Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αγορά της Ξάνθης: Η Ζωή εν Τάφω

Αγορά της Ξάνθης: Η Ζωή εν Τάφω

0
agora

Δουλεύουν μόνο τα κηροπωλεία, τα ανθοπωλεία και τα καταστήματα με παιδικά είδη

Τα «Πάθη» τους μας διηγούνται οι καταστηματάρχες σε ένδυση – υπόδηση

Κόσμος πάει κι έρχεται στην αγορά της Ξάνθης όλη τη Μ. Εβδομάδα όμως ελάχιστοι ψωνίζουν! Η αγορά περνάει τον δικό της Γολγοθά και το χειρότερο είναι πως έπαψε πλέον να προσδοκά Ανάσταση! Είναι χαρακτηριστικό πως γίνεται επίκεντρο σχολιασμού σε παρέες αν δουν κάποιον ή κάποια κυρία συνήθως, να κρατά πάνω από δύο σακούλες από εμπορικά καταστήματα! Και συνήθως ακολουθεί σχόλιο μετά γέλιου του τύπου: «Τι έγινε ρε παιδιά; Ήρθε η ανάπτυξη και δεν το πήραμε χαμπάρι;». Η έρευνα αγοράς που διενήργησε το «Ε» την Μ. Πέμπτη στις πιο εμπορικούς οδούς της πόλης βεβαιώνει του λόγου το αληθές…

lampades 1Δουλεύουν μόνο τα κηροπωλεία, τα ανθοπωλεία και τα καταστήματα με παιδικά

Η Καλυψώ και ο Παναγιώτης είναι ένα νέο ζευγάρι που ασχολείται με την τέχνη της Κηροποιϊας. Η Καλυψώ σπούδασε Κοινωνιολογία, όμως έμαθε την τέχνη από τον πατέρα της και κάθε μέρα από τότε που άνοιξε το κατάστημά της επί της Ικονίου 5…παλεύει με το κερί στο μικρό της εργαστήρι, μεταμορφώνοντάς το από την πρωτογενή μορφή του αυτή της παραφίνη ή το μελισσοκέρι σε πραγματικά αριστουργήματα. Το Πάσχα τα κεριά έχουν την τιμητική τους και οι πασχαλιάτικες λαμπάδες που ετοίμασαν τραβούν το βλέμμα για την καλαισθησία τους, την τεχνική τους αρτιότητα, και το στυλ τους: «Είναι μια ιδιαίτερη τέχνη η κηροποιία. Για το Πάσχα ετοιμάσαμε πλήθος κεριών που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και για όλα τα γούστα και βαλάντια. Έχουμε κεριά από 1 ευρώ έως 15 ευρώ. Συνήθως πιο ακριβές είναι οι λαμπάδες που έχουν διάφορα παιγνίδια ή στολίδια με την τέχνη του ντεκουπάζ», λέει η Καλυψώ και συμπληρώνει πως έχει κίνηση στο κατάστημά της λόγω των ημερών. Κίνηση έχουν και τα ανθοπωλεία όπως αυτό της Δαγκλή αλλά και πάλι λόγω των ημερών! Οι δύο κυρίες του ανθοπωλείου ετοίμασαν πλήθος από στεφάνια των 5 και των 10 ευρώ για τους Επιτάφιους: «Φέτος είναι το κάτι άλλο. Απ την αρχή του χρόνου δεν κινείται τίποτε. Κι εμείς είμαστε ένα νέο κατάστημα και πάλι λέμε και μη χειρότερα …Μόνο τώρα υπάρχει λίγη κίνηση. Ο κόσμος αγοράζει στεφάνια για τους Επιτάφιους και λουλούδια για τα νεκροταφεία», μας λένε οι κυρίες του ανθοπωλείου.Η κα Χριστίνα Βασιλειάδου έχει κατάστημα με παιδικά ρούχα επί της Δαγκλή: «Το παιδί έχει πάντα προτεραιότητα. Τα δώρα στα παιδιά δεν κόβονται. Είτε από τους νονούς είτε από τους γονείς».

anthopoleioΈνδυση – Υπόδηση: Η Ζωή εν Τάφω. Τα «εγκώμια» από τους καταστηματάρχες

Εβδομάδα Παθών για τα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης: «Πολύ υποτονικά όλα. Είμαστε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας… Ειδικά το ανοιξιάτικο ρούχο έχει σταματήσει από χρόνια. Συνήθως αγοράζουν χειμωνιάτικα και κατευθείαν καλοκαιρινά», αναφέρει μια κυρία που έχει μπουτίκ με γυναικεία ρούχα επί της Δαγκλή. «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά… τα τρώνε οι φόροι, ο ΕΝΦΙΑ οι λογαριασμοί. Ότι περισσεύει κοιτάνε να ψωνίσουν τρόφιμα και το πολύ πολύ κανένα φτηνό δώρο για τα παιδιά τους. Δεν μένει για τίποτε άλλο εκεί που έχουν φτάσει οι μισθοί και οι συντάξεις. Για να μην μιλήσουμε γι αυτούς που ζουν το δράμα της ανεργίας… Και το χειρότερο είναι ότι δεν βλέπουμε φως πουθενά»! Είναι τα «εγκώμια» καταστηματάρχη με παπούτσια στην οδό 28ης Οκτωβρίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

paidika

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…