Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πλιάτσικο» στον Νέστο από Βούλγαρους ψαράδες

«Πλιάτσικο» στον Νέστο από Βούλγαρους ψαράδες

0
alieis nestos

Το νομικό κενό για την ερασιτεχνική αλιεία έχει σαν αποτέλεσμα: «Μπάτε Βούλγαροι ψαρέψτε και αλιευτικά μη δώσετε!». Τι λένε οι εμπλεκόμενοι φορείς

Κάτοικος της περιοχής Σταυρούπολης: «Πέφτουν σαν τα κοράκια …Δεν σέβονται τίποτε…». Πλήρης απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Τι αναφέρει η εφημερίδα «Μόνιτορ» Σόφιας για το θέμα

Στο έλεος της άναρχης, ασύδοτης αλιείας, χωρίς κανόνες, φραγμούς και περιορισμούς είτε σε ποσότητες είτε σε μέσα και τρόπο αλίευσης, είναι τα εσωτερικά υδάτινα συστήματα της χώρας μας , λίμνες και ποτάμια, από τότε που καταργήθηκε ο νόμος που προέβλεπε σχετική άδεια για την άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας. Αυτό το νομικό κενό καθώς και την πλήρη απουσία εκλεκτικών μηχανισμών παρά μόνο μετά από καταγγελία και για περιόδους απαγόρευσης της αλιείας- όπως ισχύει τώρα και μέχρι της 31 Μαΐου και κάθε μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου γιατί είναι περίοδος αναπαραγωγής των αλιευμάτων στα ποτάμια – επωφελούνται κατά κόρον οι γείτονές μας οι Βούλγαροι, οι οποίοι δεν έχουν αφήσει ψάρι για ψάρι στον Νέστο, όπως καταγγέλλουν στο “Ε” οι κάτοικοι του Νεοχωρίου και του Δαφνώνα, διαμαρτυρόμενοι γιατί η πολιτεία δεν προστατεύει τον Νέστο. Να σημειώσουμε πως οι Βούλγαροι προτιμούν να ψαρεύουν στο ελληνικό κομμάτι του Νέστου και όχι στο δικό τους αφ’ ενός γιατί οι ποταμοί έχουν περισσότερα αλιεύματα στις εκβολές τους, κυρίως όμως γιατί στην Βουλγαρία οι άδειες για ερασιτεχνική αλιεία πληρώνονται και δεν ισχύει το «μπάτε σκύλοι αλέστε» όπως στη χώρα μας!

«Μπάτε Βούλγαροι ψαρέψτε και αλιευτικά μη δώσετε!»

Η «επέλαση» Βουλγάρων ψαράδων στον Νέστο είναι ένα καθημερινό σκηνικό για τους κατοίκους των χωριών της Σταυρούπολης αλλά και γνωστό ως φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Νέστου- Βιστονίδας – Ισμαρίδας, στο Δασαρχείο και στην Αστυνομία που έχουν την ευθύνη της αστυνόμευσης στα εσωτερικά υδάτινα συστήματα. Μάλιστα όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φορέα κ. Μάνος Κουτράκης κανείς δεν μπορεί να παρέμβει αφού δεν υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει. Ωστόσο είναι ενήμεροι όλοι ότι χρησιμοποιούνται διάφοροι τρόποι αλιείας που δηλητηριάζουν τα αλιεύματα και τον ποταμό: «Πριν 2 χρόνια πέθανε από ηλεκτροπληξία ένας κάτοικος Βουλγαρίας που χρησιμοποιούσε ηλεκτραλιεία. Δηλαδή ψάρευε με ηλεκτρικό ρεύμα, μια μέθοδο πολύ επικίνδυνη. Επίσης άλλοι ψαρεύουν με φόλες. Ρίχνουν τοξίνες στο νερό και αναισθητοποιούν τα ψάρια και πιάνουν μεγάλες ποσότητες. Πολλοί απ’ αυτούς ασκούν και εμπόριο στην Βουλγαρία με ψάρια που ψαρεύουν στον δικό μας κομμάτι του Νέστου. Ήδη ο Νέστος έχει υποστεί μείωση σε αλιεύματα και γενικότερα τα συστήματά μας έχουν πρόβλημα. Γι αυτό αποτελεί μέγιστη αναγκαιότητα να ψηφιστεί νόμος, να μπει τάξη και κανόνες στην ερασιτεχνική αλιεία ώστε να γίνεται μια σωστή διαχείριση των υδάτινων συστημάτων. Δεν μπορεί να είναι στο έλεος του καθενός «, επισημαίνει ο κ. Κουτράκης.

