Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Νέα άρνηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε λατομικές εργασίες στα Κομνηνά

Νέα άρνηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε λατομικές εργασίες στα Κομνηνά

0
epitropi poiotitas31-3-17

Πληθαίνουν οι αιτήσεις μετά την αυστηροποίηση σε Καβάλα-Θάσο – Αντιδρά η τοπική κοινωνία λόγω καταπάτησης των περιβαλλοντικών όρων και ορίων των λατομείων

Τέλος στις παρατάσεις για την ανανέωση αδειών πωλητών λαϊκών αγορών – Αναβλήθηκε η ανάκληση άδειας του Baiser που αναμένει αυτοψία από την Νεωτέρων Μνημείων

Η δημιουργία λατομείων στα Κομνηνά απασχόλησε κυρίως την συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Ξάνθης το μεσημέρι της Παρασκευής, 31 Μαρτίου. 15 από τα 24 συνολικά θέματα ημερήσιας διάταξης αφορούσαν την έγκριση ερευνητικών εργασιών δημόσιου λατομικού χώρου σε περιοχές γύρω από τα Κομνηνά όπως οι θέσεις ‘’Μαυρόρεμα’’, ‘’Σταυροδρόμι’’, ‘’Αχλάδα’’ και ‘’Κερασιά’’. Στην εισήγηση που πραγματοποίησε από την αρμόδια υπηρεσία ο κ. Σάββας Παυλίδης ανέφερε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος κυρίως αναφορικά με την απόσταση από τον δρόμο, αρχαιολογικούς χώρους ή κατοικίες, για τα οποία είναι αρμόδια η υπηρεσία. Συμπλήρωσε όμως ο ίδιος ότι από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής και από αυτοψίες, δεν έχουν γίνει οι εργασίες αποκατάστασης τα λατομεία, οι υπόλοιπες δεσμεύσεις της συμφωνίας, ενώ έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ τα γεωγραφικά όρια που είχαν τεθεί. Το τελευταίο παρουσίασε και η πρόεδρος της Επιτροπής, Αλεξία Γκιρτζίκη, επιδεικνύοντας αεροφωτογραφίες της περιοχής και σημειώνοντας τα όρια.

Πολιτική απόφαση να σταματήσουν οι λατομικές εργασίες στα Κομνηνά

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μπένης, θύμισε στα νεώτερα μέλη της Επιτροπής την προηγούμενη απόφαση για λατομικές ερευνητικές εργασίες στα Κομνηνά. Όπως είπε, λόγω της αυστηροποίησης των όρων σε Καβάλα, Θάσο και Δράμα όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνταν εκεί έχουν δημιουργήσει νέες κοινοπραξίες και προσβλέπουν στην περιοχή των Κομνηνών, λόγω και της λειτουργίας των δύο λατομείων εκεί. Όπως αναφέρθηκε από την υπηρεσία και την πρόεδρο της Επιτροπής, στις κοινοπραξίες που κατέθεσαν αιτήσεις περιλαμβάνεται με άλλο σχήμα και η εταιρεία που ήδη εκμεταλλεύεται το λατομείο. Η εν λόγω εταιρεία δεν έχει τηρήσει ούτε τα όρια, αφού ξεπέρασε κατά πολύ την περιοχή που προβλέπεται από την σύμβαση, ούτε τηρεί κανέναν περιβαλλοντικό όρο, καθώς υπάρχουν προβλέψεις για τα απόβλητα, την περίφραξη, τους αναβαθμούς. Ο κ. Φανουράκης σημείωσε ότι παρόλο που οι αιτήσεις απορρίπτονται από την Επιτροπή, παίρνουν έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αυτό που τονίστηκε είναι ότι η Επιτροπή οφείλει να έχει την ίδια στάση και να λάβει μια πολιτική απόφαση. Η άρνηση για τις λατομικές εργασίες προέρχεται και από την δημοτική κοινότητα Κομνηνών, η οποία δια της προέδρου της είχε εκφράσει και στο παρελθόν τις αντιρρήσεις της αναφορικά με το λατομείο, το οποίο όχι μόνο δεν προσφέρει σε κοινωφελή έργα, όπως προβλέπεται, αλλά ούτε απασχολεί κανέναν εργάτη από την περιοχή, καταπατώντας αρκετά στρέμματα εκτός των οριζόμενων στην σύμβαση. Η αρνητική απάντηση απέναντι σε όλες τις αιτήσεις ήταν ομόφωνη από τα μέλη της Επιτροπής.

Αναβλήθηκε η ανάκληση άδειας του Baiser μέχρι αυτοψίας της Νεωτέρων Μνημείων

Το πρώτο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε την ανάκληση άδειας του καταστήματος Baiser. Όπως ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης με τον δικηγόρο του, έχουν ζητήσει την αυτοψία της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων για τις εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί, η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Για τον λόγο αυτό το θέμα αναβλήθηκε και θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση εντός της εβδομάδας, ώστε να υπάρχει και το έγγραφο της Νεωτέρων Μνημείων και να αποφευχθεί η ανάκληση της άδειας. Αναφορικά με την ανανέωση αδειών επαγγελματιών πωλητών Λαϊκών Αγορών, η υπηρεσία ενημέρωσε ότι έχει εκπνεύσει ο χρόνος της όγδοης παράτασης που δόθηκε από το υπουργείο, οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί παράταση από τον δήμο για να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…