Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Βροντερό «ΟΧΙ» των δημάρχων της ΑΜΘ στην απλή αναλογική

Βροντερό «ΟΧΙ» των δημάρχων της ΑΜΘ στην απλή αναλογική

0
kede panel

Είπαν στην πλειοψηφία τους κατά την ενημερωτική συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του προέδρου και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ

Επίθεση Πατούλη κατά Σκουρλέτη: «Προωθεί Μεταρρύθμιση με λογική Μαυρογυαλούρου». ΚΕΔΕ: Η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία των Δήμων

Εαρινή σύναξη δημάρχων και αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού, με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και του προέδρου της Γιώργου Πατούλη, πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 12 Μαρτίου. Η σύναξη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του Καλλικράτη που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών και της διαβούλευσης που εγκαινίασε προ ημερών από την περιοχή μας και συγκεκριμένα την Ξάνθη ο υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης.

kede dimarxoiΠοιοι δήμαρχοι και αιρετοί από τον νομό μας έδωσαν το «παρών»

Το «παρών» από το νομό μας έδωσαν οι δήμαρχοι Ξάνθης, Αβδήρων, Τοπείρου κύριοι Δημαρχόπουλος, Τσιτιρίδης, Μίχογλου αντίστοιχα καθώς και οι αντιδήμαρχοι: Γκιρτζίκη Αλεξία, Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Κουτσουμιχάλης Χαράλαμπος, Αντιδήμαρχος Τοπείρου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ξάνθης, Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος, Ταρενίδης Παναγιώτης,Καμαρίδης Ιπποκράτης, Μπένης Δημήτρη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Σδρέβανος Μαρίνος και ο δημοτικός σύμβουλος Τοπείρου κ. Παπαδόπουλος Δημήτριος. Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροι Γ. Καραγιάννης και Δ. Καφαντάρης, το μέλος του Δ.Σ. Γ. Πετρίδης, ο Δ. Μπίρμπας επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Β. Πάνου. Να σημειώσουμε ότι ο Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ ) Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ) κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, αφού καλωσόρισε τους αιρετούς υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απογυμνώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μην είναι ανεξάρτητη. Στη συνέχεια ο κ. Λαμπάκης υπογράμμισε ότι «Ο Π. Σκουρλέτης μοιράζει χρήματα για να πάρει με το μέρος του ορισμένους δημάρχους».

Επίθεση Πατούλη κατά Σκουρλέτη: «Προωθεί Μεταρρύθμιση με λογική Μαυρογυαλούρου»

Στην συζήτηση κυριάρχησε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου με την εισαγωγή της απλής αναλογικής που θέτει στην ατζέντα των αλλαγών το υπουργείο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης υποστήριξε πως η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία των Δήμων.Επιτέθηκε στον κ. Σκουρλέτη σημειώνοντας ότι προωθεί Μεταρρύθμιση με λογική Μαυρογυαλούρου: «Αναρωτιόμαστε πόσο σοβαρός είναι ένας διάλογος για τη Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης , με έναν Υπουργό να γυρνά από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και να μοιράζει με λογική «Μαυρογυαλούρου» τα δικά μας χρήματα; Όταν μάλιστα πριν από δύο μήνες δεν έκανε τίποτα για να μην μειωθεί κι άλλο η χρηματοδότηση των Δήμων, από τον προϋπολογισμό του 2017». Τόνισε δε ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός και ότι το μόνο που επιχειρείται είναι να αποδυναμωθεί ο θεσμός της αυτοδιοίκησης κι ότι το υπουργείο δεν επιθυμεί πραγματικά να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση. Είπε επίσης δεν έχει θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και δεν σέβεται τους αιρετούς εκπροσώπους και τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, υπενθυμίζοντας πως: «Στο πρόσφατο παρελθόν, ως αντιπολίτευση , μας αποκαλούσαν «βλαχοδήμαρχους». Τώρα, μας αποκαλεί ο κ. Σκουρλέτης «πασάδες στα Γιάννινα» και «αφελείς» επειδή λέμε το αυτονόητο, ότι στις τοπικές κοινωνίες και για τις τοπικές υποθέσεις τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι Δήμοι. Πως μπορεί να γίνει διάλογος όταν μας συκοφαντούν και μας βρίζουν;». Τέλος πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος: «Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Πολιτική ηγεσία του, αντί να υιοθετήσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, σεβόμενη τον αυτοδιοικητικό χάρτη του Κογκρέσου, επιχειρεί να περάσει τις αλλαγές του Καλλικράτη χωρίς ουσιαστικό διάλογο. Αν αυτό δεν αλλάξει τότε η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δώσει τις δικές της απαντήσεις». Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των ενημερωτικών συναντήσεων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προανήγγειλε ότι στις αρχές Απριλίου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ προκειμένου να εκτιμηθούν τα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι δήμαρχοι.

ΚΕΔΕ: Η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία των Δήμων

Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την απλή αναλογική. Δεν μας απαντά όμως πως θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής; Γιατί πρέπει να αλλάξει ένα μοντέλο που σήμερα διασφαλίζει την εκπροσώπηση σε ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες; Τι μοντέλο διοίκησης προωθεί ; Το παζάρι και τη συναλλαγή πίσω από τις κλειστές πόρτες; Πως θα μπορεί ένας Δήμαρχος που πήρε 40-45% να εφαρμόζει το πρόγραμμά του, αν είναι αναγκασμένος να υποκύπτει στις πιέσεις μικρών μειοψηφικών παρατάξεων για να εξασφαλίζει την αναγκαία πλειοψηφία 51% στο Δημοτικό του Συμβούλιο; Πιστεύει έστω κι ένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα ότι το πρόβλημα των Δήμων είναι το σύστημα ανάδειξης των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων; Αυτή η εμμονή είναι ιδεοληψία. Όσοι αναγάγουν σε κυρίαρχο ζήτημα την απλή αναλογική, ουσιαστικά αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας. Για μας είναι ξεκάθαρο ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για να λειτουργήσουν καλύτερα οι Δήμοι μας. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής μας αυτοτέλειας. Η έλλειψη χρημάτων, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού είναι τα μεγάλα μας προβλήματα, όχι η απλή αναλογική. Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης χωρίς επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…