Κάτοικος της περιοχής Σταυρούπολης: «Πέφτουν σαν τα κοράκια …Δεν σέβονται τίποτε»

Για μεγάλη μείωση των ψαριών στον Νέστο κάνει λόγο και ο κ. Σάκης μόνιμος κάτοικος της περιοχής που ψάρευε από μικρό παιδί για την οικογένειά του: «Η κατάσταση είναι δραματική. Πέφτουν σαν τα κοράκια και δεν αφήνουν ψάρι για ψάρι στον Νέστο. Παλιά θυμάμαι εμείς ψαρεύαμε με τρόπο και με σεβασμό στο ποτάμι και στο περιβάλλον. Το προσέχαμε σαν το σπίτι μας. Αυτοί δεν σέβονται τίποτε και δεν τους ελέγχει κανένας. Είναι σωστό και δίκαιο αυτό, να μας παίρνουν τα ψάρια μας και να τα πουλάνε στην χώρα τους. Να βγάζουν λεφτά χωρίς κόστος… και χωρίς να δίνουν πουθενά λογαριασμό. Απορώ δεν υπάρχουν υπηρεσίες να τους ελέγξουν;».

Τι λένε οι εμπλεκόμενοι φορείς

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Ξάνθης κ. Θανάσης Πεχλιβάνης επισημαίνει πως αρμοδιότητα του έλεγχου φέρει η αστυνομία και μπορεί να παρέμβει μόνο μετά από καταγγελία και για περίοδο που απαγορεύεται το ψάρεμα. Διαφορετικά εφόσον έχει καταργηθεί ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο καθώς δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Ανέφερε ωστόσο πως στα Στενά του Νέστου επιτρέπεται το ψάρεμα μόνο με πετονιά και όχι με άλλα μέσα. Υπό αμφισβήτηση όμως παραμένει αν αυτό τηρείται εφόσον δεν υπάρχει έλεγχος! Από τα Δασαρχείο ο αν. δασάρχης κ. Μούρος μας ανέφερε πως δεν έχει πέσει στην αντίληψη των Δασοφυλάκων κάποιο κρούσμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι Δασοφύλακες κυρίως ελέγχουν την λαθροϋλοτομία και όχι την αλιεία. Όπως όμως μας ανέφερε θηροφύλακας έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από κατοίκους της περιοχής που ζητούν να μπει ένα φρένο σ’ αυτή την κατάσταση. Τέλος να σημειώσουμε ότι αυτό το πρόβλημα στην περιοχή μας αφορά τον Νέστο και όχι την Βιστονίδα. Όμως μας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας κ. Γιώργος Γκίλης, στην Βιστονίδα δεν ψαρεύουν Βούλγαροι αλλά κάτοικοι από τα παρακείμενα χωριά της Ροδόπης,Ίασμο και Διαλαμπή. Ωστόσο όπως σημείωσε: «Για μας και αυτό είναι παράνομο και το θεωρούμε κλέψιμο γιατί εμείς μισθώνουμε την λίμνη και πληρώνουμε το 10% επί των ακαθαρίστων εσόδων μας κάθε χρόνο στο Δημόσιο».

Τι αναφέρει η εφημερίδα «Μόνιτορ» της Σόφιας για το θέμα

«Οι Βούλγαροι ψαράδες είμαστε όλο και πιο ανεπιθύμητοι στους ποταμούς της Βόρειας Ελλάδας», δήλωσε στην εφημερίδα «Μόνιτορ» της Σόφιας ο πρόεδρος των σωματείου αλιέων «Balkanka 2009», Ιβάν Μίσεφ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «συχνά οι συμπατριώτες μας δεν τηρούν τις χρονικές περιόδους απαγόρευσης αλιείας ορισμένων ειδών ψαριών, ή ψαρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες από τις επιτρεπόμενες και για τον λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν μέτρα τοποθετώντας πινακίδες με τις σχετικές απαγορεύσεις και ενημέρωση και στα βουλγαρικά, ενώ οι ελεγκτές περιπολούν μαζί με διερμηνείς στους ποταμούς και προειδοποιούν τους Βούλγαρους ψαράδες. Τα πρόστιμα είναι εξαιρετικά μεγάλα. Επίσης, οι Έλληνες παραπονούνται για τις υπερβολικές ποσότητες ψαριών που πιάνουν οι Βούλγαροι ψαράδες, καθώς και για τα σκουπίδια που αφήνουν. Επίσης, δεν είναι σπάνιες οι φορές που οι δικοί μας ψαράδες χρησιμοποιούν αλιευτικά δίχτυα ή ανάβουν φωτιές παρά τη ρητή απαγόρευση». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι «οι Βούλγαροι ψαράδες πωλούν μετά τα ψάρια, με τα οποία είναι γεμάτοι οι ελληνικοί ποταμοί, σε παράνομα σημεία στη Βουλγαρία».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …