Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι Αρμένιοι της Ξάνθης ‘’δεν ξεχνούν’’ 102 χρόνια μετά

Οι Αρμένιοι της Ξάνθης ‘’δεν ξεχνούν’’ 102 χρόνια μετά

0
armenioi kerakia17

Κατάμεστο το ΙΘΤΠ στην εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων με κεντρικό ομιλητή τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη

Ν. Ανδρουλάκης: «Ας γίνουμε η φωνή όλων εκείνων που δεν μπορούν να μιλήσουν πια»

Στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με συνδιοργανωτές την ΠΑΜ-Θ, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και το Διακοινοτικό Συμβούλιο των Αρμενικών Κοινοτήτων ΑΜ-Θ. Οι εκδηλώσεις στην Ξάνθη συνεχίζονται και σήμερα Δευτέρα 24 Απριλίου από τις 09:30 έως τις 13:30 με την εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει ο Αρμενικός Σταυρός Ελέους Ξάνθης στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης (Αγ. Ελευθερίου 54). Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 19:00 με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Θυμάτων που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Αρμενικής Εκκλησίας Ξάνθης. 102 χρόνια από την πρώτη Γενοκτονία του 20ού αιώνα που διαπράχθηκε από την κυβέρνηση των Νεότουρκων σε βάρος του Αρμενικού λαού που κατοικούσε στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παράλληλα με την κεντρική επετειακή εκδήλωση για την Γενοκτονία, φέτος τιμάται και η επέτειος της συμπλήρωσης των 30 ετών από την αναγνώριση της γενοκτονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γρ. Στογιαννίδης: «Να μην δώσουμε ξανά άλλοθι σε παρόμοιες πράξεις»

armenioi armenakia17Την εκδήλωση ‘’άνοιξε’’ η εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, Ζαμπέλ Αϊβαζιάν, ως παρουσιάστρια, δίνοντας τον λόγο στον Μητροπολίτη Ξάνθης, που έπρεπε να αποχωρήσει. Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων παρουσίασε την Ξάνθη ως παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης, αναφερόμενος και στην έκδοση για την θρησκευτικά μνημεία της Ξάνθης, λέγοντας ότι η τοπική κοινωνία απέδειξε πως μέσα από τον αλληλοσεβασμό μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη παρά τις διαφορές. Τόνισε δε ότι σύμφωνα με το χριστιανικό μήνυμα συγχωρούμε μεν, αλλά δεν ξεχνάμε ποτέ. Στην δική της εισήγηση η κα Αϊβαζιάν αναφέρθηκε στην περίπτωση του Καραμπά και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης που υπάρχει, όπως και στην καταπάτηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από πλευράς της Τουρκίας. Ανέφερε επίσης ότι πριν δύο χρόνια ξεκίνησε από το Πατριαρχείο της Αρμενίας νομικός αγώνας για την διεκδίκηση των περιουσιών που έχουν καταπατηθεί, κάτι που προβλήθηκε και στο σύντομο βίντεο στην αρχή της εκδήλωσης. Από την πλευρά του ο βουλευτής Ξάνθης, Γρηγόρης Στογιαννίδης, κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην προβολή της γενοκτονίας τα τελευταία χρόνια, τόνισε πως η Ελλάδα οφείλει να έχει μια ξεχωριστή στάση στο ζήτημα όχι μόνο ως χρέος απέναντι στους Αρμενίους, αλλά και απέναντι στην δικαιοσύνη. Παρότρυνε δε σε συντονισμό των προσπαθειών, ώστε να μην ξαναδοθεί ποτέ άλλοθι σε παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις.

Δήμαρχος Ξάνθης: «Δεν ένιωσα ποτέ τους Αρμένιους ως μειονότητα, γιατί κατοικούμε εδώ απόγονοι ανθρώπων άλλης γενοκτονίας»

armenioi episimoi17Η Πρέσβης της Αρμενίας, Άννα Χατσαντουριάν, ανέγνωσε την προσφώνηση του Πρέσβη Fadey Charchoghlyan στα αρμενικά, ενώ το κείμενο είχε διανεμηθεί σε όλους στα ελληνικά. Εκ μέρους της συνδιοργανώτριας Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, σημείωσε πως η Περιφέρεια έκανε το αυτονόητο, όπως και οι Κοινότητες των Αρμενίων, τονίζοντας ότι μπορούν ακόμη να γίνουν πολλά και να αναδειχθεί το ζήτημα. Μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς αίματος Ελλήνων και Αρμενίων, καθώς και οι δύο λαοί αποτελούσαν μέρος του Ανατολικού Ζητήματος. Εντύπωση προκάλεσαν τα λόγια του Αντιπεριφερειάρχη πάνω στην λογική του Διονυσίου Σολωμού ότι εθνικό είναι το αληθές, θυμίζοντας ότι κεμαλιστές και Κούρδοι ήταν αυτοί που κατέσφαξαν τους Έλληνες στην Μικρά Ασία, έστω και αν τώρα τάσσονται πολλοί κατά του Ερντογάν και υπέρ των Κούρδων. «Πρέπει να καταλάβουμε πως ότι και να βγει, δημοκρατία στην Τουρκία δεν θα υπάρξει», είπε χαρακτηριστικά. Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, σημείωσε πως οι ημέρες μνήμης έχουν σκοπό να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο. Τόνισε ότι και ως απλός πολίτης της Ξάνθης αλλά και ως Δήμαρχος δεν ένιωσε ποτέ τους Αρμένιους ως μειονότητα της πόλης. Ίσως, όπως είπε, γιατί και η πόλη αυτή κατοικήθηκε από πολλούς απογόνους μιας άλλης γενοκτονίας.

Ν. Ανδρουλάκης: «Η γενοκτονία επιτυγχάνει μόνο όταν επέλθει λήθη»

armenioi androulakis17Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ Νίκος Ανδρουλάκης. Γνωστός στην Ξάνθη καθώς όπως είπε πριν 20 χρόνια ακριβώς βρέθηκε εδώ ως φοιτητής στην Πολυτεχνική Σχολή. Εκφράζοντας μάλιστα την αγάπη του για την πόλη είπε: «Θεωρώ ότι η Ξάνθη είναι Μουσείο, με την καλή έννοια, όχι μόνο για κάθε κτήριο και κάθε δρόμο της, αλλά και για κάθε άνθρωπο που κατοικεί σ’ αυτήν». Βρέθηκε δύο χρόνια πριν στο Ερεβάν κατά τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία και παρακολουθεί το ζήτημα από κοντά. Σημείωσε πως η ιστορία έχει καταγράψει και έχει ενώσει τους δύο λαούς, οι οποίοι δεν λύγισαν και απολαμβάνουν σήμερα τα αγαθά του ελεύθερου κόσμου. Τονίζοντας ότι η γενοκτονία επιτυγχάνει όταν επέλθει λήθη, εξήγησε ότι γενοκτονία δεν είναι ούτε πόλεμος, ούτε σύγκρουση δύο πλευρών. Είναι μια μονόπλευρη πράξη εις βάρος όχι απλά μιας ομάδας ανθρώπων, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας.

armenioi paidiki xorodia17Αναφέρθηκε επιγραμματικά στις συνθήκες που έχουν υπογραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιέχουν συν τω χρόνω όλους τους χαρακτηρισμούς και τους ορισμούς της γενοκτονίας. «Παρότι οι συνθήκες αυτές δεσμεύουν εδώ και χρόνια τα συμβαλλόμενα κράτη, στην πράξη δεν συμβαίνει αυτό. Είναι πρακτικές καταδικαστέες στα λόγια και στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να της αποτρέψουμε», σημείωσε. Αναφερόμενος στα γεγονότα στην Συρία, επέρριψε μερίδιο ευθύνης στα διεθνή όργανα για την μη λήψη δραστικών μέτρων, τονίζοντας παράλληλα την ευθύνη της λήθης. Μίλησε επίσης για την γενοκτονία μετά την γενοκτονία, που συντελείται με την απάλειψη της μνήμης και των πολιτιστικών μνημείων, κάτι που έχει τεθεί ήδη στο Ευρωκοινοβούλιο. Και παρότι προτάθηκε το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία λόγω και των κλειστών συνόρων με την Αρμενία, κάποιες χώρες που έχουν μεγάλο μέρος επενδύσεων στην Τουρκία δεν το δέχθηκαν. Θυμίζοντας τα λόγια μιας από τις δύο κοπέλες από το Ιράκ που βραβεύτηκαν πέρυσι με το βραβείο Ζαχάρωφ, προέτρεψε όλους να γίνουν η φωνή αυτών που δεν μπορούν να μιλήσουν πια.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

armenioi artenian17

Η ανερχόμενη Ξανθιώτισσα τραγουδίστρια Έλενα Αρτενιάν έκανε πολλούς Αρμένιους να δακρύσουν στο άκουσμα του τραγουδιού «Άδανα»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θρησκευτικές τελετές από τον Μητροπολίτη Ξάνθης για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Εκδηλώσεις Σάββατο και Κυριακή σε Κουτσό και Πασχαλιά Ξάνθης Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περ…