Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τρέχουν για να… περισώσουν το κύρος τους οι μουφτήδες Ξάνθης-Κομοτηνής

Τρέχουν για να… περισώσουν το κύρος τους οι μουφτήδες Ξάνθης-Κομοτηνής

0
sinikoglou mpletso

Ανακάλυψαν τη δημοσιότητα! Πλήρης καταγραφή των επαφών τους στο 27ο Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο στο Κάιρο

Απερρίφθη η αίτηση Δαδάδογλου από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ. Οργανόγραμμα στις μουφτείες προωθεί η Πολιτεία, με ειλημμένη την απόφαση αντικατάστασης των μουφτήδων

Έντονη κινητικότητα υπάρχει το τελευταίο διάστημα, στο χώρο της θρησκευτικής ηγεσίας της μειονότητας, μετά την απόφαση της Πολιτείας να βάλει τάξη στις μουφτείες, να εφαρμόσει το νόμο και να αλλάξει ό,τι συνδέεται με το θολό τοπίο όλων των προηγούμενων χρόνων.

Απέρριψε την αίτηση Δαμάδογλου η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ

Ο πρώην τοποτηρητής Μουφτής Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερήφ Δαμάτογλου, μετά από μία σειρά δηλώσεων, αναγκάζεται να «καθίσει στον πάγκο», μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, που συνεδρίασε στις αρχές του μήνα και απέρριψε την αίτησή του, ως προς την αναστολή της απόφασης παύσης του από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Η Επιτροπή έκρινε ότι όλες οι ενέργειες της Διοίκησης ήταν οι προσήκουσες και ότι ο νέος τοποτηρητής μουφτής Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν, μπορεί να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του, έως ότου αποφανθεί επί της προσφυγής του τέως το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Ιουνίου.

Ράλι… επαφών από τους μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής

Από την πλευρά τους, οι δύο μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, που βλέπουν τις δικές τους καρέκλες «να τρίζουν» έχουν επιδοθεί σε εκστρατείες επαφών, που καμία σχέση δεν έχουν με την εσωστρέφεια που επεδείκνυαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι δυο τους στις 11-13 Μαρτίου πραγματοποίησαν άλλο ένα ταξίδι, προκειμένου να παραβρεθούν, «εκπροσωπώντας την Ελλάδα», όπως τονίζουν , στο 27ο Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Βακουφίων της Αιγύπτου στο Κάιρο. Το θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν: «ο ρόλος των ηγετών για την διάδοση της ειρηνικής κουλτούρας και οι δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Στο Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου συμμετείχαν αρχιμουφτήδες και υπουργοί βακουφίων, περισσότεροι από 50 χώρες του ισλαμικού κόσμου. Εκεί, εισήγηση πραγματοποίησε και ο μουφτής Κομοτηνής, με θέμα την συνύπαρξη και συμβίωση του μουσουλμανικού και χριστιανικού στοιχείου καθώς και την προσέγγιση του Ιερού Κορανίου και του Ισλάμ για το θέμα. Τους δύο μουφτήδες συνόδευσε και ο θεολόγος Γιασάρ Σερίφ Δαμάτογλου, που ήταν παρών στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν, όπως με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Οσάμα Αλ Αμπντ, με τον Σύμβουλο του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Οσάμα Αλ Αζχαρί, με τον Υπουργό Βακουφίων της Αιγύπτου Μοχτάρ Αλ Γκομά, με τον Υπουργό Βακουφίων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας καθώς και με πολλούς άλλους αρχιμουφτήδες και εκπροσώπους απο τις χώρες των Βαλκανίων, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ρωσίας.

Σε σχετική τους ανακοίνωση οι δύο μουφτήδες αναφέρουν ότι παραχώρησαν «δεκάδες συνεντεύξεις και ρεπορτάζ στα τηλεοπτικά κανάλια και ενημέρωσαν τον μουσουλμανικό κόσμο για τα θέματα των μουσουλμάνων της Θράκης».

Διαφάνεια και διαχωρισμό λειτουργιών στις μουφτείες δρομολογεί η Πολιτεία

Η εξωστρέφεια που επιδεικνύουν οι δύο μουφτήδες δεν είναι τυχαία, καθώς αμφότεροι διαπιστώνουν ότι η αντικατάστασή τους είναι ειλημμένη απόφαση από την πλευρά της Πολιτείας, για την οποία μάλιστα υπάρχει σύμπτωση απόψεων από τους δύο συγκυβερνώντες. Και ναι μεν μπορεί ο μουφτής Ξάνθης Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου να αρνήθηκε να παραιτηθεί, ωστόσο γνωρίζει ότι οι τρόποι απομάκρυνσής του δεν έχουν εξαντληθεί.

Όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί από την πλευρά των ιθυνόντων, πρόθεση της Πολιτείας είναι να εφαρμόσει το νόμο και να προωθήσει ένα πλαίσιο λειτουργίας που να πληροί τους όρους διαφάνειας και να είναι πρόσφορο για εποπτεία και έλεγχο. Πάντως, υπογραμμίζεται ότι οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν με απολύτως νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή μέσα από τα εκ του νόμου προβλεπόμενα, ώστε ταυτοχρόνως να δοθεί και το μήνυμα ότι επιβάλλεται ο νόμος με το νόμο.

Για το λόγο αυτό, προτεραιότητα δίνεται στη διαμόρφωση οργανογράμματος, προκειμένου να υπάρχει εντός των μουφτειών, σαφής διαχωρισμός λειτουργιών. Έτσι, μία υπηρεσία θα έχει δικαστικές αρμοδιότητες, άλλη την οικονομική διαχείριση και τα βακούφια και άλλη ό,τι σχετίζεται με τις θρησκευτικές αρμοδιότητες.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …