Ελπίζουμε στο επόμενο 12μηνο να έχουμε ξεκινήσει”

Ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ευθυμιάδη κ. Ευθύμης Ευθυμιάδης αναφέρθηκε στους λόγους που η εταιρεία έστρεψε το ενδιαφέρον της στο γεωθερμικό πεδίο της Κεσσάνης: «Ήδη έχουμε μια επένδυση 100 στρεμμάτων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όπου παράγουμε υψηλής ποιότητας οπωροκηπευτικά. Η ζήτηση είναι μεγάλη δεν φτάνει να την καλύψουμε με την παραγωγή μας. Έτσι αποφασίσαμε να μεγαλώσουμε την παραγωγική μας βάση και τι καλύτερο από το να το συνδυάσουμε από μια επένδυση που αξιοποιεί την γεωθερμία που είναι ο φιλικός τρόπος θέρμανσης για το θερμοκήπιο και η θέρμανση είναι το μεγαλύτερο κοστολογικό στοιχείο για ένα θερμοκήπιο στην Β. Ελλάδα. Οπότε μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να παραγάγουμε άλλους 5.000 τόνους τομάτα και να τη διαθέσουμε με το εμπορικό σήμα Lucia που είναι το πιστοποιημένο σήμα για την τομάτα που παράγουμε». Ο κ. Ευθυμιάδης πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή η παραγωγή τομάτας Lucia απορροφάται κατά 90% από την εσωτερική κατανάλωση αλλά με το δεύτερο θερμοκήπιο θα μπορούν να κάνουν και εξαγωγές.Επίσης σημείωσε πως η επένδυση έχει ακόμη κάποια στάδια για να ωριμάσει πλήρως και ότι αυτό έχει σχέση με τη χρηματοδότησή της: «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πρόβλημα καθώς δεν μπορεί να ενταχθεί καμιά μεγάλη επένδυση του πρωτογενή τομέα σε κίνητρα αλλά αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει σύντομα ελπίζουμε. Μόλις γίνει αυτό, ελπίζουμε στο επόμενο 12μηνο να έχουμε ξεκινήσει».

«Παράγουμε προϊόντα που θέλει η κατανάλωση και όχι προϊόντα που βολεύουν για επιδοτήσεις»

Η δέσμευση της εταιρείας είναι για ανάπτυξη θερμοκηπίου σε 50 στρέμματα αλλά – όπως σημείωσε ο κ. Ευθυμιάδης- το business plan είναι για 100 στρέμματα και πρόκειται να δημιουργήσει τουλάχιστον 110 – 120 θέσεις άμεσης εργασίας και πολύ περισσότερες με την παράλληλη εργασία από καθαριότητα, φύλαξη: «Εμείς είμαστε χρόνια στην περιοχή και ξέρουμε ότι έχει και καλούς ανθρώπους και καλές συνθήκες εργασίας. Αυτό που έλειπε είναι ένα καλό πλάνο για να παραχθούν προϊόντα που θέλει η κατανάλωση και όχι προϊόντα που βολεύουν για επιδοτήσεις. Εμείς με την τεχνογνωσία που έχουμε ξέρουμε ποια είναι τα προϊόντα που θέλει η κατανάλωση και τα παράγουμε με τον σωστό τρόπο.Η Ξάνθη είναι μια κατάλληλη περιοχή γι αυτή την διαδικασία και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο κ. Ευθυμιάδης.

Β. Χάιτας Διευθύνων σύμβουλος της Agitex: «Η γεωθερμία μειώνει το ενεργειακό κόστος και μας δίνει ένα πλεονέκτημα στην επίτευξη των στόχων μας»

Στους στόχους της εταιρείας αναφέρθηκε και ο κ. Χάιτας Βασίλης Διευθύνων σύμβουλος της Agitex- Ενεργειακή ΑΕ: «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχουμε και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει και τα δίκτυα αγροτών στα οποία δραστηριοποιούμαστε σε μια δεύτερη μονάδα και πιθανώς και μια τρίτη έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια κρίσιμη μάζα με δυνατότητα εμπορίας. Πιστεύουμε ότι ο κλάδος των θερμοκηπίων έχει την δυνατότητα να επιτελέσει ένα δυναμικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της γεωργίας.Η γεωθερμία μειώνει το ενεργειακό κόστος και μας δίνει ένα πλεονέκτημα στην επίτευξη των στόχων μας. Η γεωθερμία είναι σημαντικός παράγοντας, χρειάζεται όμως υποδομές και δίκτυα που δεν υπάρχουν και πρέπει να δημιουργηθούν». Παράλληλα ο κ. Χάιτας παραδέχθηκε πως η επιχειρηματικότητα περνά δύσκολες μέρες ωστόσο υποστήριξε πως ο πρωτογενής τομέας είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλους κλάδους: «Υπάρχει δυνατότητα κάποιων επενδύσεων ιδιαίτερα όταν αντιλαμβανόμαστε ότι ο πρωτογενής τομέα στην Ελλάδα μαζί με τον τουρισμό θα αποτελέσουν τους δύο παράγοντες ανάπτυξης».

Σ. Ξυνίδης: «Πιστεύω πως αυτός ο τόπος έχει πολύ μέλλον μπροστά του στον πρωτογενή τομέα»

Όπως είναι γνωστό η αξιοποίηση της γεωθερμίας αποτέλεσε ένα προσωπικό στοίχημα για τον πρώην υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος δήλωσε στο «Ε»:«Προσωπικά νιώθω πολύ μεγάλη χαρά γιατί όσο περνάνε τα χρόνια βλέπω ότι σωστά σκεπτόμασταν τότε. Μπορεί να είναι προσωπικό στοίχημα αλλά στην ουσία είναι συλλογικές προσπάθειες . Δεν αρκεί ένας άνθρωπος για να μπορεί να κάνει τέτοιες κινήσεις που έχουν μακρόπνοα αποτέλεσμα για τον τόπο. Υπήρξαν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι μα δίδαξαν τι είναι γεωθερμία.Ένας απ’ αυτούς ο κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης από την Αποκεντρωμένη παλαιότερα. Απλά μάθαμε και εντάξαμε στον σχεδιασμό μας αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, αυτό το απλό κάναμε. Αυτή είναι η τρίτη επένδυση, υπάρχουν και άλλα γεωθερμικά πεδία και άλλες εκτάσεις. Υπάρχουν δυνατότητες εκμετάλλευσης της βαθιάς γεωθερμίας σε μεγάλο βάθος δηλαδή. Πιστεύω πως αυτός ο τόπος έχει πολύ μέλλον μπροστά του στον πρωτογενή τομέα και χαίρομαι που σοβαροί επιχειρηματίες έρχονται και κάνουν επενδύσεις στην περιοχή».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…